22.01.2023.

11:46

Foto: printscreen/pixabay

Hronika

ŠTA GOVORI OSMEH BRAJANA, OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO ANE VOLŠ! Stručnjak otkriva - ovo bi moglo da posluži kao DOKAZ!

Neobičan trenutak dogodio se 9. januara, dan nakon što je Volš uhapšen i optužen da je doveo u zabludu policijsku istragu o misterioznom nestanku njegove supruge Ane Volš iz njihovog doma u Кohasetu u Masačusetsu na Novu godinu.

Informer

 

Dr Ian Lamoureuk, forenzički psihijatar koji je sproveo preko 150 procena sposobnosti i često svedoči kao veštak, rekao je za "Fok Nevs Digital" da postoji mnogo potencijalnih objašnjenja koja su „benigna“.

- Primeri uključuju pokušaje da izgledaju prijateljski i manje 'kriminalni', uverenje da su dokazi protiv njega slabi ili čak društvenu prinudu u kojoj imaju naviku da se smeju drugima - rekao je Lamore.

Prema njegovim rečima tužioci bi to mogli iskoristiti u svoju korist, imajući u vidu njegovu prijavljenu dijagnozu sociopatije, koja je otkrivena u sudskim dokumentima nakon što je osuđeni umetnički prevarant navodno uništio testament njegovog oca i opljačkao imanje.

- Ako država tvrdi da je on sociopata, verovatno će ukazati na ovo ponašanje kao na dokaz nedostatka empatije i kajanja koji se vidi u sociopatiji- rekao je Lamore za američke medije i dodao:

-To bi takođe moglo da se iskoristi kao dokaz grandioznog osećaja sopstvene vrednosti, jer bi mogli da tvrde da je uživao u publicitetu koji njegovo suđenje generiše - objasnio je stručnjak.

Informer

 

Podsetimo, Brajan je optužen pod optužbom za ubistvo svoje supruge i uklanjanje njenog tela.

Tokom njegovog pojavljivanja pred sudom, tužilaštvo je detaljno opisalo 21 navodnu Gugl pretragu na iPad-u njegovog sina pre i nakon što je on navodno ubio svoju ženu, uključujući „Deset načina da se reši tela“ i „ Da li se može otužiti za ubistvo bez tela?"

Lamoreuk je rekao da su ove pretrage "moćni" posredni dokazi, na čemu se zasniva slučaj, jer istražitelji još uvek nisu pronašli Anino telo.

- Pretresi optuženog, ako je kriv, sugerišu da je loše organizovan. To je zbog njihovog tajminga. Ako pretresi prate ubistvo, oni sugerišu da je bilo ograničeno planiranje. On nije razmišljao o zločinu od početka do kraja - rekao je on i dodao:

- Te pretrage takođe pokazuju da on jasno razume nezakonitost ubistva. Jer oni jasno pokazuju nameran i fokusiran napor da se izbegne kriminalističko otkrivanje - objašnjava Lamork.

Informer

 

Kako je naveo gugl pretrage daju tužiocima "snažan argument" zašto nema tela, rekao je poznati forenzički psihijatar.

- Jednostavno rečeno, ove pretrage nisu nešto što prosečan građanin koji poštuje zakon radi iz dosade ili benigne radoznalosti. Кontekstualizujte ih sa vremenskom linijom događaja i to će izgledati još zlokobnije- kaže stručnjak.

Informer

 

Reč advokata

Postoji podela među stručnjacima o tome koliko je jak slučaj države protiv Brajana. Advokat za krivična dela iz Masačuseta i advokat visokog profila Iris Ejtan, koja je uspešno oslobodila svog klijenta Barija Morpheva odoptužbe za ubistvo, dovodi u pitanje snagu dokaza izvedenih na sudu.

- Ne kažem da je nevin i da nije odgovoran, ali kažem da ne donosite bilo kakve ishitrene presude. Kada ulete i optuže nekoga za ubistvo dve nedelje nakon datuma nečijeg nestanka, to je brzo bez tela - rekao je Ejtan za "Fok Nevs Digital" u prethodnom intervjuu.

U Brajanovo ime se izjasnilo da nije kriv po svim tačkama optužnice, a njegova advokatica Trejsi Majner je u svojoj jedinoj izjavi od početka suđenja rekla da namerava da "pobedi” ovaj slučaj na sudu, a ne u medijima.

- Lako je optužiti krivično delo, a još lakše reći da je neko to delo počinio. Mnogo je teže dokazati, što ćemo videti da li će tužilaštvo moći da uradi -  reklao je Majner.

S druge strane uprkos navodnoj sociopatskoj dijagnozi, Lamoureuk ne vidi da je advokatica koristila odbranu od mentalnog zdravlja jer Google pretrage „sugerišu da je shvatio nezakonitost ubistva u vreme zločina“.

- Nijedno od njegovih ponašanja nakon navodnog prekršaja ne ukazuje na to da je bio u zabludi ili na bilo koji način nevezan za stvarnost- rekao je Lamoureuk i dodao da u ovom trenutku nisu predstavljeni nikakvi dokazi o istoriji mentalne bolesti.

- Ako se izjasni za ludilo, što je afirmativan prekršaj, moraće da pruži izveštaj o zločinu, koji bi morao da rezultira otkrivanjem tela ili njegovih ostataka - rekao je forenzičar. 

Podestimo, Ana Volš, rođena Beograđanka i majka trojice maloletnih dečaka, nestala je 1. januara. 

Njen nestanak 4. janura prijavile su kolege policiji, a potom i suprug Brajan Volš. 

Četvrti dan nakon potrage Brajan je uhapšen zbog sumnje da je ometao potragu, odnono da je dao pogrešene infomacije. Kasnije tokom istrage i pretresa kuće pronađen je u podrumu nož sa tragovima krvi, a na smetlištu još stvari koje pojačavaju sumnju da je Brajan izvršio brutalno ubistvo. 

Na njegovom poslednjkem pojavljivanju na sudu on je optužen za ubistvo. Tužilaštvo je tom prilikom navelo da je Brajan pre i nakon, kako ses sumnja ubistva, na guglu između ostalog ,tražio kako da se reši tela, kako da sakrije zločin ali i kada najpre može da nasledi nekoga ko se vodi kao nestao. 

Brajana je svojevremeno, prema navodim američkih medija, otac razbaštinio te mu nakom smrti nije ostavio ni dolara.