• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

12.04.2018

20:20

OSMAKE NAJVIŠE MUČE GEOMETRIJA I LEKTIRA:  U petak i subotu očekuju ih probni testovi ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU!

Vesti

OSMAKE NAJVIŠE MUČE GEOMETRIJA I LEKTIRA: U petak i subotu očekuju ih probni testovi ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU!

Podeli vest

Zadaci iz geometrije zadavali su malim maturantima najviše problema, a ove godine će se insistirati na njima, kao i na prepoznavanju književnih dela. Biće više pitanja sa upisivanjem odgovora, a manje sa zaokruživanjem

Opšta kultura

Na kombinovanom testu najveći deo pitanja odnosiće se na opštu kulturu i problematiku koja se primenjuje u svakodnevnom životu
Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola

Osmacima koji se ove godine upisuju u srednju školu na završnom testu najviše glavobolje zadavaće zadaci iz književnosti i geometrije, ali i pitanja iz opšte kulture na kombinovanom testu, upozoravaju nastavnici pred polaganje probnih testova, koje će biti organizovano sutra i u subotu!

Prvog dana učenici će u podne polagati probni test iz matematike, a drugog u devet časova test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Proba kombinovanog testa biće organizovana odmah posle srpskog, u 11.30, sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike.

Književnost bauk

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže za Informer da prema rezultatima testova iz prošle godine, pitanja iz geometrije i analize lektira zadavala su najviše muka đacima. Zato savetuje da se učenici ove godine dobro spreme baš iz tih oblasti.

RASPORED PROBNE MALE MATURE

DAN                         SAT               PREDMET

Petak (13. april)       12 h               matematika
Subota (14. april)     9 h                 srpski jezik
Subota (14. april)     11.30 h          kombinovani test

- Testovi će imati malo više "otvorenih zadataka" i pitanja koja zahtevaju da se odgovori upisuju, a ne da se biraju zaokruživanjem ponuđenih odgovora. Đacima na testu srpskog jezika uvek najveći problem predstavljaju pitanja razumevanja pročitanog teksta, a potom i prepoznavanje njegovog književnog stila. Većina đaka ne čita sve lektire, već samo delove koje odgovaraju na času, a kada dođe test, onda imaju velikih problema - kaže on.

Antić objašnjava da geometrija učenicima uvek zada glavobolju, a da je čak trećina zadataka iz matematike na testu upravo iz ove oblasti.

- Ako se vodimo iskustvom od prošle godine, đaci obično kiksnu baš na geometrijskim zadacima i zato se preporučuje da se dobro spreme, zapamte formule i više puta pročitaju zadatak i pojednostave ga skicama. Što se tiče kombinovanog testa, najveći deo pitanja odnosiće se na opštu kulturu i problematiku koja se primenjuje u svakodnevnom životu - zaključuje Antić.

Generalna proba

U Ministarstvu

Bodovanje

* 60 bodova - uspeh iz škole
* 40 bodova - ukupno sva tri testa
- 13 bodova - srpski jezik
- 13 bodova - matematika
- 14 bodova - kombinovani test

prosvete kažu da će nakon probnog testiranja osmaci imati oko dva meseca da se pripreme za pravi završni ispit, koji je zakazan za 18, 19. i 20. jun.

- Zadaci će biti podeljeni u tri nivoa - osnovni, srednji i napredni. Kako bi se učenici što bolje pripremili za pravo testiranje, i na probnoj proveri znanja sve će biti organizovano kao što će biti u junu. Rezultati testova ostaće u školama, kako bi poslužili nastavnicima za analizu znanja učenika - saznajemo u ministarstvu, gde dodaju da škole testove mogu preuzeti od juče na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Ove godine uvedena je novina i kada je reč o bodovanju. Maksimalan broj bodova na osnovu uspeha iz škole biće 60, a na tri testa učenici će moći da osvoje najviše 40 bodova. Tokom prethodne dve godine maksimum iz škole bio je 70, a sa testa 30. Zbog hiperprodukcije vukovaca i odličnih učenika, Ministarstvo prosvete je odlučilo da veći značaj vrati znanju pokazanom na testu.

Sajam profesionalne orijentacije

Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola biće otvoren danas u Hali 7 Beogradskog sajma, od 10 do 18 časova. Na ovom događaju učestvovaće 47 srednjih stručnih i umetničkih škola sa teritorije Grada Beograda, koje će pod sloganom "Po svojoj meri školu izaberi" osnovcima završnih razreda i njihovim roditeljima predstaviti svoje obrazovne profile za koje školuju đake.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set