• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iformer

05.04.2024

09:53

Srpske stranke sa KiM protiv učešća Srba u popisu stanovništva! Srpska lista: To je poniženje za naš narod!

Pixabay, Pngwing

Politika

Srpske stranke sa KiM protiv učešća Srba u popisu stanovništva! Srpska lista: To je poniženje za naš narod!

Podeli vest

Sve srpske stranke sa Kosova protive se učešću Srba u popisu stanovništva, koji počinje danas, jer smatraju da nije trenutak da se učestvuje u tom procesu dok se nad pripadnicima srpskog naroda vrši insistucionalno nasilje, dok im se krše ljudska prava i otimaju sve ingerencije.

U odvojenim saopštenjima, Srpska lista, Partija kosovskih Srba, Srpska demokratija i Srpski narodni pokret, pozvale su na odlaganje popisa.

Srpska lista

Srpska lista poručila je danas premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu na KiM u organizaciji Kurtija, kojim želi da potvrdi svoj  uspeh u proterivanju Srba.

Kako se navodi ta odluka je doneta imajući u vidu višegodišnju represiju režima Kurtija nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa ovih prostora.

- Učestvovanje u procesima koje organizuje Kurti bilo bi najveće poniženje za srpski narod u trenutku kada je taj isti Kurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sever Kosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje lekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije, ukinuo sve postignute sporazume i njima garantovana prava srpskom narodu, zabranio srpsku štampu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba, i srpske dece, nasilno nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mestima i saobraćajnim znacima - navodi se u saopštenju.

Ističe se i da Kurti želi da ovim popisom dodatno napadne Srbiju sa nekakvim zahtevima za ratnu odštetu, što dodatno odvraća svakog Srbina da bude deo tog procesa. 

Pozivanje na nekakvu pravnu obavezu i poruke koje su klasično zastrašivanje je krajnje licemerno od režima koji je pogazio sve pravne akte progoneći Srbe i neće uroditi plodom, navela je Srpska lista i dodala da više od 4.000 dana Srbi čekaju formiranje ZSO što je obaveza po Briselskim sporazumima ali i odluka njegove skupštine u Prištini, pa nikom ništa.

- Po kom zakonu se desetine Srba nalaze u kazamatima bez prava na pravično suđenje ili bar odbranu sa slobode? Pozivanje na pravo onih kojima zakon leži u topuzu je uvreda za svakog poštenog i časnog čoveka, koji bi se zapitao koji zakon dozvoljava da onaj koji je pucao i pokušao da ubije srpske dečake u Gotovuši na Badnji dan može slobodno da šeta bez ikakve kazne za svoj zločin? - upitala je Srpska lista.

Istovremeno Srpska lista je pozvala i međunarodnu zajednicu da prestane da svojim ćutanjem podržava progon srpskog naroda i skriva se iza "razumevanja" i skromnih, anemičnih saopštenja.

- Popis u ovim okolnostima svakodnevne represije nad našim narodom i bez povratka 250.000 raseljenih bi bila čista legalizacija etničkog čišćenja koje je sprovedeno nad našim narodom od 1999. godine do danas. Možda Kurtiju i vama to ne smeta, i možda vi imate silu na raspolaganju, ali srpski narod neće prihvatiti da bude saučesnik u toj prljavoj raboti - navodi se u saopštenju.

Partija kosovskih Srba

Iz Partije kosovskih Srba, čiji je lider Aleksandar Jablanović, poručuju da je popis neprihvatljiv i da dolazi u politički i bezbednosno najizazovnijem i najnepovoljnijem vremenu za Srbe na Kosovu, zbog čega sunarodnike zovu na bojkot tog procesa.

Podsećaju da je veliki broj Srba zbog, navode, montiranih optužnica, pretnji i terora Vlade Kosova i akcija specijalne jedinice Kosovske policije, prinudjeno da privremeno, sa porodicama, napusti svoje domove, dok je na severu i dalje na snazi odluka o "specijalnoj antiterorističkoj operaciji".

Uvereni su da, uz potpunu neinformisanost građana o popisu, institucije Kosova nisu sposobne da sprovedu taj proces na valjan način.

"Zbog ovih i mnogih drugih negativnih procesa izazvanih jednostranim potezima Vlade Kosova, ne ostaje nam drugi izbor već da pozovemo naše sugradjane Srbe da bojkotuju popis, ne ustupaju nikakve podatke popisnim timovima, u potpunosti izbegnu i ignorišu sve radnje vezane za popis stanovništva", poručuju iz ove partije.

Ocenjuju i da ovo nije popis stanovništva, već želja Aljbina Kurtija da proveri uspeh svoje represivne politike prema Srbima i vidi u brojevima koliko Srba je uspeo da protera od 2021 godine.

Srpska demokratija

U Srpskoj demokratiji, partiji koju predvodi Aleksandar Arsenijević navode da ne mogu i ne žele građanima da ospore njihovu građansku dužnost, ali ističu da neće podržati popis i predlažu da se taj proces odloži "za neka bolja i normalnija vremena".

Naglašavaju da nije vreme da se narod iz srpske zajednice popisuje kada postoji problem sa odlukom Centralne banke Kosov, odnosno sa ukidanjem platnog prometa u dinarima, kao i s obzirom na to da u ovom trenutku većinu popisivača, u većinski srpkim sredinama - ne čine Srbi.

"Nije vreme za popis kada imamo ozbiljan odliv našeg naroda sa Kosov, usled institucionalnog nasilja koje kao Srbi trpimo već duže od dve godine. Nije vreme da se učestvuje na popisu kada je poverenje u kosovske institucije od strane našeg naroda nepostojeće ", napominju u ovoj stranci.

Posebno ističu da nije vreme za učešće u popisu jer su uvereni da je pokušaj vlasti u Prištini da Srbe, pre formiranja Zajednice srpskih opština, malverzacijama svedu na broj statističke greške, što bi zatim upotrebili kao argument za neosnivanje ZSO.

"Nije vreme da se popišemo u trenutku kada nam ionako kao narodu otimaju sve ingerencije i krše sve mehanizme zaštite", jasni su u ovoj stranci.

Srpski narodni pokret

Saglasni su i u Srpskom narodnom pokretu, koji vodi Milija Biševac, smatrajući da je "apsolutno neprihvatljivo ulaziti u takav proces u ovom trenutku".

"Usled jednostranih odluka, raspoređivanja specijalnih jedinica na severu Kosova, zabrane dinara i ugrozavanja egzistencije, a bez realne nade za bolje sutra, smatramo da je ovaj momentum apsolutno neprihvatljiv da bi se popis sproveo u sredinama u kojima živi naš narod", poručuju iz ovog pokreta.

Napominju i da su svakodnevno maltretiranje, provokacije i progon kroz montirane sudske procese i neosnovane optužnice, dovele do toga da svakodnevno sve veći broj građana srpske nacionalnosti napušta Kosovo.

"Uslovljavanjem da će svi koji bojkotuju popis biti kažnjavani, jasno se naglašava da vlast u Prištini želi da nastavi sa represijom i nasilnim postupanjem što je jasan pokazatelj da žele da se većina naših građana koji su su bili primorani da napuste svoja ognjišta i nisu bili u mogućnosti da izvade lična dokumenta ne popiše pa time izgubi svako pravo na povratak i zaštitu uzurpirane imovine", stoji u saopštenju.

Zato i Srpski narodni pokret zahteva da se odluka o popisu stanovništva suspenduje i sam proces popisa odloži:

"Sve dok se kroz dijalog u Briselu ne postigne kompromis po pitanju formiranja ZSO, povratka naših sugrađana, i dok se ne vrati funkcionalnost institucija i prekine sa kršenjem osnovnih ljudskih prava srpskom narodu".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija