05.06.2024.

08:32

Foto: Tanjug

Hronika

Evo gde će se suditi krvniku iz Dubone! Vrhovni sud doneo odluku gde će biti održano suđenje Urošu Blažiću

Kako prenose portali, ova informacija je, potvrđena iz Vrhovnog suda, i određeno je da se pripremno ročište i glavni pretres u predmetu Višeg suda u Smederevu, održe izvan područja Višeg suda u Smederevu, u sudnici Višeg suda u Beogradu, u Okružnom zatvoru.

Termin suđenja još uvek nije zakazan jer pomenuta odluka treba da se dostavi sudu u Smederevu, koji će potom podneti zahtev sudu u Beogradu za određivanje termina ročišta.

Podsetimo 23. maja u Višem sudu u Smedrevu trebalo je da se održi pripremno ročište za zločin u Malom Orašju i Duboni, ali ono nije održano jer u trentuku kada su stražari u sudnicu uveli masovnog ubicu Uroša Blažića, sa pancirom i lisicama vezanih ruku i nogu, besni roditelji i rođaci njegovih žrtava su nasrnuli i pokušali da ga linčuju. Veći incident sprečila je sudska straža i policija koja je brzo uspela da izvede ubicu i njegovog oca Radišu kojem se takođe sudi u ovom slučaju, a upravo zbog ovoga je zatraženo da se suđenje izmesti. 

Informer

U prvom trenutku se pretpostavljalo da će suđenje biti održano u sudnici Specijalnog suda u Beogradu, ali je Vrhovni sud ipak odredio sudnicu u Okružnom zatvoru smatrajući je podesnijom za suđenje koje je ocenjeno kao visokorizično. 

Inače sudnica u Okružnom zatvoru otvorena je 2009. godine i ona je predviđena za održavanje suđenja visokog rizika.

Ova sudnica ima tri ulaza i rađena je po uzoru na sudnice Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. U njoj ima 20 mesta za advokate i veći broj okrivljenih, a kapacitet sale za posetioce suđenja je 40 mesta.

Takođe, kada je ova sudnica u pitanju, postoje tehničke mogućnosti video prenosa suđenja, prevođenja, kao i drugi uslovi za nesmetano obavljanje procesa.