Društvo
Stranci oduševljeni našom komplet lepinjom! Proglašena za najbolji doručak na svetu! Ovako se pravi!
Tako i stoji na sajtu Tejst atlasa, gde crno na belo piše da komplet lepinja deli 1. mesto sa malezijskim jelom "rota kanai" sa istim ocenama. Iza njih je doručak iz Brazila, pa Grčke i tako redom.
Ispod ocene i lokacije na listi piše i "Šuljaga". Reč je o privatnoj pekari u Užicu, u kojoj su šezdesetih godina prošlog veka prvi put počeli da prave ovaj obrok.
Današnji vlasnik je Dragan Lazić, koji je nasledio posao, a 2005. godine je i zaštitio svoj proizvod. Posebno mu prija što se opet komplet lepinja našla među najboljima ovog svetskog kulinarskog sajta.
Dragan kaže da je njeno pravo, izvorno ime "lepinja sa sve" ili "kompletuša", pa su je otuda kasnije prozvali "komplet lepinja".
– Njeno izvorno ime je "lepinja sa sve", a "kompletuša" je sa jogurtom, jer su deca, obično, tražila jogurt uz nju pa su je tako prozvali. Pravi naš proizvod se sastoji od lepinje, kajmaka, jaja i pretopa – kaže Dragan.
Kako se pravi komplet lepinja
"Lepinja sa sve" se i posle više od pola veka pravi na stari način. Kompletna proizvodnja je u ovoj pekari, tu se pravi testo, a onda se lepinje peku u staroj zidanoj srpskoj peći gde se vatra loži isključivo bukovim drvima.
Kada se ispeče, seče se poklopac lepinje a u donji deo stavlja se kajmak pomešan s jajetom, pa se ponovo vraća na vatru da se zapeče. Na kraju se, po želji, dodaje pretop, moča ili saft od pečenog svinjskog ili jagnjećeg mesa.