• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević K. Milanović

05.11.2019

15:19

ZA SRBE MASNIJI TOMI MAJONEZ, POLI SA MANJE MESA! OVO POKUŠAVAJU DA SAKRIJU! Nama otrovi i otpaci, a za EU samo kvalitet!

Zaštitnik potrošača

ZA SRBE MASNIJI TOMI MAJONEZ, POLI SA MANJE MESA! OVO POKUŠAVAJU DA SAKRIJU! Nama otrovi i otpaci, a za EU samo kvalitet!

Podeli vest

Dovoljno je uporediti deklaracije da bismo shvatili da smo za neke proizvođače građani drugog reda * Razlike u sastavu smo pronašli u pojedinim viršlama, parizeru, čokoladi, majonezu

Isti prehrambeni proizvodi koji se mogu kupiti i u Srbiji i u inostranstvu nisu jednakog kvaliteta, pokazalo je istraživanje Zaštitnika potrošača! Za neke od njih uopšte nije potrebno raditi bilo koju vrstu analiza, dovoljno je samo uporediti deklaracije i već će biti jasno da pojedini proizvođači na naše tržište šalju proizvode lošijeg sastava.

U našim proizvodima ima puno aditiva, a većina njih je dokazano štetna
Jovana Srejić, nutricionista

Da smo za strane proizvođače nacija drugog reda, potvrđuju deklaracije parizera, viršli, čokolada, majoneza na rafovima u domaćim prodavnicama. Dok namirnice namenjene za evropsko tržište sadrže veći procenat zdravih sastojaka, mesa i manje emulgatora, one namenjene srpskim potrošačkim korpama imaju više aditiva, znatno manji sadržaj čistog mesa, a pune su mašinski separisane živine, takozvanog MSM-a.

Da podsetimo, MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa živine mehaničkim putem. Koliko je ovaj sastojak problematičan, najbolje govori činjenica da se on mahom uvozi iz zemalja Evropske unije jer je uništavanje u kafilerijama skupo, pa ga prodaju proizvođačima u zemljama poput naše, gde je njegova upotreba rasprostranjena.

 

 

Ekipa Zaštitnika potrošača upoređivala je nekoliko proizvoda kupljenih u zemljama Evropske unije i kod nas, a rezultati su bili poražavajući! Tako, na primer, ukoliko kupite "vudi" viršle u nekom marketu van granica Srbije, one će u svom sastavu sadržati pileće i ćureće meso, so, šećer, vodu, antioksidanse.

U svetu je Srbija predstavljena kao tržište gde može sve da se proda i time se proizvođači i vode
Vera Vida, CEPS

Sa druge strane, iste te viršle u prodavnicama u našoj zemlji imaju potpuno drugačiju deklaraciju, pa umesto čistog mesa sadrže mehanički separisano pileće i ćureće meso, prirodne arome, emulgatore, stabilizatore...

Slična situacija je i sa "poli" parizerom koji "Perutnina Ptuj" za Slovence pravi od piletine prve kategorije, dok mi jedemo prerađevinu proizvedenu od MSM-a u većinskom udelu.

Pooštriti zakone

Posebno poražavajući podatak je bio kada smo uvideli razliku u "milka" čokoladi. Naime, u Nemačkoj se prodaje čokolada koja od emulgatora sadrži samo sojin lecitin, dok je za naše tržište obogaćena aditivom koji se krije iza oznake E476.

Reč je o takozvanom poliglicerol-poliricinoleatu, koji proizvođači čokolade koriste kao zamenu za skuplji kakao maslac. Ovaj aditiv se nalazi na listi onih koje bi trebalo izbegavati jer su dosadašnja ispitivanja na životinjama pokazala da potencijalno može biti štetan po zdravlje.

 

 

Razliku u nutritivnoj tabeli pronašli smo kod majoneza "tomi delikates". Za naše tržište ima nešto više masti i zasićenih masnih kiselina nego onaj koji kupuju Slovenci. međutim, drastičniji primer je lajt verzija ovog majoneza - Slovenci jedu onaj sa 3,9 grama ugljenih hidrata na 100 grama proizvoda, dok se kod nas prodaje onaj sa 2,5 puta više, tačnije sa 9,5 grama. Srpska lajt verzija ima i više masti, a samim tim i više kalorija.

Jeftino i nezdravo

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida ističe da veliki svetski proizvođači hrane veruju da roba koja se prodaje na tržištima van teritorije Evropske unije treba da bude što jeftinija.

- U svetu je Srbija, kao i druge evropske države koje nisu u EU, predstavljena kao tržište gde može sve da se proda i time se i vode proizvođači spornih proizvoda. Kod nas potrošači prvenstveno gledaju cenu robe, a tek onda njen kvalitet. 

Važno je da bude jeftino, a ne mora biti zdravo. Upravo zbog toga proizvođači stavljaju jeftinije sastojke kako bi finalna cena proizvoda bila što manja, ali to naravno uvek ide na štetu hranljivosti i kvaliteta robe.

Prema našim istraživanjima, samo oni potrošači koji imaju određene zdravstvene probleme vode računa o tome šta je napisano na deklaraciji i šta sve zapravo sadrži taj proizvod - kaže Vida.

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo nepoštena praksa i da naši nadležni organi hitno moraju da promene zakone i pooštre pravilnike kako bi i domaći potrošači imali kvalitetne proizvode.
Nutricionista Jovana Srejić objašnjava da su aditivi i mašinski separisano meso veoma štetni za zdravlje svih ljudi, a pogotovo beba.

- Kad pročitamo ove deklaracije, već na prvi pogled se vidi da nama stižu drastično lošiji i nezdraviji proizvodi nego što jedu potrošači u Evropskoj uniji. Najstrašnije mi je to što su lošiji i nezdraviji čak i proizvodi za bebe, a svi znamo da su one najosetljivija kategorija. U našim proizvodima ima puno aditiva, a većina njih je dokazano štetna.

 

 

Sve više se nakon obroka ljudi žale na nadutost, grčeve, probleme sa varenjem, alergijske reakcije i ja sam sigurna da je to zbog toga što jedu hranu koja ima sve više i više aditiva - smatra naša sagovornica i dodaje:

Niža klasa

- Mašinski separisano meso ili MSM je jako nezdravo. Dovoljno je reći samo da u njega stavljaju sve i svašta, počev od hrskavice, sitnih koščica, kože i unutrašnjih organa životinja. Viršle same po sebi nisu hranljive i zdrave, ali neuporedivo su bolje one napravljene od čistog pilećeg mesa nego od MSM-a, koje prodaju našim potrošačima. Kada je proizvod napravljen od nekvalitetnog mesa, da bi to prikrili, proizvođači dodaju štetne hemikalije koje produžavaju trajnost i poboljšavaju ukus, miris i boju.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević smatra da je ovo nefer prema potrošačima u Srbiji i da imaju ista prava da kupuju podjednako kvalitetne proizvode kao i potrošači u Evropi!

- Smatram da su naši nadležni dali previše prostora i dozvola da se na naše tržište uvozi roba koja nije istog kvaliteta, odnosno koja nema isti sastav kao i roba koja se šalje u zemlje Evrope.

 

 

Sramotno je da se u recimo viršlama za naše potrošače nalazi mašinski separisano meso, a za Evropu samo čista piletina i ćuretina. Ispada kao da smo mi nacija drugog reda - naglašava Bogosavljević i ističe:

- Pravilnici o bezbednosti i deklarisanju hrane moraju se izmeniti za ovu kategoriju, a resorna ministarstva moraju pooštriti kontrole svih uvoznih proizvoda, i više pažnje obratiti na njihov kvalitet. Svi potrošači su jednaki, i ne bi trebalo da bude ovoliko drastična razlika u deklaracijama i kvalitetu hrane za dva tržišta - napominje naš sagovornik.

Foto: Shuterstock

 

Poli posebna

* sastav za Srbiju
- 66% MSM + 10% pilećeg mesa 1. kategorije
* sastav za EU
- 72% piletine 1. kategorije

Poli lajt

* sastav za Srbiju
- 29% mesa 1. kategorije + 31% MSM
* sastav za EU
- 33% pilećih prsa + 25% mesa 1. kategorije Slovenija

Poli sa sirom

* sastav za Srbiju
- 60% MSM + 10% pilećeg mesa 1. kategorije
* sastav za EU
- 67% piletine 1. kategorije Slovenija
 

Tomi majonez delikates

- Proizvod za Srbiju ima više masti i zasićenih masnih kiselina
Tomi lajt majonez
- Proizvod za Srbiju - ima 2,5 puta više ugljenih hidrata, tačnije sa 9,5 grama. Srpska lajt verzija ima i više masti, a samim tim i više kalorija

Foto: Shuterstock

 


 

Vudi viršle

* sastav za Srbiju
- mehanički separisano pileće i ćureće meso (94%), kuhinjska so, prirodne arome, pojačivač arome (E621), antioksidans (E301), stabilizatori (E450, E452), konzervans (E250)
* sastav za evropsko tržište
- pileće i ćureće meso, so, dekstroza, šećer, voda, antioksidant, alergeni, mleko

Foto: Shuterstock

 

Milka čokolada

* sastav za Srbiju
- od emulgatora sadrži sojin lecitin i E476
sastav za evropsko tržište
- od emulgatora sadrži samo sojin lecitin

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE
 
Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zdenko

pre 4 godine

Bilo bi lepo i korisno da se ova "pojava" emituje svakodnevno u dnevniku, 19,30 sati pa da se svi upoznamo sa cim odnosno sa kim imamo posla. Znam da se to nece desiti ali bar sam se javio. Znam da smo za njih treca liga i da nam uvaljuju sve i svasta. Ali zar nisu krivi i ovi nasi sto uvoze sav taj skart i otpad i masno zaradjuju na takvim poslovima? A drzava na sve to cuti?

ponosan

pre 4 godine

Drzava treba da zabrani uvoz drugorazredne robe posebno prehranbenih proizvoda a sve sto se nadje na rafovima vratiti proizvodjacu o njegovom trosku a trgovce kazniti i to debelo. Zamislite taj bezobrazluk, ono sto nece ni svom kucnom ljubimcu dati izvoze u Srbiju i tako truju narod.

VLADO

pre 4 godine

KOLIKO PARA TOLIKO MUZIKE I KVALITETE.NIJE TO DO PRODAVCA NEGO DO KUPCA. SVAKI KUPAC IMA DEKLARACIJU O KVALATETI TAKO DA VRLO DOBRO ZNA STA KUPUJE.VASI KUPCI KUPUJU JEFTINO A PRODAVAJU KAO VECU KVALITETU NARODU .(PLJACKA)

drJumo

pre 4 godine

Zato je važno da kupujemo domaće proizvode. KUPUJMO DOMAĆE PROIZVODE !!!

Marcco

pre 4 godine

Kakav zakon, takva roba! Svako gleda da maksimalno zaradi, ako mu zakon to dozvoljava. Zabraniti MSM, zabraniti raznorazne emulgatore i to je to. Nema mnogo filozofije, prepišite zakone EU. Ne samo one koje nam nameću i koji su u njihovom interesu, već i one koji su u našem interesu. Samo će i neki "naši" da bankrotiraju...

Vesna

pre 4 godine

Ove proizvode uopšte i ne kupujem. Poznato je da su veoma štetni.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija