• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.04.2024

07:46

Srbija se suočava sa izuetno teškim izazovima, kao nikada u skorašnjoj istoriji! Mali: Radimo na sprečavanju ulaska tzv. Kosova u SE i Rezolucije o Srebrenici!

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Politika

Srbija se suočava sa izuetno teškim izazovima, kao nikada u skorašnjoj istoriji! Mali: Radimo na sprečavanju ulaska tzv. Kosova u SE i Rezolucije o Srebrenici!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se Srbija suočava sa izuzetno teškim izazovima, kao nikada u skorašnjoj istoriji i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije rade zajedno kao tim da bi sprečili prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) i izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

- Ne znamo da li ćemo pobediti, nije lako, nisu nam neke velike šanse, kao što je i predsednik onako konzervativno i pesimistično rekao, ali, s druge strane, ćemo dati sve od sebe. Dakle, predsednik Vučić je uputio i pisma svim liderima koji su u Savetu Evrope, zemalja koji su u Savetu Evrope, neka od tih pisama su personalizovana, čekamo odgovor - rekao je Mali sinoć u emisiji ''Hit tvit'' na TV Pink. 

On je istakao da se kroz prijem tzv. Kosova u SE otvara ogromna Pandorina kutija i da je to svima jasno.

S druge strane, dodao je, pitanje zašto sada, posle 29 godina, rezolucija o Srebrenici, kada je poznato da je predsednik Vučić bio tamo i poklonio se žrtvama, a njegove izjave su uvek usmerene ka miru, stabilnosti i poštovanju Dejtonskog sporazuma.

- Osećaj svih nas je, ne osećaj, realnost, da oni žele da Srbija ide nazad. Oni ne žele da Srbija ide napred. Oni žele sve nas da vrate u tu neku prošlost. Zašto sada, posle 29 godina, se otvara ta Pandorana kutija? Onda vidite da, s druge strane, nemaju rešenje za krizu koja se dešava u Ukrajini, pošto očigledno Putin pobeđuje tamo. Dakle, onda ajmo da se iživljamo na nekoj maloj Srbiji i da vidimo da bar neku pobedu ostvare, s obzirom da im idu izbori za Evropski parlament, u Velikoj Britaniji i u SAD - rekao je Mali.

On je dodao da je predsednik Vučić u nedelju prilično gorko govorio o takozvanim partnerima i takozvanim prijateljima. 

Mali je rako da ima utisak da je Srbija stalno popuštala kako bi doprinela pronalaženju kompromisa i očuvanju mira i stabilnosti. 

- Da li je Priština bilo šta uradila? Nije uradila. Nije ništa uradila. Al opet evo, nagrađuju ih za neki prijem u Savet Evrope, za neku viznu liberalizaciju. Oni jesu njihova beba i uvek će biti njihova beba i uvek će da ih podržavaju - istakao je Mali.

Foto: printscreen

 

Ukazao je da, sa druge strane, moramo da budemo svesni gde smo, šta smo i da je ovo takođe šansa da pokažemo koliko se Srbija promenila i koliko je poštovana u svetu. 

- Neće njima ovo biti lako. O tome je Vučić govorio. Neće oni baš tako da izvojuju pobedu i u Generalnoj skupštini UN, niti u Savetu Evrope. Ima tu zemalja koje su nama prijatelji, ima s druge strane i tih koji su takozvani partneri - rekao je Mali. 

Podsetio je na ideju koju je predsednik Aleksandar Vučić  pomenuo kada je rekao da će se, ukoliko rezolucija o Srebrenici bude usvojena, Srbija kandidovati da bude nestalna članica SB UN za 2025-2026.

Mali je naveo da se kandidat za nestalnog člana bira iz regiona centralne i istočne Evrope naredne godine, pa je odgovor Srbije na eventualno donošenje rezolucije da se kandiduje za to mesto.

- Dve zemlje koje su u NATO su se kandidovale, kandidovaćemo se i mi. Pa da vidimo ko će dobiti veći broj glasova - rekao je Mali.

Na pitanje zašto Vladimiru Štimcu iz koalicije NADA smeta to što se Vuk Jeremić priključio timu koji pokušava da spreči prijem tzv. Kosova u SE, Mali je odgovorio da njihovi postupci dovoljno govore o njima i njihovoj politici. 

- Toliko su državotvorna stranka da kad god treba da se bori za Srbiju, za interese Srbije, tada ih nema nigde. Šta više, i kritikuje one koji hoće i žele da se bore za interese Srbije. Predsednik Vučić je danas se isvrnuo na postupak Vuka i Jeremića i zahvalio mu se na tome što je osetio trenutak kada je svaka pomoć dobrodošla - rekao je Mali. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija