• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/Maja Jovanović

30.01.2022

12:20

BILJA KRSTIĆ: PORODICA je BAZA od koje sve kreće, s njima DELITE i DOBRE i LOŠE dane!

Kultura

BILJA KRSTIĆ: PORODICA je BAZA od koje sve kreće, s njima DELITE i DOBRE i LOŠE dane!

Podeli vest

Čovečanstvo se negde zaglavilo, sada ćemo se izgleda svi vratiti na pravi put, da se okrenemo više prijateljima, prirodi, kaže pevačica Bilja Krstić...

Umetnica Bilja Krstić decenijama tradicionalnu muziku oblači u novo ruho i približava je novim generacijama. Iako je danas jedna od najpopularnijih penzionerki u Srbiji, energija kojom pleni i mladalački duh ono su čime je osvojila publiku. Dok su mnogi mislili da za nju ne postoje granice i da je ništa ne može zaustaviti na zacrtanom putu, desila se pandemija koronavirusa, koja je paralisala ceo svet. Upravo ovaj period uticao je i na poznatu umetnicu da se preispita i povuče ručnu, uspori tempo i okrene se sebi i onim malim uživanjima na koja smo svi zaboravili. Početkom godine i sama je obolela od koronavirusa, od kojeg se sada uspešno oporavlja, te nestrpljivo očekuje nastavak planova sa svojim bendom "Bistrik". Tokom ovog perioda najveću podršku pruža joj porodica, koju smatra svojim izvorom energije. O borbi sa koronom, planovima i novim životnim otkrićima Bilja Krstić govori u intervjuu za Ljubav i zdravlje.

Nedavno ste objavili da se dobili koronu. Kako ste sada?
- Evo sada mi je već neki šesnaesti dan od kada sam dobila koronu. Mnogo mi je bolje, ali nije bio neki teži oblik, hvala bogu. Prvih dana mi je bilo malo loše, ali sam dobila dobar lek, neki novi protiv korone, i on je u potpunosti sve sredio. Jedino što nemam snage, imam bolove u mišićima, ali dobro, biće bolje.

 

 

Kako se generalno nosite sa svakodnevicom tokom perioda pandemije?
- Trudimo se da živimo nekim normalnim načinom života, međutim, teško to sve ide. Ipak, sve se promenilo, navike su nam se promenile. Imala sam tu nesreću da sam, i pre nego što sam dobila koronu, zakačila prvo koksaki virus, pa sam celu prošlu godinu provela kod kuće. Tokom prethodne dve godine štedela sam se jer nisam ni mogla da budem aktivna kao nekada. To je sada prošlo i trudim se da sa "Bistrikom" pravim planove, neke moramo da menjamo, neki ostaju.

Prošle godine je trebalo da objavite novi album, šta se sa tim desilo?
- Prošle godine, tačnije 15. decembra, bilo je 20 godina od prvog albuma "Bistrika" i tim povodom hteli smo da objavimo album. Tokom leta smo delimično i počeli sa radom na njemu, ali smo Miki Stanojević i ja morali da napravimo pauzu jer smo radili muziku za seriju "Crna svadba". Nekako mi je prošla godina zadovoljavajuća, iako se naš kulturni život preselio na internet. Čak sam i radionice koje radim sa decom držala preko "Zuma". Svašta sam novo naučila i oko tehnologija. Najviše mi je žao jer smo po treći put morali da odložimo nastup u Londonu, jer ne bismo mogli pod ovim uslovima da nastupimo 14. februara. Svi moramo da budemo oprezniji, evo vidite i šta se Novaku desilo.

Zbog korone ste morali da odložite i koncert u Novom Sadu. Da li ćete imati prilike da ipak nastupite?
- Morali smo da pomerimo nastup za mart jer sam ja dobila koronu. Radujem se što smo ipak uspeli da ga pomerimo, a ne da ga otkažemo. Taman ću do tada skupiti i snagu da mogu da pevam. Radujem se što ćemo krenuti iz Novog Sada, gde ćemo biti deo programa "Seobe". Lepo je što su nas se setili i sada kada je Novi Sad dobio prestižno priznanje evropske prestonice kulture. Nadam se da ćemo u martu i objaviti album.

Čini se da smo u ovom periodu naučili da ništa ne možemo planirati?
- Tako je. Čovečanstvo se negde zaglavilo, sada ćemo se izgleda svi vratiti na pravi put, da se okrenemo više porodici, prijateljima, prirodi. Malo bi trebalo da pripitomimo jedni druge, da više brinemo i o porodici i bližnjima. Možda nije baš morala da se desi korona da bismo to naučili, ali bitno je da na smo na kraju ipak shvatili prave vrednosti.

 

 

Pominjete porodicu, da li je ona u današnjem vremenu u drugom planu u odnosu na karijeru?
- Mislim da porodica treba svima da bude u prvom planu, karijera neka bude tu negde uz porodicu. Veoma je važno da napravite dobar izbor za to sa kim ćete provesti ceo život. Deo sam one stare garde kojoj su pri odabiru partnera bile važne neke druge vrednosti u odnosu na one koje su bitne danas. Uvek mi je bilo važno da neko sa kim bih provela ceo život bude pre svega dobar čovek, neko sa kim ćete deliti i dobre i loše dane. Oduvek mi je porodica bila najveća podrška, odatle nam kreću sva zadovoljstva, porodica je baza od koje sve kreće. Muzika kojom sam se i ranije bavila promoviše porodicu i tradiciju. Možda sam i ja imala sreće što sam priču sa "Bistrikom" pokrenula kada sam imala već 45 godina. Nikad nije kasno za karijeru. Upravo te zrele godine i daju neku ležernost i opuštenost. Moje ćerke su tada već bile dovoljno velike i samostalne, pa sam mogla da se posvetim poslu. Pronađe se pravo vreme za sve. Ne treba jurcati samo za karijerom.

Gde pronalazite energiju za sve što vam život donosi?
- Mislim da se sve samo otvara, svako od nas samo treba da prepozna priliku i da se pokrene. Imala sam i sreće u životu, od trenutka kada sam došla u Beograd na studije, pa počela da pevam u "Suncokretu", koji mi je napravio most ka "Ranom mrazu", a on ka "Bistriku". Svi smo mi mostovi jedni drugima. Danas mi mladi pevači, sa kojima radim radionice, daju neku potpuno novu energiju i to su krila koja me pokreću. Mislim da tako i treba da bude, da svi jedni drugima pomažemo i budemo podrška i divno je znati da neko nastavlja vaš put. Naučila sam da više ne trčim na sve strane. Moja ćerka često kaže: "Mama je kao Brzi Gonzales, leti na sve strane i sve stiže." E sad sam rešila da ne moram svuda da stignem i da radim više poslova odjednom. Dobro je kada ste u poziciji da birate šta ćete raditi i da vas ništa ne ograničava.

Da li to znači da imate više vremena za sebe?
- U jednom trenutku kada čovek shvati da je naša snaga zapravo u smirenju, onda stiže sve. Tada lepo odredite šta ćete raditi i stignete da završite obaveze bez nekog prevelikog stresa. To mi valjda godine donose. Nikada ne bih rekla da život zapravo može u trenu da stane, a evo vidimo da može. Samo treba prihvatiti da neće biti ništa loše ako ne stignete da ispunite zacrtane obaveze. Ranije mnoge nisam uspela uspela da dovedem u red, sada mogu. Doduše, već dve godine sam u penziji, pa imam mnogo više vremena. Sa mojom kumom Goricom Popović dosta putujem, prošle godine smo bile i u Grčkoj i na Brionima, dakle može da se odvoji vreme, bitna je i želja. Stalno iz straha da će nam proći neki poslovi i novac koji možemo da zaradimo prihvatamo sve poslove ili projekte. Lepo je kada čovek radi, svi mi ipak zavisimo i od materijalnog, ali ne treba da budemo robovi posla. Sada najviše vremena provodim u prirodi, koju obožavam. Često odlazim na Srebrno jezero, tamo mi je oaza. Za Novu godinu smo bili tamo sa prijateljima i uživali smo, bila je božanstvena ekipa.

 

 

Pomenuli ste Novu godinu, da li još imate praznične želje?
- Više nemam nikakve želje, samo da budemo zdravi. Kada imamo zdravlje, sve svoje želje ćemo ispuniti, tada ništa nije nemoguće. Kada sam bila mlada, uvek me je nerviralo kad mi je mama govorila da je važno samo zdravlje. Sada shvatam njene reči. Zdravlje je veoma bitno, a kažu da je muzika lekovita za dušu i telo. Imam tu sreću da se bavim poslom koji mi neguje dušu i hrani telo. Mnogi lekari i naučnici su govorili o tome koliko je bitna terapija muzikom. Ona se koristi kao vid terapije kod pacijenata sa kardiovaskularnim problemima, to mi je veoma zanimljivo jer sam i ja taj slučaj. Bitno je da slušamo dobru muziku, imaćemo i bolje zdravlje.

Zanimljivo je da vaše ćerke nisu krenule putem umetnosti?
- Sada kada su porasle, slobodno mogu da kažem da je to bila moja želja. Videle su i one koliko je uopšte naporan taj put kojim sam išla. Meni je muzika život. Moje ćerke Lenka i Milica odlično pevaju, Milica ima dobru boju glasa, ali Lenka bolje peva. Ipak, tu sam veoma stroga, podržavam sve mlade kolege, ali moja deca moraju da budu perfektna. Moje ćerke su išle u muzičku školu, ali nisu nastavile karijere tim putem. Mi uživamo svakodnevno u muzici, ali za sada u privatnom aranžmanu. Glavna zabava kada smo sve zajedno jesu karaoke.

Niste bili strog roditelj?
- One kažu da nisam, ali ja mislim da jesam. Kad god sam uhvatila sebe da ponavljam ono što su moji roditelji radili, kažem sebi da usporim, ovo je drugo vreme. Dosta pričamo, često čak i ja od njih tražim savete za nešto. Zaboravilo se danas na važnost razgovora, svi smo se okrenuli tehnologijama, umesto da pozovemo drage ljude telefonom, vidimo se sa njima i uživo razgovaramo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije
Politika

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i Markom Đurićem o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o dešavanjima u i oko Bosne i Hercegovine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

06.05.2024

19:18

Gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i profеsorka Vеsna Turkulov sa štićеnicima "Zеmljе živih" na Čеnеju, njihova poruka jasna- nеophodna druga šansa intеgrisanja i društvo
Politika

Gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i profеsorka Vеsna Turkulov sa štićеnicima "Zеmljе živih" na Čеnеju, njihova poruka jasna- nеophodna druga šansa intеgrisanja i društvo

Povodom drugog dana Vaskrsa gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i prof. dr Vеsna Turkulov danas su darivali i posеtili tеrapijsku zajеdnicu „Zеmlja živih” na Čеnеju, koja jе osnovana 2005. godinе pod okriljеm Svеtoarhangеlskog manastira iz Kovilja, uz blagodlov vladikе Irinеja i patrijarha Porfirija.

06.05.2024

18:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Histerija u SAD! Svi van sebe, i Kinezi šokirani Putinovim postupkom! Zapad nakon ovog više ne sme da se petlja sa Rusijom!
POKAZAO ZUBE

Histerija u SAD! Svi van sebe, i Kinezi šokirani Putinovim postupkom! Zapad nakon ovog više ne sme da se petlja sa Rusijom!

Odnosi između Rusije i SAD nastavljaju da se pogoršavaju, o čemu svedoče loše vesti koje su pre nekoliko dana stigle iz američke prestonice Vašingtona. Postalo je poznato da je predsednik Džo Bajden potpisao zakon (REPO) koji mu omogućava da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu. Kako su primetili kineski novinari, ruski lider Vladimir Putin poneo se prilično neobično u tako teškoj situaciji. Ove podatke donosi Eastday.

06.05.2024

17:10

Magazin

Džet set

Srbija