• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.03.2024

11:53

Vesić: Odgovor "junacima" tajkunskih medija

Pedja Milosavljević

Politika

Vesić: Odgovor "junacima" tajkunskih medija

Podeli vest

Kao po komandi tajkunski mediji objavljuju talas reakcija na moju kolumnu “Srpska istorija ne počinje 1945. godine” koju je objavila Politika, istakao je ministar Goran Vesić.

"Dobro je da ste primetili da svakog petka u Politici objavljujem kolumnu sa temama iz istorije Beograda. Pročitajte još neku jer možda ponešto i naučite.
Postavio bih ovim “junacima” nekoliko pitanja:


- Zašto je Dobrović potpisao projekte urbanizacije prvih novobeogradskih blokova iako ih je izradio Dragiša Brašovan kome je bilo zabranjeno posle 1945. godine da potpisuje projekte?


- Zašto Dobrović posle Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO) više nije izveo nijedan projekat u Beogradu kad je napravio takvo "savršenstvo"?


- Da li vam je poznato da je zgrada SSNO uvećana kompilacija ili mastodont dva Dobrovićeva predratna dela. Jednog izvedenog, hotel Grand u Dubrovniku koji je beli deo SSNO i jednog, nerealizovanog, njegovog predloga za palatu PRIZAD (današnji Tan‌jug na Obilićevom vencu) koji je crveni deo SSNO?


- Da li slučajno znaju šta je Dobrović pisao o beogradskim modernistima, najboljim arhitektama koje je Srbija ikad imala? Da citiram njihovog junaka:


“Ilegalni, crni, regulacioni plan beogradske čaršije sprovodio se nesmetano po volji bogataša – građevinarstvo Kraljevine Jugoslavije bilo je provincijski odraz previranja u arhitekturi koja su se događala u Evropi, kao i svemoćnog vršljanja privatnog sektora zavisnog od inostranstva.“
Šta bi drugo napisao posleratni Titov urbanistički komesar?


- Da li im je poznato ko je naredio uništavanje zgrade Maršalata čiji je autor arhitekta Momir Korunović sa čijim delima se nova, revolucionarna, vlast posebno obračunavala?
- Profesor Aleksandar Kadijević navodi Nikolu Dobrovića kao autora predloga megalomanskog projekta na Tašmajdanu iz 1948. koji je predvideo izgradnju bloka brutalističkih betonskih zgrada sa očiglednim ciljem da se uništi park Tašmajdan kao simbol istorijskog kontinuiteta Beograda a da novoizgrađeni mastodonti preuzmu potpunu dominaciju prostorom u odnosu na crkvu Sv. Marka.  

Beograd ima tri simbola stradanja u bombardovanju u NATO agresiji 1999. godine. 
To su Radio-televizija Srbije, Avalski toranj i Straževica. 


Radio-televizija Srbije zbog 16 poginulih radnika RTS, Avalski toranj kao zaštitni znak Beograda i brdo Straževica kao "nulta tačka", mesto na koje je pala prva NATO bomba 24. marta 1999. i jedina tačka koja je bombardovana tokom svih 78 dana agresije. 


SSNO je bombardovan jednako kao Palata Ušće (bivši CK) koji je danas u vlasništvu većinskog američkog kapitala, zgrada MUP-a i zgrada bivšeg Saveznog MUP-a u Kneza Miloša gde je izgrađen stambeni kompleks "Skajlajn" u izraeskom vlasništvu, ili Komanda Ratnog vazduhoplovstva u Zemunu, remek delo Dragiše Brašovana, žrtve vremena u kome je Dobrović vladao urbanizmom u komunističkoj Srbiji. Ili kao Titov Maršalat na Dedinju gde se danas nalazi američka ambasada. Tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izdao je naređenje srpskoj vojsci da očisti ruševine od NATO bombi kako bi na tom placu mogla da počne gradnja ambasade za naknadu od 1.100.000 dolara. Za Ponoša čak i ponos ima svoju cenu. 
Na kraju.


Jedna od srušenih zgrada tokom NATO bombardovanja bila je i zgrada kineske ambasade u ulici Trešnjinog cveta na Novom Beogradu. U napadu na zgradu ambasade NR Kine stradalo je troje ljudi. Kinezi su poznati kao narod koji sa posebnom pažnjom neguje svoje istorijske vrednosti i identitet. To ih ipak nije sprečilo da na mestu bivše kineske ambasade izgrade modernu poslovnu zgradu u kojoj se danas nalaze Kineski kulturni centar, hotel i drugi komercijalni sadržaji. Za njih je najvažnije što se ispred ulaza u tu zgradu nalazi spomen tabla kao večno svedočanstvo o njihovim stradalim sunarodnicima. 


Ono što je za građane najvažnije: ukoliko dođe do toga da Srbija postigne dogovor sa zainteresovanim investitorima o uređenju prostora na mestu nekadašnjeg Generalštaba, Vlada Republike Srbije postaraće se da na tom mestu budu jasno istaknuti simboli koji će nas večno podsećati na NATO agresiju za koju smatram da je bila nelegalni akt pripreman i sproveden od strane neodgovornih pojedinaca u američkoj administraciji i njihovih saveznika u Evropi. Srbi su narod koji ne prihvata pojam kolektivne odgovornosti. I zato ne želim da verujem da srpski i američki narod treba da budu u večnom sukobu i da snose kolektivnu odgovornost za greške pojedinaca koje su odredile poslednjih 30 godina naše zajedničke istorije. 
Moja poruka za moguće investitore: o tome kako će izgledati ovi memorijalni simboli pitaće se samo Srbija i srpski narod a ne bilo koji investitor, bez obzira kako se zove i preziva i iz koje zemlje dolazi" - istakao je Vesić.


ILUSTRACIJE:
*Dobrovićev projekat zgrade PRIZAD. Svaka sličnost sa zgradom Generalštaba je "slučajna".
*Dobrovićev predlog projekta novog Centralnog komiteta na Tašmajdanu. U "senci" predimenzioniranih zgrada nalazi se crkva sv. Marka.

Foto: printscreen

 

Foto: printscreen

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija