• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

06.12.2019

15:05

EVO KAKO BANKA DOVODI KLIJENTE U ZABLUDU: Uprkos pravilniku NBS, bitne informacije u reklami KRIJE SITNIM SLOVIMA!

Zaštitnik potrošača

EVO KAKO BANKA DOVODI KLIJENTE U ZABLUDU: Uprkos pravilniku NBS, bitne informacije u reklami KRIJE SITNIM SLOVIMA!

Podeli vest

Ni u novoj reklami ova banka nije ispoštovala pravilnik NBS, pa je u sitnim slovima sakrila najvažnije informacije vezane za kredit, a, između ostalog, i nezakonitu naknadu za obradu

Ni u novoj reklami ova banka nije ispoštovala pravilnik NBS, pa je u sitnim slovima sakrila najvažnije informacije vezane za kredit, a, između ostalog, i nezakonitu naknadu za obradu, piše Zaštitnik potrošača.

Unikredit banka i dalje ne poštuje pravilnik Narodne banke Srbije kojim se zabranjuju sitna i nečitka slova u reklamnim spotovima. Naime, ova banka je nastavila sa starom praksom, pa i u najnovijoj reklami za kredit služi se nedozvoljenim sredstvima.

Zaštitnik je pre mesec dana skrenuo pažnju na isti problem sa reklamom ove banke za dinarski keš kredit sa osiguranjem, koja se emitovala na svim TV kanalima. I u novoj reklami za kreditni proizvod situacija nije ništa bolja.

 

 

Štaviše, sabijena je na donju levu polovinu TV ekrana, tako da je nemoguće pročitati šta sve sadrži kredit čija je rata 7.040 za pozajmicu od 500.000 dinara. Za početak, nemamo ni najosnovniju informaciju, a to je period otplate za ova reprezentativni primer.

Skriveni trošak

Kada smo zamrzli sliku i nekako uspeli da rastumačimo tekst, shvatili smo da se u sitnim slovima krije period otplate od 95 meseci, pa ćete u gorepomenutom slučaju platiti kamatu od 168.000 dinara, što je 30 odsto pozajmljene sume.

Na to morate da dodate i kontroverzni trošak obrade kredita od 0,2% fiksno, koji ćete morati da platite prilikom odobravanja kredita. Na taj način ova banka je prekršila još jednu u nizu preporuka Narodne banke u kojima su u dopisu bankama, između ostalog, naglasili da taj iznos ne treba da se naplaćuje procentualno, već paušalno.

 

 

 

Upravo zbog naplate ovog troška sudovi su u nizu slučajeva presudili u korist klijenata, nalažući bankama da im vrate novac koji im je naplaćen po ovom osnovu.

Transparentnost

Da podsetimo, Narodna banka Srbije (NBS) uvela je nova pravila za banke i finansijske institucije u Srbiji koje se odnose na veličinu slova u reklamama. Tako su sve pomenute institucije imale rok da do 1. aprila ove godine prilagode veličinu slova na svojim novim reklamama koje objavljuju u novinama, na televiziji, portalima, društvenim mrežama.

- Što se tiče oglasa u elektronskim medijima, minimalna veličina slova je 17, za oglašavanje u štampanim medijima 9, za reklamiranje na posterima i plakatima 30, dok je za oglašavanje na bilbordima predviđeno da slova budu minimalne veličine 90 - saopštili su iz NBS i dodali da su se prilikom donošenja ovog pravilnika vodili načelima istinitosti, transparentnosti, izbalansiranosti i primerenosti.

 

 

Kako su objasnili, za svaku od ovih kategorija je tačno definisano šta znače.

- Na primer, načelo "istinitosti" znači da oglas mora da bude tačan i ažuriran, a "transparentnosti", da svi podaci moraju biti jasno prikazani. Princip "izbalansiranosti" govori da svi podaci vezani za proizvod koji neka finansijska institucija reklamira moraju biti "jednako uočljivi" za prosečnog korisnika.

Kada je reč o "primerenosti", to znači da sadržaj poruke ne sme na bilo koji način da omalovažava korisnike ili konkurente - kažu u NBS.

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs
 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vesna

pre 4 godine

Ja se spremam da tuzim tu banku. Nazalost iman 8 jrwsuta jid njih sve rwfinansirani ( morala sam,) , verovala sam im. Jednog trebutka sam htema d isplarim krexit lre vremena, rekli su da nenoze a svaki put kada san ih refi absirama uzeli su mi i preostu kamatu sa glav icom sto nisu imali pravo jer se to snatra prevre.enom otplatom. Zalula sam se z og roga njima, oni katu da su oni u pravu. Idemo na sud....

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17