24.10.2023.

14:52

Foto: Informer

Društvo

(VIDEO) Pred njom i danas svi stoje mirno! Ovo niste znali o Milunki Savić!

U blizini njenog rodnog sela Koprivnice, u Jošaničkoj banji nalazi se memorijalni kompleks koji je podignut 1995. godine. Njena statueta u prirodnoj veličini ponosno stoji i kao nekad, štiti ceo kraj. 

Od 2020. godine posetioci mogu da obiđu i memorijalnu sobu u kojoj zahvaljujući autorima izložbe do detalja mogu da upoznaju njen vojnički i privatni život. 

Srpska Jovanka Orleanka kako su je prozvali Francuzi, stupila je u vojsku tokom Balkanskih ratova 1912. kao Milun Savić. Pretvarajući se da je muškarac zaštitila je brata od mobilizacije. Došla je odevena kao muškarac sa kratkom kosom, koju je ošišala, i povijenih grudi da se ne bi videlo da je žena. Ta tajna je otkrivena 1913. godine, kada je u Bregalničkoj bici ranjena u grudi...

U Prvom svetskom ratu učestvovala je kao žena, već iskusni borac. Bila je najbolji bombaš i komandant jurišnog voda, a unapređena je u čin narednika.

Imala je četiri ćerke od kojih je čak tri usvojila, a preminula je 1973. godine. Njeni posmrtni ostaci preneti su u Aleju velikana, 40 godina posle smrti...

Pogledajte šta je naš reporter zabeležio pri poseti memorijalnom kompleksu posvećenom Milunki Savić: