• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.03.2024

11:57

'Olga nemoj da ti je palo na pamet...' Ovo je poslednja želja legendarnog srpskog glumca!

Youtube printscreeen

Kultura

'Olga nemoj da ti je palo na pamet...' Ovo je poslednja želja legendarnog srpskog glumca!

Podeli vest

Doajen jugoslovenskog i srpskog glumišta preminuo je na današnji dan u 68. godini nakon duge i teške bolesti. Do poslednjeg dana odbijao je ideju da prestane da igra svoje predstave, a imao je i specijalan zahtev pred samu smrt.

Bata je važio za teškog čoveka, a posebno je težak (kolege kažu do nivoa mazohizma) kada je gluma u pitanju. Nije tolerisao ni najmanju grešku i uvek je bio oštar, i prema sebi i prema svojim saradnicima. Na njegovim predstvama inspicijent je mogla da bude jedino i samo njegova supruga Olga i niko više.

Bata Stojković je preminuo u 68. godini posle teške bolesti. Glumio je u gotovo svim najpoznatijim jugoslovenskim filmovima, a jedna od predstava kojima se proslavio je "Profesionalac" Dušana Kovačevića, koju je godinama igrao u beogradskom Zvezdara teatru.

Bata je bolovao od raka pluća, a koliki je šeret bio govori i anegdota o tome kako je podnosio bolest. Naime, njegov tada mladi kolega Branimir Brstina pozvao ga je jednom da pita kako je i šta radi, a Bata mu je odgovorio:

- Mićo, dobro sam. Evo, učim raka da puši - rekao je tom prilikom teško bolesni Bata.

"Varljivo leto", "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva" samo su neki od filmova po kojima pamtimo neverovatnog glumca. Stojković je odrastao u beogradskom naselju Čubura i važio je za jednog od poslednjih gradskih boema.

Foto: Youtube printscreeen

Danilo Bata Stojković

 

Supruga Bate Stojkovića, Olga Stojković, koja je preminula 2021. godine, u jednom od svojih intervjua, otkrila je da mu je pozorište bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća na trećem mestu.

Iako oni nisu imali dece, Bata je vodio računa o ćerki jednog njihovog prijatelja i ophodio se prema njoj kao roditelj. Voleo je omladinu, a na protestima protiv Miloševićevog režima, zabeležen je Batin govor pred studenima.

Bata je pred smrt imao samo jednu želju, koju je zatražio od supruge Olge.

- Ni slučajno nemoj da ti se dogodi da me staviš tamo, mislio je na Aleju zaslužnih građana. To je bila njegova odluka - rekla je tada za medije Olga Stojković. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija