• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/rts

05.09.2019

12:18

SOSE IZ BANATSKOG BRESTOVCA OTKRILE TAJNU: Evo koja je paprika najbolja za pripremu ajvara

Vesti

SOSE IZ BANATSKOG BRESTOVCA OTKRILE TAJNU: Evo koja je paprika najbolja za pripremu ajvara

Podeli vest

Udruženje žena "Sosa", iz Banatskog Brestovca kod Pančeva, organizovalo je Dane povrtara – proizvođača paprike. Na štandovima su bili izloženi različiti specijaliteti napravljeni od paprike

Najveću papriku od 450 grama na svom štandu ima Marija Đurić iz Banatskog Brestovca koja kaže da je ovogodišnja suša, ali i đubrenje domaćim stajnjakom doprinelo ovakvom plodu, koji se zbog veličine još zove i "slonovo uvo".

- Ne bi bila ovako krupna da nije bačeno mnogo đubreta, a morala je dosta i da se zaliva. Ukusnija je i slađa od sitnije paprike - navodi Marija Đurić.

Svaka domaćica ima svoj recept za pravljenje ajvara, a ekipa RTS-a je saznala i koja je paprika najbolja za ovu zimsku poslasticu.

 - Najbolja je kurtovka crna i od nje se pravi najbolji ajvar zato što je mesnata i suva, nije vodena paprika- objašnjava Evica Drakšan, iz Banatskog Brestovca.

Foto: printscreen

 

Paprika je skuplja nego prošle godine i najjeftinija košta 60, a najskuplja 150 dinara po kilogramu.

- Sve je poskupelo, proizvodi ostali isti. Vreme nas je 'ubilo', čas kiša, čas jako sunce i iz tog razloga, bilo je jako teško održati papriku - navodi Aleksandar Đurić, proizvođač iz Banatskog Brestovca.

VREME JE ZA ZIMNICU: Kako uštedeti, da li je isplativije da je sami napravite ili kupite?!

Članice Udruženje žena iz Debeljače u Banatski Brestovac donele su nekoliko vrsta različitih specijaliteta koja su napravile od paprike.

- Od paprike smo napravile nekoliko vrsta hrane. Paprika je hranljiva, to se zna i sad joj je sezona. Mi smo donele kolače od paprike, pohovane paprike, pečene, zelene i neke salate - navodi Rozalija Čanka, iz Debeljače.

Foto: printscreen

 

Udruženje žena "Sosa" iz Banatskog Brestovca nije slučajno ovu manifestcaiju nazvalo "Zlatna jesen", koja promoviše narodne običaje, domaću radinost, druženje i povrtarsku proizvodnju.

- Zato što je jesen zlatna i što je banatska, a sve u Banatu je zlatno i lepo - navodi Milka Čurić, Udruženje žena "Sosa".

Banaćani spremno dočekuju jesen i sigurno je da će plodovi svojim raznovrsnim bojama ukrasiti vojvođansku ravnicu.

AJVAR (NE) ČEKA CENE DA PADNU: Pijačne tezge prepune paprika, ali ove dve vrste narod najviše kupuje




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija