• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.08.2023

13:10

Inspekcija u fabrici čipsa! Analize u toku!

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

Inspekcija u fabrici čipsa! Analize u toku!

Podeli vest

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović izjavio je danas, povodom pronalaska povišenog nivoa akrilamida u čipsu kompanije "Čipsy way" prilikom carinjenja na hrvatskoj granici, da je inspekcija u pogonu fabrike, uzima uzorke i proverava da li su ostali lotovi ovog čipsa bezbedni.

- Mi smo zajedno sa subjektom u magacinu pronašli određene količine koje nisu bile velike, negde oko 880 pakovanja tog tipa i zajedno sa njima naredili uništavanje. Inspektor je naredio uništavanje i zabranu stavljanja u promet takvih proizvoda - izjavio je Vujović za Tanjug.

On je dodao da je naloženo kompaniji da obavesti kupce o mogućnosti rizika u prizvodu.
"Naložili smo subjektu da obavesti kupce da postoji mogućnost rizika, da izvede opoziv i da jednostavno obavesti javnost, potrošače koje to interesuje, da mogu da vrate proizvod", istakao je Vujović.

Kompanija "Čipsy way iz Čačka saopštila je da je još 28. jula obaveštena o pronalasku povišenog nivoa akrilamida prilikom prelaska hrvatske granice i da je sporni kontingent čipsa uništen.

Iz kompanije navode da su od kupca, kompanije Plodina 28. jula dobili obaveštenje da se u pošiljci od 33 palete rebrastog čipsa sa ukusom paprike u pakovanjima od 150 grama, prilikom carinjenja na analizi pokazalo da je nivo akrilamida viši od dozvoljenog.
Na pitanje da li je akrilamid kancerogen, Vujović je naveo da je on definisan kao supstanca koja može biti kancerogena u određenoj supstanci.

- Definisani su nivoi dozvoljeni u EU, mi smo vrlo brzo usvojili te nove standarde i norme i u našu regulativu uneli taj deo priče - objasnio je Vujović.

On je ukazao da Srbija ima akreditovane laboratorije koje vrše kontrolu poljoprivrednih subjekata.
- Svi subjektu su pod kontrolom poljoprivredne inspekcije u vezi s proverom da li sprovode mere za sprečavanje akrilamida. Vršimo monitoringe iz godine u godinu da proverimo da li u proizvodima na tržištu ima akrilamida - rekao je Vujović.

Dodao je da je u protekloj godini uzeto preko 90 uzoraka na akrilamid od kojih je samo jedan bio neispravan.

Foto: Shutterstock

 

 

Prema njegovim rečima, situacija sa čipsom je potvrdila da bezbednosni sistem inspekcije hrane funkcioniše.

- Ova situacija je samo potvrdila da imamo sistem koji veoma brzo omogućava da reagujemo u ekscesnim situacijama, u veoma kratkom roku smo zajedno sa subjektom koji proizvodi tu hranu preduzeli da ona ne dođe do potrošača - naveo je Vujović.
Vujović je rekao da poljoprivredna inspekcija vrši kontrole redovno prema sezonskim planovima.
- U ovom trenutku smo se bavili i sladoledom i svim vrstama voća, višnjom, malinom, u smislu bezbedonosnih kvaliteta - istakao je Vujović.

U saopštenju čačanske kompanije se navodi da su, odmah po prijemu informacije obavestili kupca da će celokupna pošiljka biti preventivno uništena i da će zamenska roba biti poslata u najkraćem mogućem roku.

- Redovna isporuka je krenula već ove nedelje. Napominjemo da je ovaj proizvod bio namenjen isključivo kao robna marka za tržište Hrvatske, za jednog kupca, stoji u saopštenju.

Dodaje se da kompanija Čips way radi redovne analize svojih proizvoda i u da je u kontinuitetu podvrgnuta kontroli nadležnih organa.

Kao odgovorna kompanija, koja u potpunosti posluje u skladu sa zakonom i brine o svojim kupcima i kako bi se izbegla svaka sumnja u zdravstvenu bezbednost naših proiozvoda, pozivamo sve kupce, koji su kupili čips proizvod sa loto brojem L28062023, da proizvod vrate u radnju gde će im isti biti zamenjen ili novčano kompenzovan, kaže se u saopštenju.

Čačanska kompanija je reagovala posle jučerašnjih navoda medija da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji.

Poljoprivredna inspekcija je, po dobijanju notifikacije iz EU RASFF o povišenom nivou akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona u kojem je proizveden, rečeno je u petak Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.
RASFF je sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija