• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

26.08.2023

21:47

Lepinje za Ginisa! Voditeljka programa "Žestivala" uradila nesvakidašnju stvar! (FOTO/VIDEO)

Društvene mreže

Vesti

Lepinje za Ginisa! Voditeljka programa "Žestivala" uradila nesvakidašnju stvar! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Tri džinovske "lepinje sa sve" bile su dovoljne da zadovolje apetite svih onih koji su se večeras našli na gradskom trgu u Užicu i to šestog dana Međunarodnog festivala prirode i kulturnog nasleđa "Žestival".

Tradicionalno za ovaj festival, osmi po redu, lepinje za Ginisa pravi pekarska radnja "Šuljaga".

Njen vlasnik Dragan Lazić je u momentu kada smo ga posetili u njegovoj pekari, sa svojim radnicima preduzimao poslednje korake u pravljenju lepinje, mućenje jaja u lepinji, pre stavljanja u pećnicu. 

Njih šest je tri džinovske lepinje stavilo u peć na drva, gde se po tradiciji peku čuvene Šuljagine lepinje.

- Ove, kao i svake prethodne godine, pravimo tri lepinje. Ne brojimo koliko jaja, brašna i kajmaka stavimo. Cilj nam je da bude dobra, kvalitetna, da nagradimo naše građanena na vernosti – kaže Dragan. 

I zaista, ne broje kilograme brašna i kajmaka, kornete jaja, litre pretopa. A ova, nezvanično najveća lepinja za Ginisa ima svoje karakteristike. 

- Prečnik im je 1 metar, a standardne obične lepinje je 20 cm. A što je najvažnije, ništa se ne vrati, za 5 minuta se sve podeli i pojede – kaže Dragan, koji pored ove lepinje sugrađanima podelio i 150 malih lepinja. 

- Mislim da će ovo biti dovoljno da zadovolji apetite svih koji su došli večeras – dodao je Dragan, što se i posle na trgu ispostavilo tačno. 

Nakon lepinje prisutni, i to oni najmlađi, mogli su da se zaslade sa dve torte.   Večeras su proglašeni i pobednici, najbolji proizvođači voćnih rakija u kategoriji poljoprivrednih proizvođača i destilerija. Od 79 ocenjenih rakija, koje su po mišljenju žirija sve odličnog kvaliteta, za najbolju rakiju Festivala i nagradu "Radislav Rade Paunović" u kategoriji poljoprivrednih gazdinstava pripala je Vladanu Radovanoviću iz Pilice kod Bajine Bašte za rakiju od šljive iz 2005. godine. U kategoriji destilerija ove godine nagrada je pripala destileriji "Tim" iz Bajine Bašte za najbolju rakiju od šljive  iz 2006. godine. 

Pored toga, i ove godine nije izostala humanitarna akcija. Braća Starčević, vlasnici jedne užičke pekare, prodavali su svoje proizvode i sav prihod je otišao za lečenje male Anđele Veselinović, koja boluje od cerebralne paralize. Njena majka takođe je imala svoj štand sa prirodnim sokovima, čiji prihod od prodaje ide za lečenje njene ćerke.  

I posle svih svečanosti, jedna priča imala je srećan kraj.

Naime, jedan otac je zamolio voditeljku programa da objavi da se izgubila četvorogodišnja devojčica T.S. i da je čeka kod razglasa. Posle pet minuta usledio je srećan zagrljaj oca i ćerke. Doveo je jedan bračni par. 

- Našli smo je dole ispod trga, na donjem trgu, kako stoji i plače. Pitali smo je što plače, a ona nam kaže da se izgubila. Poveli smo je do bine da bi objavili da se devojčica izgubila. Uopšte nismo čuli kada je voditeljka programa objavila da se devojčica izgubila. Sreli smo poznanicu i ona nam je rekla da otac čeka ćerku. Požurili smo. Kada je devojčica videla oca potrčala je odmah u zagrljaj, koji je bogami trajao više trenutaka – kaže čovek koji je sa ženom našao dete. 

 

Jedna lepinja u čast prijateljima   

Dragan Lazić, vlasnik pekare "Šuljaga" koja je pripremala džinovske lepinje za Žestival jednu lepinju posvetio je u čast prijateljima novinaru Vladimiru Lojanici i Miši Poznanoviću, poznatom hroničaru Užica, koji su nedavno preminuli.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Evo šta Sinerovo odustajanje znači za Novaka!
Tenis

Evo šta Sinerovo odustajanje znači za Novaka!

Trenutno drugi teniser sveta, Janik Siner odlučio je da se zbog povrede kuka povuče sa ATP Mastersa u Madridu, a posle ovog poteza je sigurno da će Novak Đoković i posle rima biti na prvoj poziciji ATP liste.

01.05.2024

21:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set