• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.04.2023

13:53 >> 13:57

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA GORANA PASKALJEVIĆA: "Velikan filmskog platna"

Kultura

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA GORANA PASKALJEVIĆA: "Velikan filmskog platna"

Podeli vest

U sklopu objavljene monografije, osim mnoštva podataka o velikom reditelju Goranu Paskaljeviću, opisana je i slika proteklih decenija na ovim prostorima.

Promocija knjige "Goran Paskaljević: Velikan filmskog platna" autorke Tatjane Nježić održana je juče u okviru edicije "FEST-ovih 50" u Čitaonici fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda (BGB), a autorka je istakla da je veliki reditelj bio nesumnjivo prava gromada i naše kulturno dobro.

- Nije nimalo lako govoriti o Goranu Paskaljeviću, nema se za to nikada dovoljno vremena. Drago mi je da se poklopilo interesovanje Biblioteke grada Beograda i moja namera da pišem knjigu o Paskaljeviću, tako da smo odlučili da to bude u ediciji posvećenoj FEST-u. Podsetila bih da je Goran Paskaljević bio na čelu Saveta FEST-a, i veoma je bio posvećen toj poziciji - istakla je Nježićeva.

Foto: printscreen rts

Goran Paskaljević

Goran Paskaljević (Beograd, 22. april 1947 - Pariz, 25. septembar 2020) bio je srpski filmski reditelj, scenarista, producent. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu za film i televiziju (FAMU) Akademije scenskih umetnosti u Pragu. Režirao je mnoge TV drame za televiziju Beograd, a u opusu ima preko 30 dokumentarnih i 13 igranih bioskopskih filmova.

Goran Paskaljević je nesumnjivo gromada filmske umetnosti, i što bi rekao Radoslav Zelenović - kulturno dobro naše zemlje i mnogo šire. Bio je više priznat u svetu nego kod nas. Ovde ipak nije toliko vrednovan kao u inostranstvu. Njegova dela su postala deo života, svakodnevice, jer su rečenice iz tih filmova ušle u kolokvijalni govor - zaključila je autorka.

Foto: Printscreen You Tube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Goran Paskaljević

Paskaljević je dobitnik mnogih prestižnih nagrada: Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za „Bure baruta“, Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za „Vreme čuda“. Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored jakih imena - Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15