• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/sputnik

26.03.2018

15:41

ZAPAD POČEO DIPLOMATSKI RAT PROTIV RUSIJE! Tramp naložio: SAD proteruju 60 ruskih diplomata!

Vesti

ZAPAD POČEO DIPLOMATSKI RAT PROTIV RUSIJE! Tramp naložio: SAD proteruju 60 ruskih diplomata!

Podeli vest

SAD su donele odluku da proteraju desetine "ruskih obaveštajaca" i zatvore generalni konzulat Rusije u Sijetlu u znak solidarnosti sa vlastima Velike Britanije u "slučaju Skripal", rekao je novinarima zvaničnik američke administracije

- Danas je predsednik Donald Tramp naredio deportaciju desetine ruskih oficira obaveštajne službe iz Sjedinjenih Američkih Država i zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu zbog svoje blizine jednoj od naših podmorničkih baza - izjavio je zvaničnik.

- Sjedinjene Američke Države preduzimaju ove mere zajedno sa NATO saveznicima i partnerima širom sveta kao odgovor na upotrebu bojnog hemijskog oružja od strane Rusije u Velikoj Britaniji — poslednji (slučaj) u nizu tekućih destabilizirajućih akcija u svetu - dodao je on.

SAD u vezi sa trovanjem bivšeg operativca GRU Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji proteruju ruskih 60 diplomata i daju im nedelju dana da napuste zemlju.

- Proterujemo 48 članova diplomatske misije i još 12 pripadnika misije UN. Ukupno 60 diplomata - istakao je on.

Istim stopama krenule su i evropske zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke potvrdilo je proterivanje četiri ruske diplomate u vezi sa trovanjem bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

- Danas smo proterali četvoro ruskih diplomata iz Nemačke. S obzirom da nakon trovanja u Solsberiju Rusija i dalje ne doprinosi razjašnjavanju incidenta - navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Tviteru.

- Mi ovu odluku nismo doneli olako - rekao je ministar spoljnih poslova Hajko Mas. 

Ukrajina je takođe proterala 13 ruskih diplomata zbog situacije sa trovanjem u Britaniji, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

- Kao odgovor na cinični hemijski napad u Solsberiju (Velika Britanija), Ukrajina je u duhu solidarnosti sa našim britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji sa zemljama EU, odlučila da protera 13 ruskih diplomata sa ukrajinske teritorije od nekolicine preostalih. Kao što je poznato, naši diplomatski odnosi sa Rusijom su defakto zamrznuti - napisao je Porošenko na svojoj Fejsbuk stranici.

Estonske vlasti takođe su odlučile da proteraju iz zemlje vojnog atašea, izjavio je estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser.

- Danas je ruskom ambasadoru predata nota o deportaciji vojnog atašea iz zemlje. Ovo je koordinnisano delovanje Evropske unije. Naravno, možemo reći da je ovaj korak, čak i u slučaju simetričnog odgovora, bolniji za Rusiju nego za nas - istakao je Mikser.

Poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič saopštio je danas u Varšavi da je Poljska donela odluku da četvoro diplomata proglasi personama non grata i protera ih iz zemlje.

U britanskom gradu Solsberi 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripal, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A234 umešana Rusija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
goran

pre 6 godina

Nemoc holstaplera;Siriju su izgubili,Libija na redu,Turska izlazi iz NATOa Irak izvan kontrole. To sveskupa znaci da im je dosao kraj.Kineski i Ruski carevi su pomutili pamet svetskih Siledjija.

Marcco

pre 6 godina

Ne razumem se baš u diplomatiju ali mi nije jasno, onako logički, kojim pravom SAD proteruju 12 pripadnika misije UN, kada je UN međunarodna eksteritorija "slučajno" na tlu Amerike.

kaala

pre 6 godina

Mr Trump you are most stupid president of America.

Alex

pre 6 godina

Rusija treba da razmotri i da ugasi dopremanje gasa EU, isto tako i Ukrajini. Posto se zapad predvodjen Amerikom i Britanijom odlucio za ekonomski rat protiv Rusije, Rusija bi mogla da ugasi dovod gasa Evropi na nekolik meseci i tako im kompletno blokira privredu i nacini multi milijardersku stetu. Pa da vidimo koga ce vise da boli. Rusi iovako prodaju gas Kini i imaju dil sa azijom za dopremanje gasa.... pa da vidimo sta ce evropa da uradi.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija