• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Tomković

15.06.2022

13:28

ODEM NA GROBLJE, ZAPALIM NAM CIGARU, ISPRIČAMO SE...On je bio moja zvezda vodilja ZAROZAM SE OD SUZA KAD GA GLEDAM NA TV Emotivna ispovest Mandinog brata

printscreen

Kultura

ODEM NA GROBLJE, ZAPALIM NAM CIGARU, ISPRIČAMO SE...On je bio moja zvezda vodilja ZAROZAM SE OD SUZA KAD GA GLEDAM NA TV Emotivna ispovest Mandinog brata

Podeli vest

Na današnji dan, pre šest godina iznenada je preminuo jedan od najvećih glumaca Milorad Mandić Manda. Njegov rođeni brat Nenad i dalje ne može da se pomiri sa ovim gubitkom, a u emotivnom razgovoru za Informer kaže da i dalje ume da zaplače dok gleda Mandu u njegovim ulogama

Posebno mu bude teško kada prođe proleće.
- Od 3. maja, kada je njegov rođendan, pa sve do kraja juna počinje neopisiv period nedostajanja. On meni nedostaje svakog dana, poslednih šest godina, ali ovaj period...Tada je bol neopisiva - počinje emotivnu ispovest za Informer Nenad Mandić.

Foto: Privatna arhiva

Nenad i Manda

Kako kaže, Manda mu je bio kao otac. Od njega je tražio savete, podršku, ali je bio spreman i da sasluša svaku kritiku:
- Nama je otac umro 1987 godine. Tada sam imao samo 16 godina i on je preuzeo kompletnu brigu o meni. Prve ljubavi, zaljubljivanja, prva pljuga - on je uvek bio svedok svemu tome. Delili smo svaki momenat. I onda ti neko to oduzme i toga više nikada nema. Ajde ćao, kraj!  Najgore je kada ostaneš bez oca, pa majke, a onda i bez brata koji je bio tvoja zvezda vodilja. Plakali smo zajedno, pričali o svemu. Ja ni sa kim nisam mogao da pričam kao sa njim, otvoreno, bez rukavica i skrivanja emocija. Sve karte na sto - pa kako bude. Ali hoće i Bog da njemu bude fino, pa ga je uzeo.

Zapalim cigaretu na grobu i pričamo dugo

Foto: Informer

Nenad Mandić sa Mandinim sinom na groblju

Nenad nam je opisao kako se nosi sa bolom koji oseća:
- To je mnogo više od nedostajanja. Sve što sam izgubio nakon što je umro, pokušavam da nadomestim odlaskom na njegovo groblje. Volim da odem sam, da se ispričam sa njim nasamo kao što smo to umeli za života da radimo. Zapalim cigaretu i njemu i meni, ispričam se o nekim životnim stvarima i onda idemo dalje. 

Manda je zaslužio legat, ali ne želim ja da ga pravim

Foto: Informer

Milorad Mandić Manda

Nenad kaže da je njegov brat Milorad Mandić Manda zaslužio da dobije svog legat, međutim Nenad kaže da on ne želi da radi na njegovom osnivanju jer sam Manda nikada nije želeo da se nameće.
- Postoji ideja da se napravi legat. Rodila se godinu dana posle njegove smrti, ali ne znam šta je bilo sa tim. Malo mi je neprijatno da ja pokrećem bilo šta. Neprijatno mi je zbog njega jer on nije bio u tom fazonu. On ništa nije radio zbog aplauza, lupanju po ramenu, ili da bi mu neko rekao "Bravo Mando". Najbolji je legat što on živi i dan danas sa nama, sa svojim kolegama sa klase, porodicom, decom, prijateljima. On je najbolji legat ostavio iza sebe. Što se tiče omaža, mislim da bi o tome trebali da odlučuju njegovi najbolji saradnici, prijateljii, kolege... Glupo mi je da ja pričam o njegovom poslu i radu, nisam ja njega doživljavao kao filmskog umetnika, on je meni bio uvek samo starijin brat. On nije voleo pompe, zahvalnice, radio je to što je voleo, trajao je u tome što je voleo i završio je na daska koje je voleo. 

 

Prve dve godine nakon Mandine smrti, njegov brat nije imao snage da gleda filmove, serije i emisije u kojima se pojavljuje. Danas, kaže, skupi snage, ali i dalje ume da se rasplače:
- Sada imam snage da gledam njegove filmove i serije, ali sam ko tetka na svadbama, sav se se zarozam kada naiđu emotivne scene. Drago mi je kada ga vidim na televiziji. Pomislim:"E živ je, treba da se vidimo", i onda mi neko sruši tog sneška pa se vratim u fazu u kojoj sam bio. Nisam mogao da pogledam zajedničku sliku. Kada je vidim postavljam sebi hiljadu pitanja zašto, a odgovora nikada nema. Umeo sam da plačem sat vremena. Vremenom sam ojačao, ali naša sestra Svetlana kada vidi neku scenu sa njim i delje počne da plače. Razlika među njima je bila godinu dana. Odrastali su zajedno, dopunjavali se, pokrivali jedno drugog. Onda sam se rodio ja i pokvario sam im celu koncepciju. Bio sam najmađi, mezimac...Svi su mi se posvetili.

Nedostaje deci, bio bi ponosan na njih

Foto: HIT dodatak/informer

Manda sa svojom decom


Nenad kaže da mu je najžalije što Manda, koji je celog života naporno i predano radio nije doživeo momenat da uživa u onome što je napravio.
- Žao mi je što je mlad otišao kada je trebalo da uživa u plodovima svega što je naporavio. To je valjda život.
Mandin najstariji sin Marko nedavno je dobio ćerku. Ovaj događaj doneo je posebnu sreću u

Život mi je prazan

 

Nenad je i na Fejsbuku objavio emotivni status:



 

- Ništa mi ne čini ovaj život praznijim od želje da u njemu boravi onaj ko više nije tu…I zato uvek, nekako zagrlim sećanja...jer baš u njima je neko ko više nije tu...u njima sam i ja, onakav kakav nisam više. Ono što je bilo lepo, neka zauvek ostane u snovima, u srcu... Voli te debeli.
 

porodicu Mandić, ali je svako od njih pomislio "Kako bi Manda voleo svoju unuku."
- Bile su tu pomešane emocije. Naravno, svi smo bili neopisivo srećni, ali smo pričali i da nam je žao što nije živ jer bi bio najsrećniji. Bilo je tu i sreće i suze. Drago mi je što je stigla devojčica u našu sredinu. Verujem da će i ona biti nalik na dedu i da će biti ponosna na njega.
Nenad otkriva čime se dana bave Mandina deca iz prvog braka.
- Njegov radi kao producent, poslednji projekat mu je serija "Tajna vinove loze". Krenuo je očevim stopama, postao je deo tog filmskog sveta. Radi kako je Milorad radio svoj posao, sadržajno. Baš je picajzla na oca. Milorad je bio u stanju da ponavlja po tri puta neke scene, jer on nije bio zadovoljan iako reditelj jeste. I njegova sestra Marija radi sa njim. Ona je završila likovnu akademiju, radi sa kao scenograf. Filip sa Bjelom radi non - stop. Trenutno snimanju "Lačanu reakciju". On se bavi organizatorskim posao. Bjela mu mnogo pomaže, ima od koga da uči. Zadovoljni su, važno je da se ostvaruju kao ljudi. To je bila Mandina želja, žao mi je što ne može da vidi da mu se ostvaruje. Ustvari, ja sam uveren da on ipak sve to vidi sa nekog drugog mesta. 

Foto: Privatna arhiva

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15