• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.MATIJAŠEVIĆ

13.06.2023

20:30

SAMO JE ČESMOVAČA PRAVA, SVE OSTALO JE NEZDRAVO ILI BACANJE PARA! Proučavali smo deklaracije voda sa ukusom

printscreen

Zaštitnik potrošača

SAMO JE ČESMOVAČA PRAVA, SVE OSTALO JE NEZDRAVO ILI BACANJE PARA! Proučavali smo deklaracije voda sa ukusom

Podeli vest

Voda sa ukusom maline, limuna, borovnice ili ananasa zvuči primamljivo i zdravo, ali samo na deklaraciji! Iako je proizvođači deklarišu kao vodu i prodavci je tako i prodaju, kada detaljno pročitate sastav, videćete da je taj napitak obična šećerna vodica, koja više može da šteti nego da vam koristi.

Da sve bude gore, osim što u sebi nema voće, već samo aromu, ovakva "voda" prepuna je veštačkog zaslađivača, a konzumacijom samo jedne flašice unećemo čak trećinu količine dnevnih potreba za šećerom!

Pune šećera i boja

Ekipa Zaštitnika potrošača nasumice je izabrala pet različitih napitaka sa uskusom i detaljno analizirala njihov sastav. Nakon mini-istraživanja imali smo šta i da vidimo - voda puna šećera, kalorija i aroma, nalik negaziranim sokovima!

A kada smo ih probali, ni ukus nije bio pravi, već veštački, toliko da ne znate šta pijete! Nijedna nas neće rashladiti i osvežiti, već ćemo vrlo brzo od tolike slatkoće početi da se zagrevamo, kažu stručnjaci.

Najgore od svega je, dodaju oni, to što ćemo samo njihovom konzumacijom uneti čak trećinu količine dnevnih potreba za šećerom, ako je poznato da odrasloj osobi treba 90 grama šećera dnevno. O deci da ne govorimo.

Tako, na primer, "akva viva" sport u flašici od pola litra ima, verovali ili ne, čak 23,3 grama šećera, što su skoro dve pune kašike, ako uzmemo u obzir da jedna ravna kašika ima 12 grama šećera. Iako veći unos slatkog jeste dozvoljen sportistima, kojima je voda i namenjena, moramo uzeti u obzir da ovaj napitak koriste i mladi, a pogotovo deca.

Ništa bolja situacija nije ni kod "cedevite" sa aromom od ananasa i limuna, jer jedna flašica ima 21 gram šećera. Ako ste ljubitelj "knjaz miloš" vode sa ukusom limuna i mislite da vas ona može osvežiti, morate da znate da u 500 militara ima 18 grama šećera, što je više od jedne ravne kašike.
Malo bolja situacija je kod vode "jana" sa limunom, koja u svojoj ambalaži od pola litra ima 16,5 grama šećera.

Najmanje zaslađivača ima u vodi "akvarijus", koja u pakovanju od 400 militara ima 13,2 grama šećera.

Foto: Shutterstock

Obmana potrošača

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović napominje da proizvođači igraju na sve karte kako bi se izborili za što bolji plasman na tržištu, i sve to na štetu potrošača.

- Živimo u takvom vremenu da će kompanije učiniti sve da pridobiju potrošače, a najgore od svega je to što izmišljaju sve i svašta da bi taj cilj postigle! Evo, sada imamo vodu sa različitim ukusom. Čista glupost. Voda je voda. Čista, bez šećera, kalorija, boja, aroma voća... U suprotnom, to nije voda, već sok. Ovo je još jedan u nizu primera obmane potrošača i odgovorne kompanije moraju da snose sankcije! Pogotovo što su ovi napici omiljeni među decom - objašnjava Papović.

On dodaje i da je u ovom slučaju prekršen i Zakon o deklarisanju jer se ovaj proizvod deklariše kao voda, a po svom sastavu i vrednostima ne odgovora tom proizvodu.

- Potrošači moraju da znaju da je sve što je odjednom dodato ili pojačano i vidno istaknuto na pakovanju običan trik. To služi kao mamac za lakoverne kupce i one koji kupuju na osnovu ambalaže. A logika je prosta: kako može voda sa ukusom?! - napominje naš sagovornik.

Opasne po zdravlje

Sa njim je saglasna i nutricionista Milka Raičević. Prema njenim rečima, osim što voda sama po sebi nije predviđena da bude sa ukusima, česta konzumacija ovog napitka može biti štetna po zdravlje.

- Obična voda dolazi u obzir, sve dodatno nikako! To su prazne kalorije, to su boje, šećeri, veštački zaslađivači... Ljudi misle da piju običnu vodu, a zapravo to je obična šećerna vodica. Nezdrava i štetna. Najgore od svega je što su ovi napici sve popularniji među decom, i to malom decom, jer za njih pored ukusa na ambalažama su istaknuti i crtani junaci. Ozbiljna manipulacija! Kada vi detetu svaki dan kupujete po flašicu vode, to vam je kao da mu svaki dan dajete po čokoladicu. Nedopustivo! - objašnjava Raičevićeva.

Foto: Shutterstock

A roditelji, dodaje ona, nesvesni toga, uz vodu uvek daju i slatkiš ili slanu grickalicu.

- Sve ono što utiče nepovoljno na razvoj dece! Svakodnevnim konzumiranjem ovakve vode unose se prazne kalorije i mnogo šećera, što su faktori rizika za gojaznost i mnoge druge bolesti, za hiperaktivnost, kvarne zube... Ako znamo da jedna ravna kašika šećera ima oko 12 grama, kada vi pročitate deklaraciju, videćete da svaka voda, ako je tako možemo nazvati, sadrži minimum dve kašike šećera. Zato je moj apel i starima i mladima da ovu vodu izbegavaju, jer je nezdrava- ističe naša sagovornica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija