• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.07.2017

23:02

STEJT DEPARTMENT HVALI SRBIJU I UPOZORAVA: Na Kosovu raste pretnja ekstremnih islamista!

Vesti

STEJT DEPARTMENT HVALI SRBIJU I UPOZORAVA: Na Kosovu raste pretnja ekstremnih islamista!

Podeli vest

U redovnoj godišnjoj proceni situacije u svetu vezane za međunarodni terorizam američki Stejt department naveo je da je Srbija "u 2016. ostvarila značajan napredak u usvajanju ''Nacionalne strategije za prevenciju i suprotstavljanje terorizmu za period 2016-2021", a u izveštaju se upozorava i da "na Kosovu raste pretnja od nasilnog islamističkog ekstremizma"

U izveštaju Stejt departmenta se navodi da je "Vlada Srbije nastavila sa naporima na suprotstavljanju međunarodnom terorizmu u 2016, a politički lideri anagažovali su se zajedno sa SAD i međunarodnom zajednicom na razvoju snažnijih antiterorističkih mera i strategija".

"Policija i bezbednosne agencije Srbije, posebno Direktorat policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno-informativna agencija (BIA), nastavile su bilateralnu antiterorističku saradnju sa SAD, sa fokusom na pronalaženje i proveru aktuelnih priliva izbeglica i migranata. Napredak je načinjen, pošto je registrovano oko 110.000 od otprilike 135.000 migranata koji su prošli kroz zemlju", stoji u izveštaju.

U njemu se dodaje da je "ipak bilo značajnih rupa u proveri i obradi, što je naglašeno u medijskim izveštajima da je barem jedan počinilac terorističkih napada u Parizu u novembru 2015. prošao kroz Srbiju predstavljajući se kao sirijski izbeglica".

(VIDEO) UZBUNA! SRBIJA NA METI USAMLJENIH VUKOVA: Krah Islamske države u Siriji OPASAN I PO NAŠU ZEMLJU!

Navodi se da su "u 2016. srpski zvaničnici nastavili sa javnom osudom aktivnosti Islamske države", kao i da je "Srbija partner u Globalnoj koaliciji za poraz Islamske države" i da je "donirala otprilike deset tona municije za borbu protiv Islamske države u 2016".

- Zabrinutost vezana za transnacionalni terorizam unutar Srbije slična je onoj sa kojom se suočavaju druge zemlje Zapadnog Balkana koje se nalaze duž istorijske tranzitne rute između Bliskog istoka i Zapadne Evrope - takozvane ''Balkanske rute'' putem koje se krijumčari oružje, narkotici i ljudi", piše u izveštaju.

VOĐE ŽENSKOG ODREDA SMRTI SU SA KOSOVA! Tahiri i Huseini su dve najopasnije teroristkinje na svetu!​

U njemu se ocenjuje da srpska vlada "nastavlja saradnju sa susednim zemljama zarad poboljšanja pogranične bezbednosti i razmene informacija".

Navodi se da se "pretnji od nasilnog islamističkog ekstremizma koja raste na Kosovu jednim delom pomaže iz fondova stranih organizacija koje propagiraju ekstremističke ideologije i zahvaljujući nasilnim ekstremističkim grupama koje aktivno koriste društvene mreže za širenje propagande i regrutovanje pristalica".

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ ŽESTOKO OPTUŽUJE: Mektićev savetnik je bio pripadnik zloglasne brigade El Mudžahedin!

- Otprilike 315 terorističkih boraca sa Kosova putovalo je u Siriju i Irak da bi se borili na strani Islamske države i Al Nusra frona (podružnice Al Kaide u Siriji), od kojih je otrpilike 58 stradalo- stoji u izveštaju Stejt departmenta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marko

pre 6 godina

Na Kosovu raste pretnja?a na Kosovu najveca Americka baza u Evropo ahhahahhahahahha\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija