15.04.2022.

10:55

Foto: printscreen

Hronika

KO JE BIO I KAKO JE LIKVIDIRAN CIGLA, DESNA RUKA DARKA ŠARIĆA?! Za njega se nije znalo 11 godina, a onda su ga iz Ekvadora VRATILI U KOVČEGU?!

Podsetimo, juče je uhapšen Darko Šarić kojeg je MUP označio kao vođu klana koji se tereti za najteža krivična dela poput ubistava, a koji je delovao na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike.

MUP je saopštio da su u međunarodnoj akciji koordinisanoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, u kojoj su učešće uzele policije Hrvatske i Srbije, uhapšeni članovi više organizovanih kriminalnih grupa, a u Srbiji pet članova.

- Uhapšeni su D. Š., za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe i članovi D. L, D. O, U. R. i D. M., a za ostalim članovima se intenzivno traga - kažu u  MUP.

Informer

Darko Šarić
BLISKA SARADNJA SA ŠARIĆEM

Milovac je posle predaje Darka Šarića 2014. godine preuzeo operativno vođstvo nad klanom, odnosno nad narko-poslovima. Budući da istraga nad Šarićevim kartelom i njihovim poslovima nikada nije prekidana, tako se i došlo do podatka o Milovcu kao novom operativnom vođi Šarićevog klana.

Informer

Milan Milovac Cigla

Prema policijskim podacima, Milovac se od pokretanja akcije "Balkanski ratnik" i raspisivanja poternice sakrio u Južnu Ameriku, gde je neko vreme bio i na vezi sa Šarićem.

- Od 2017. Šarićeva ekipa je i na vezi i u poslovima sa kavačkim klanom, što im je donelo pojačanje celokupne poslovne logistike, a Milovac, koji je ranije bio Šarićeva desna ruka, postao je glavni operativac za distribuciju kokaina u Evropi. U njegovim rukama su bile veze sa tamošnjim kartelima, kupovina i organizovanje šverca kokaina ka Evropi - naveo je sagovornik za medije.

NARKO SEDMORKA

Do imena Milana Milovca u istragama narko-poslova prva je svojevremeno došla italijanska policija, koja ga je osumnjičila da je rukovodio delom grupe koja je bila stacionirana u Milanu, a odakle se rukovodilo uličnom distribucijom kokaina po Italiji i EU.

Milovac je sastavljao grupe od po sedam članova, čiji je zadatak bio da organizuju uličnu prodaju po velikim evropskim gradovima.

Zbog toga, i bliskosti sa Šarićem, on je prema saznanjima italijanske policije već tada bio u vrhu piramide tada najmoćnijeg balkanskog narko-klana.

11 GODINA NIJE BILO NI TRAGA NI GLASA OD "CIGLE"

Milan Milovac zvani Cigla je hrvatski državljanin i za njim je Srbija u akciji "Balkanski ratnik" 2010. raspisala Interpolovu poternicu.

Za svo ovo vreme, pa do njegove smrti, operativni podaci srpske policije ukazivali su da se Milovac nalazio u Južnoj Americi i da je odatle rukovodio švercom kokaina u Evropu.

Informer

 

Milovac je, prema navodima optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, po kojoj mu se kao članu Šarićeve grupe sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu, bio zadužen za distribuciju droge po Evropi.

Tokom postupka njegovo ime pominjao je i jedan svedok-saradnik, koji je za Milovca izjavio da je zaradio 600.000 evra od prodaje droge.

Milovac je, kako se pretpostavlja, u Južnoj Americi najverovatnije koristio lažna dokumenta, a sa njim su u aktivnom kontaktu bili i ostali odbegli pripadnici pljevaljskog klana.

On je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina tokom 2008. i 2009. iz Latinske Amerike u Evropu, a Darko Šarić kažnjen je sa 15 godina robije. Podsetimo, i Šarić je bio u bekstvu do 2014, kad se dobrovoljno predao, i od tada je u pritvoru.

Informer

 
NERAZJAŠNJENA LIKVIDACIJA

Neslavna karijera Šarićevog kuma završena je 12. januara 2021. godine u Ekvadoru. Likvididan je pod nerazjašnjenim okolnostima. Njegovo telo je u Srbiju dopremljeno u kovčegu.

Milan Milovac sahranjen je u porodičnoj grobnici, u "elitnom" delu Nove Bežanije.

- Sahranjen je u grobnici od crnog mermera, na mestu koji pojedini nazivaju elitnim delom groblja. Interesantno je i to da se u blizini nalaze i grobnice Bojana Mirkovića, navodnog člana škaljarskog klana, koji je u novembru 2020. likvidiran u novobeogradskom naselju Belvil dok se vraćao iz prodavnice - kaže sagovornik beogradskih medija.

Međutim,ubistvom Milovca, kako smatraju u srpskim bezbednosnim službama, poslovi Šarićevog narko-klana neće stati jer je previše novca u igri, a ljudi koji će nastaviti da vode šverc uvek ima.