A
SALAME U SRBIJI PUNE MESA KOJE U EVROPI NE DAJU NI PSIMA! OTKRIVAMO od čega se prave suhomesnati proizvodi!
Najproblematičniji sastojak je mašinski separisano meso (MSM) koje je u Evropskoj uniji čak zabranjeno i u životinjskoj hrani. Pored njega, tu su i brojni emulgatori koji daju izgled i ukus salamama
Zaštitnik potrošača 12. 10. 2017. 08:48
0
Pixabay

MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona...
Dr Miroslav Stojšić

Deklaracija na suhomesnatim proizvodima uglavnom nam je nedostupna, jer se šunke, salame i kobasice uglavnom prodaju u rinfuzu. Da ovi proizvodi nisu dobar izbor za svakodnevno konzumiranje, nije nepoznata činjenica, ali malo ko zna šta zapravo sadrže. Redakcija Zaštitnika potrošača, uz pomoć stručnjaka, otkriva šta zapravo jedemo kada u sendvič stavimo pileću salamu.     

Najproblematičniji sastojak je "mašinski separisano (meso", koje se na deklaracijama uglavnom krije iza skraćenice MSM.

Šta to, u stvari, znači? MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa živine mehaničkim putem. O mašinski separisanom mesu poslednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi delovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to, na kraju, završi u našem organizmu. Koliko je ovaj sastojak problematičan, najbolje govori činjenica da ga je Evropska unija zabranila prvo u hrani za ljude, a zatim i u onoj za pse i mačke. S obzirom na to da je uništavanje u kafilerijama skupo, oni ga izvoze u zemlje poput naše, gde je njegova upotreba dozvoljena.    

O MSM je za Zaštitnik potrošača govori dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije, jedan od najvećih protivnika da se MSM koristi za ljudsku ishranu.

- MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona... Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima - upozorio je Stojšić.

Pored problematičnog MSM-a, pileće salame sadrže i brojne emulgatore koji se kriju iza raznih E oznaka u kombinaciji sa brojevima, te je prostim čitanjem deklaracije nemoguće zaključiti šta zaista jedemo u sendvičima.  

SADRŽAJ PILEĆIH SALAMA

Pixabay

* MAŠINSKI SEPARISANO MESO
* VODA, BILJNA MAST, KUKURUZ, SKROB
* Da bi se dobila punoća ukusa dodaje se biljna mast koja se umešava u masu za salamu tokom proizvodnje, uz dodatak vode i kukuruznog skroba. Kukuruzni skrob služi da veže deo vode na sebe, da bi salama bila vizuelno suva.
* E450
* Emulgujuća so, hemijska klasa difosfati i pirofosfati. Oni služe da zadrže emulziju stabilnom. Salama je praktično čvrsta emulzija koja sadrži vodu. Da se voda ne bi odvojila dodaju se emulgujuće soli.
* E407a, E401, E415 
* Zgušnjivač, obrađena eseuna alga, Na-alginat, Ksantan guma. Ovi dodaci čine da salama bude čvsta, da se ne lomi prilikom sečenja.
* E621
* Pojačavac arome Na-glutaminat, dodatak koji je često povezivan sa svim začinima u prahu. On čini da naše čulo ukusa oseća dublje i intezivnije sve arome.
* E315
* Antioksidans izoaskorbinska kiselina-sinteza. Neophodan u ovim proizvodima, jer sprečava nastanak opasnih nitrozoamina iz azotovih jedinjenja, kojih uvek ima u mesu, pošto se meso konzervira  na taj način.
* E120
* Boja karmin (cochineal). Prirodna crvena boja životinjskog porekla, služi da bi se pojačala boja mesa. Logično je pitanje zašto da se pojačava boja, a to se radi zato što, ako osim mesa ima vode, skroba, biljne masti, boja mesa nije intezivna kao kod čistog mesa i zato je proizvođači pojačavaju.
* E250
* Konzervans Na-nitrit koristi se široko u ovom tipu proizvoda, a glavna uloga je sprečavanje rasta bakterije Clostridium botulinum koja prouzrokuje botulizam.

SLIČNE VESTI
KOMENTARI0
OSTAVI KOMENTAR
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 8o
8 C
Beograd
  • Novi Sad
    9o
  • Niš
    7o
  • Subotica
    12o
  • Zrenjanin
    9o
  • Klek
    9o
  • Kula
    7o
  • Sombor
    7o
  • Vrbas
    7o
  • Vranje
    5o
  • Prokuplje
    7o
  • Leskovac
    7o
  • Arilje
    5o
  • Kraljevo
    4o
  • Apatin
    7o
  • Vlasotince
    7o
  • Pirot
    7o
  • Ingija
    9o
  • Loznica
    5o
  • Grocka
    8o
  • Kovin
    8o
  • Ruma
    9o
  • Kladovo
    13o
  • Novi Pazar
    3o
  • Jagodina
    4o
  • Ivanjica
    5o
  • Titel
    9o
  • Ub
    7o
  • Bor
    5o
  • Nikinci
    9o
  • Batajnica
    9o
  • Surdulica
    4o
  • Ralja
    8o
  • Zlatibor
    5o
  • Popinci
    9o
  • Kosjeric
    4o
(JEZIVE FOTOGRAFIJE) SVE SPALJENO DO TEMELJA! Pogledajte kako su požari UNIŠTILI KALIFORNIJU!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka