Društvo
Ova zdrava hrana šteti jetri! Nutricionistkinja upozorava: Postoji tačno vreme kada je treba konzumirati
Zbog tog sastava, ono se nesme konzumirati u velikim količinama jer izaziva bolest masne jetre, upozoravaju stručnjaci.
Ovaj problem se može izbeći ako obratimo pažnju na samo vreme unošenja određenog voća u organizam, ali i na količinu.
Najbolje je, savetuje nutricionistkinja Eli Kriger, da se voće jede ujutru, jer je tada metabolizam brži, pa i sposobniji da brže svari glukozu i fruktozu.
- Jabuke sadrže više fruktoze, dok kod kajsija preovladava glukoza - rekla je nutricionistkinja.
Kako je objasnila Eli, glukoza se reguliše insulinom, to jest pretvara se u zalihe masti i energije. Kada u sebe unesemo fruktozu, ona se najpre skladišti u jetri i kada se zalihe napune, pretvara se u mast. Upravo je to razlog nastanka bolesti masne jetre.
Iz tog razloga se negativno delovanje voća neutrališe drugom hranom i unosom proteina koji sprečavaju oboljenje jetre.