15.12.2023.

08:10

Foto: Z. G.

Društvo

Stranci oduševljeni našom komplet lepinjom! Proglašena za najbolji doručak na svetu! Ovako se pravi!

Tako i stoji na sajtu Tejst atlasa, gde crno na belo piše da komplet lepinja deli 1. mesto sa malezijskim jelom "rota kanai" sa istim ocenama. Iza njih je doručak iz Brazila, pa Grčke i tako redom.

Ispod ocene i lokacije na listi piše i "Šuljaga". Reč je o privatnoj pekari u Užicu, u kojoj su šezdesetih godina prošlog veka prvi put počeli da prave ovaj obrok.

Informer

Komplet lepinja deli 1. mesto sa malezijskim specijalitetom Roti canai

Današnji vlasnik je Dragan Lazić, koji je nasledio posao, a 2005. godine je i zaštitio svoj proizvod. Posebno mu prija što se opet komplet lepinja našla među najboljima ovog svetskog kulinarskog sajta. 

Informer

Komplet lepinja se od 60-ih godina prošlog veka pravi se na isti način

Dragan kaže da je njeno pravo, izvorno ime "lepinja sa sve" ili "kompletuša", pa su je otuda kasnije prozvali "komplet lepinja".

Informer

Dragan Lazić, vlasnik pekare "Šuljaga"

– Njeno izvorno ime je "lepinja sa sve", a "kompletuša" je sa jogurtom, jer su deca, obično, tražila jogurt uz nju pa su je tako prozvali. Pravi naš proizvod se sastoji od lepinje, kajmaka, jaja i pretopa – kaže Dragan.

Informer

To je ta "lepinja sa sve"

Kako se pravi komplet lepinja

"Lepinja sa sve" se i posle više od pola veka pravi na stari način. Kompletna proizvodnja je u ovoj pekari, tu se pravi testo, a onda se lepinje peku u staroj zidanoj srpskoj peći gde se vatra loži isključivo bukovim drvima.

Kada se ispeče, seče se poklopac lepinje a u donji deo stavlja se kajmak pomešan s jajetom, pa se ponovo vraća na vatru da se zapeče. Na kraju se, po želji, dodaje pretop, moča ili saft od pečenog svinjskog ili jagnjećeg mesa.