29.11.2021.

09:41

Foto:

Društvo

Posle više od dva meseca KBC "Zvezdara" izlazi iz kovid režima! POMOZITE NAM DA TAKO I OSTANE! Ovi pacijenti će prvo biti zbrinuti!

Svorcan je za RTS rekao da ponovo građanima poručuje da čuvaju sebe, svoje bližnje, da poštuju procedure, nose maske, da se vakcinišu i drže distancu.

Istakao je da će to sačuvati sve nas, ali i KBC "Zvezdara" da ostane u nekovid režimu.

Svorcan je istakao da su lepe vesti da posle dva meseca i 10 dana KBC "Zvezdara" nema više pozitivnih hospitalizovanih pacijenata.

- U toku vikenda smo određeni broj pacijenata raselili u druge kovid bolnice i otpustili - rekao je Svorcan.

Moja jedina poruka je vakcinacija! KBC "Zvezdara" je ponovo u kovid sistemu, a najmlađi pacijent ima 20 godina!

Na pitanje kada će početi prijem nekovid pacenata, Svrcan je odgovorio da se nada da će tokom ove nedelje sve biti pripremljeno, a da će krajem sedmice na sajtu biti objavljeno detaljno uputstvo.

- Krajem ove nedelje i početkom sledeće nadamo se da ćemo krenuti sa prijemom naših pacijenata - dodao je Svorcan.

Informer

Posle dva meseca i 10 dana KBC "Zvezdara" nema više pozitivnih hospitalizovanih pacijenata

Naveo je da će KBC Zvezdara najpre zbrinjavati urgentne pacijente koji imaju prioritetne upute, pacijente sa malignim bolestima i hronične pacijente u pogoršanju.

KBC "Zvezdara" je peti put bio u kovid sistemu, a zbrinuli su ukupno oko 9.500 kovid pozitivnih pacijenata.

- U odnosu na prethodni put priližno slično srednje teške i teške kliničke slike, a specifično je to da smo sada dosta imali mlađih l?udi i nažalost dešavalo se da pored svih preduzetih mera i svega izgubimo bitku i izgubimo mlade živote. To su bili pacijenti koji nisu bili vakcinisani, a posle toga smo se osećali veoma razočarano što nismo mogli da spasimo neki mladi život - naglasio je Svorcan.

Naveo je da su jednog dana imali rekordnu potrošnju kiseonika u odnosu na sve prethodne talase - to je bilo 7,5 tona, a da je to količina koju u normalnom režimu potroše za nekoliko meseci.

Govoreći o trenutnoj epidemijskoj situaciji. Svorcan je rekao da je u poslednje dve, tri nedelje manje pozitivnih na koronavirus, ali i manje broj hospitalizovanih.

- To je i jedan od razloga zašto mi izlazimo iz kovid sistema. To treba da nas raduje, ali moramo biti strašno oprezni i nastaviti sa preporukama epidemiologa u smislu sprečavanja širenja virusa, ali pod broj jedan vakcinacija kako buster dozom tako i onih koji se nisu vakcinisali - ponovio je Svorcan.

Informer

U jednom danu KBC "Zvezdara" je imala rekordnu potrošnju kiseonika - 7,5 tona

- Još jednom bih ponovio građanima da čuvaju sebe, čuvaju svoje bližnje, poštuju procedure, družite se ali u što manjem broju, maske, vakcinacija, distanca to je nešto što će sačuvati sve nas, ali i KBC ''Zvezdara'' da ostane u nekovid režimu - zaključio je Svorcan.