• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.11.2021

21:11

JEDNOM REČJU, NADRLJALI SMO! OTKRIVEN NOVI SOJ KORONE - VANREDNI SASTANAK SZO! Ima 32 mutacije, imunitet ne postoji, vakcine su nemoćne?!

Vesti

JEDNOM REČJU, NADRLJALI SMO! OTKRIVEN NOVI SOJ KORONE - VANREDNI SASTANAK SZO! Ima 32 mutacije, imunitet ne postoji, vakcine su nemoćne?!

Podeli vest

Naučnici su upozorili da novi soj virusa korona koji ima „ekstremno veliki broj" mutacija može da izazove nove talase bolesti, zaobilazeći odbrambene mehanizme organizma

Genomskim sekvenciranjem je potvrđeno samo 10 slučajeva ove varijante virusa u tri zemlje, ali je ovaj soj izazvao ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da zaobiđe imunitet, prenosi britanski Gardijan.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi imuni sistem za borbu protiv kovida.

Mutacije u spajk proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i da otežaju imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

Ova varijanta je prvi put primećena u Bocvani, gde je sekvenciranjem potvrđena kod tri slučaja. Još šest je potvrđeno u Južnoafričkoj Republici, a jedan slučaj u Hong Kongu kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike.

EU TRAŽI OD RUSIJE DA PRESTANE SLATI HUMANITARNU POMOĆ DONBASU, DA NIJE BOLESNO, BILO BI... Za Brisel je to napad na Ukrajinu!

Doktor Tom Pikok, virusolog sa Imperijal koledža u Londonu, objavio je detalje nove varijante, napominjući da „neverovatno velika količina mutacija u spajk proteinu izaziva veliku zabrinutost".

Direktorka kovid odeljenja u britanskoj Agenciji za zdravstvenu bezbednost Mira Čand je izjavila da u saradnji sa naučnicima širom sveta prati razvoj varijanti virusa Sars-CoV-2.

(VIDEO) SRBIJI STIŽU KORNETI IZ RUSIJE DO KRAJA GODINE - OVAJ SISTEM JE ZA NAS VAŽNIJI I OD S-400! Vučić i Putin zaledili NATO i region, naša vojska je već brutalna, a sa ovim...

- Kako je u prirodi virusa da često i nasumično mutiraju, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva koji sadrže nove skupove mutacija", izjavila je Čand, dodajući da se brzo proveravaju sve varijante koje doprinose širenju virusa - preneo je Tanjug.

Svetska zdravstvena organizacija je sazvala za petak vanredni sastanak na kojem će se razgovarati o potencijalno brzom širenju novog soja, saopštava  Fajnenšl tajms, pozivajući se na neimenovane izvore.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija