• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

18.05.2023

08:00

AKO STE ZADUŽENI U EVRIMA, EVO ŠTA VAS ČEKA VEĆ U JUNU! Ovo je detaljna računica

Zaštitnik potrošača

AKO STE ZADUŽENI U EVRIMA, EVO ŠTA VAS ČEKA VEĆ U JUNU! Ovo je detaljna računica

Podeli vest

Rate kredita izraženih u evrima sa promenljivom kamatnom stopom u proteklih godinu dana više su za oko 50 odsto. Tako će svi oni koji su podigli kredit od 50.000 evra, sa rokom od 25 godina otplate, a čija je mesečna rata pre godinu dana bila 290 evra, a u martu ove godine skočila na 390 evra, u junu imati mesečnu obavezu od 435 evra. Slično je i za pozajmicu od 80.000 evra i gde je rata takođe skočila za više od 50 odsto, pa je umesto prošlogodišnjih 400, sada čak 605 evra.

Naime, Evropska centralna banka nastavila je da podiže referentnu kamatnu stopu i nedavno ju je povećala po sedmi put u poslednjih godinu dana.

To će se već krajem juna preliti i na kredite u Srbiji. Kamata je porasla za 0,25 procentnih poena i popela se na 3,75 odsto.

To predstavlja dodatni udar na budžet onih koji su zaduženi u evrima, a to uključuje građane i privredu Srbije koji su uzeli kredite sa promenljivom kamatnom stopom vezanom za evropsku valutu.

Što je još gore, predviđanja su da će kamatna stopa padati tek krajem naredne ili početkom 2025. godine, mada stručnjaci navode, da one nikada više neće biti u minusu kao što su bile do proleća prošle godine.

Primer rasta rate u proteklih godinu dana

STAMBENI KREDIT OD 50.000 EVRA

Rok otplate: 300 meseci
Rata u junu 2022: 290 evra
Rata u septembru 2022: 344 evra
Rata u decembru 2022: 365 evra
Rata u martu 2023: 390 evra
Rata u aprilu 2023: 403 evra
Rata u junu: 435
RATA POVEĆANA ZA 145 evra

Da stvari budu gore, stručnjaci kažu da će kamate padati tek krajem naredne godine, kao i da nikada više evropska referentna kamatna stopa nikada više neće biti u minusu.

Ne očekujte pad

Poznavaoci prilika saglasni su da će banke podizati kamate i u narednih godinu i po dana.
Bankar i finansijski konsultant Vladimir Vasić naveo je da će oni koji su uzeli "sveže kredite" pre godinu ili pre dve godine osećati najviše promene. To je zato što nisu otplatili deo glavnice.

Nešto bolje će proći oni koji pozajmicu uzeli pre deset i više godina, uticaj promene euribora na njih je je manji i manje će im poskupeti rate.

- Verujem da ćemo krajem sledeće godine ili početkom 2025. mi koji imamo kredite indeksirane u evrima dobiti malo povoljniji vetar u leđa i da će euribor krenuti da se spušta. Ali ubeđen sam da on više neće biti negativan kao što je bio poslednjih sedam-osam godina. Ne možete da dajete nekome novac, a da nema cenu - izjavio je Vasić.

Foto: Informer ZP

Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Reprogram košta

Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" takođe navodi da se teško može govoriti da euribor ponovo može da ode u minus.

- Građani koji otplaćuju stambene kredite bolje da se ne nadaju pojeftinjenju kamata, ali ne bi trebalo ni da se ode u drugi ekstrem sa preteranim povećanjem ove kamatne stope. Očekujem da će ECB sledeće godine povećavati referentnu kamatu stopu da bi suzbila inflaciju, odnosno smanjivaće potrošnju, a podsticati štednju - kaže Gavrilović i dodaje:

- Dužnici sada ne mogu baš ništa da urade po pitanju ovih kamata. Mogu samo da plaćaju rate ili da ih ne plaćaju, pa da im banke uzmu stan. Ako kamate budu drastičnije rasle, možda država može da donese neke mere kao u slučaju kredita u švajcarskim francima. U slučaju da ljudi upadnu u probleme i ne mogu redovno da plaćaju rate, banke mogu da ponude reprogram. Ali to uglavnom znači produženje roka otplate, ali ne i smanjenje kamatnih stopa. To smanji ratu, ali je na kraju pozajmica skuplja jer se plati veća kamata banci - kaže Dejan Gavrilović za Zaštitnik potrošača.

On dodaje da se građani sve manje odlučuju za stambene kredite i zbog visokih cena nekretnina i zbog previsokih kamata.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lucy Young

pre 11 meseci

Bok, ja sam gospođa Lucy Young, privatni zajmodavac koji daje život oportunitetni zajmovi. Trebate li hitno zajam za otplatu dugova ili vas trebate zajam da poboljšate svoje poslovanje? Odbile su vas banke i druge financijske institucije? Trebate li konsolidacijski zajam ili hipoteku? tražite više jer mi smo tu da riješimo sve vaše financijske probleme a stvar prošlosti. Posuđujemo sredstva pojedincima kojima je potrebna financijska pomoć pomoć, koji imaju lošu kreditnu sposobnost ili im je potreban novac za plaćanje računa investirati u posao po dobroj stopi. Želim koristiti ovaj medij da vas informiram da pružamo pouzdanu i korisnu pomoć i da ćemo biti spremni ponuditi zajam. Kontaktirajte nas danas putem e-pošte na: (lucyyoung77@usa.com)

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija