• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.S.

28.02.2024

14:12

Princ Hari izgubio na sudu! Žalio se da je "lošije tretiran od ostatka porodice", pa dobio hladan tuš!

EPA Images

Showbiz

Princ Hari izgubio na sudu! Žalio se da je "lošije tretiran od ostatka porodice", pa dobio hladan tuš!

Podeli vest

Princ Hari je izgubio sudski spor vezan za njegovu bezbednost u Velikoj Britaniji nakon što je tvrdio da je bio "izdvojen" i tretiran "lošije" od njegove porodice.

Vojvoda od Saseksa (39) tužio je Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon što su oni odbili da potroše novac poreskih obveznika Velike Britanije na telohranitelje kada je napustio kraljevsku porodicu.

Sudija je jutros presudio da nije bilo "nezakonitosti" u pozivu da se povuče Harijevo obezbeđenje, koji je usledio nakon takozvanog "Megzita".

Penzionisani sudija Višeg suda ser Piter Lejn dodao je da je odluka bila "opravdana" i da nije "iracionalna" - iako je tako nazvana. Saseksima je oduzeta 24-časovna zaštita kada su se povukli sa kraljevskih dužnosti 2020. Hari se žalio da nije mogao da se vrati sa Megan, Arčijem i Lilibet, "jer je to previše opasno".

Foto: Profimedia

 

Dozvoljeno mu je obezbeđenje kada je boravio u kraljevskim rezidencijama ili prisustvovao kraljevskim događajima, ali je morao sam da brine ako je želeo da vidi prijatelje. Jutros je odlučeno da će se takvi uslovi nastaviti.

Zaključci sa decembarskog ročišta glase:

"Sud je utvrdio da nije bilo nezakonitosti u donošenju odluke od 28. februara 2020. godine. Svako odstupanje od politike bilo je opravdano. Odluka nije bila iracionalna.

Odluku nije pokvarila proceduralna nepravilnost. Čak i ako je došlo do proceduralne nepravičnosti, sud bi u svakom slučaju bio sprečen da tužiocu odobri oslobađanje. To je zato što, ostavljajući po strani svaku takvu nezakonitost, velika je verovatnoća da ishod za podnosioca zahteva ne bi bio suštinski različit".

Sud je takođe utvrdio da nije bilo nezakonitosti od strane RAVEC-a u pogledu njegovih aranžmana za određene posete tužioca Velikoj Britaniji, nakon odluke od 28. februara 2020. Viši sud je u maju prošle godine imao saslušanje kada je Hari pokrenuo slučaj protiv Ministarstva unutrašnjih poslova i Izvršnog komiteta za zaštitu prava i javnih ličnosti (Ravec).

On je dobio ponudu da "izvede" vladu pred sud godinu dana ranije. Tokom saslušanja, Ravec je tvrdio da bi dopuštanje Hariju da plati za svoje obezbeđenje bilo u suprotnosti sa javnim interesom i narušilo poverenje javnosti u Met policiju. Njegov pravni tim je tvrdio da mu nije data prilika da se izjasni pred odborom pre nego što je odbio njegovu ponudu. Oni su takođe rekli da se odluka ne može uskladiti sa pravilima koja izričito dozvoljavaju naplatu određenih policijskih usluga.

Foto: EPA

 

Ovo je uključivalo korišćenje privatno finansirane policije na jednokratnim događajima kao što su fudbalske utakmice, maratoni i venčanja slavnih. Harijevi advokati su tvrdili da je on bio "izdvojen" i tretiran "lošije" u odluci. Međutim, advokati Ministarstva unutrašnjih poslova tvrdili su da on više nije deo grupe ljudi čiju je "bezbednosnu poziciju" Ravec redovno proveravao. Oni su radije rekli da je "vraćen u kohortu u odgovarajućim okolnostima".

U maju prošle godine, Hari je izgubio pravnu ponudu za svoje obezbeđenje nakon što je optužen zbog pokušaja da koristi Met policiju kao "privatnog telohranitelja za bogate". Vojvoda od Saseksa pokušao je da uloži žalbu na odluku da mu se ne dozvoli da angažuje naoružane policijske telohranitelje kada bude u poseti Velikoj Britaniji. Želeo je da finansira sopstvene naoružane telohranitelje Met Polis, ali su zvaničnici odbili - a insajderi su insistirali da policajci nisu "puške za iznajmljivanje".

Naglašeno je da će, ako Hari dobije ponudu nakon saslušanja u decembru, vlada morati da izvrši isti nivo analize rizika i zaštite kao i drugi visoki članovi kraljevske porodice. A ako izgubi, Ministarstvo unutrašnjih poslova bi moglo da nastavi da razmatra njegove zahteve za obezbeđenje od slučaja do slučaja.

Otkriveno je da je, kada je Hari posetio kralja Čarlsa kojem je dijagnostifikovan rak, imao punu bezbednosnu zaštitu. Tokom segmenta na TalkTV-u, kraljevski stručnjak Sara Hjuson je objasnila da je Hari "uvek" pokriven kraljevskim bezbednosnim detaljima kada je u Velikoj Britaniji na "zvaničnim dužnostima". Ona je rekla: "Sada, naravno, nije imao 28 dana za koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova rekao da će morati da obavesti da bi sastavio potpuni bezbednosni plan, ali ovo su vanredne okolnosti u kojima se nalazimo, i Kraljevska porodica se našla u njoj".

Odvezli su ga u London dok je Čarls (75) odložio let helikopterom za Sandringem kako bi mogli da održe prvi sastanak za 16 meseci. Stručnjak je dodao da je Hari dobio isti nivo sigurnosti kada je prošle godine došao na krunisanje svog oca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17