12.08.2024.

06:41

Foto: Foto: 192/printskrin

Hronika

Osmoro mrtvih za vikend u sudarima širom Srbije: Serija tragičnih saobraćajnih nezgoda zavila našu zemlju u crno

Kod Sjenice su nastradali otac i ćerka (3), kao i mladić koji je skrivio stravičan udes, dok je kod Žablja poginula devojka, čija je sestra u teškom stanju i lekari se bore za njen život. U ostalim udesima natradali su vozači auta, traktora, motocikla i kamiondžija.

Potresne poruke

Serija tragedija počela je u petak ujutro u Zemunu smrću vozača (58) kamiona "mercedes", koji je iznenada probio bankinu neposredno pre Batajničke petlje i sleteo s puta. Pretpostavlja se da je nesrećni čovek doživeo srčani udar tokom vožnje.

Istog dana oko 21 sat dogodila se užasna tragedija na ulazu u Sjenicu, u mestu Pašino Brdo, kod Sjenice, kada je Dženan Korać, vozeći svoj "mercedes" ogromnom brzinom, krenuo u preticanje kolone i direktno se zakucao u "audi", u kojem je bila petočlana porodica Fehratović iz Novog Pazara, koja se kobne večeri vraćala iz Sarajeva. Hasredin Fehratović (42), koji je bio za volanom "audija", i njegova trogodišnja ćerka Taira, izgubili su život, dok su Hasredinova supruga, starija ćerka i sin teško povređeni. Nastradao je, takođe, i Dženan, koji je divljačkom i bahatom vožnjom skrivio tragediju.

Informer

Zastrašujuća poruka pre tragedije u Sjenici

Rođaci i prijatelji stradalih Fehratovića iz Sjenice i Novog Pazara u šoku su zbog tragedije i sa zebnjom iščekuju vesti o zdravstvenom stanju Hasredinove starije ćerke, koja je u teškom stanju u bolnici. Za vozača "mercedesa" Dženana Koraća, koji je skrivio tragediju, pri čemu je i sam nastradao, kažu da je ranije često divljao kolima, po čemu je bio poznat u Sjenici. Dženan je pre tragedije na svom Instagram profilu objavio zastrašujuću poruku:
"Ako me jednog dana ubije brzina, nemojte plakati, jer ja sam se smijao!"


Stradali otac i ćerka ispraćeni su u subotu na večni počinak na lokalnom groblju, a žitelji Novog Pazara i Sjenice oprostili su se od njih potresnim porukama na društvenim mrežama.

"Radiš, mučiš se i stvaraš porodicu. Odeš na odmor da malo predahneš, a onda se desi ovakva tragedija. Neko je sebi dao pravo da vozi opasno i na kraju je ugasio tri života", objavio je na Fejsbuku porodični prijatelj Fehratovića.

Užasna tragedija dogodila se i u subotu na putu Žabalj - Čurug, gde je nastradala devojka K. F., a njena sestra I. F. (21) zadobila je teške povrede. Njih dve bile su u autu i direktno su se sudarile sa drugim kolima, u kojima je povređeno još pet osoba.

Informer

ilustracija

Očevici kažu da je tragediju zapravo skrivio vozač trećeg vozila, usled čije vožnje je jedan auto naglo prešao u suprotnu traku i došlo je do direktnog sudara sa drugim autom. Policija je obavila uviđaj kako bi se utvrdile sve okolnosti nesreće, ali iz MUP-a se do zaključenja ovog broja Informera nisu oglasili sa preciznijim informacijama.

Porodica nastradale devojke zavijena je u crno i sada čekaju informacije o zdravstvenom stanju njene sestre, koja je u kritičnom stanju prebačena u Urgentni centar u Novom Sadu.
- Njih dve su bile vezane, svuda su išle zajedno... Velika tragedija je zadesila ovu porodicu - kazao je prijatelj ove porodice.

Informer

ilustracija

Očevidac tragedije ispričao je da je odmah posle sudara zaustavio vozilo i krenuo da pomogne povređenima.
- Prišao sam prvo jednom autu i video da devojka za volanom ne daje znake života, dok je njena saputnica bila živa, ali u teškom stanju. Onda sam otrčao i do drugog vozila. Jedna baka je bila za volanom, krenuo sam da je izvlačim kroz prozor, kad mi je njena saputnica sa suvozačkog sedišta rekla: "Imam tri ćerke pozadi, izbavi prvo njih." Suze su mi krenule, krenuo sam da lomim prozor i vrata kako bih došao do njih... - ispričao je očevidac.

Mortus pijan

Serija nesreća nastavljena je u subotu oko 13 sati u mestu Bojanići na Ibarskoj magistrali, na deonici Kraljevo - Raška, nedaleko od varošice Ušće. Vozač automobila niških registracija nastradao je prilikom direktnog sudara sa autobusom koji ima podgoričke tablice. U ovom udesu povređen je i suvozač iz automobila, a policija je obavila uviđaj.

Istog dana oko 16 sati nastradao je motociklista na autoputu Beograd - Niš, kod petlje Kolari. On je, prema nezvaničnim saznanjima, izgubio kontrolu, pa je sleteo s puta i udario u zaštitnu ogradu. Hitna pomoć je brzo stigla, ali lekari su samo mogli da konstatuju smrt motocikliste.

Među nastradalima je i vozač traktora Zoran M. (58), koji je izgubio život kada je u njegovo vozilo udario automobil "mercedes", za čijim volanom je bio I. V. (35). Ova tragedija se dogodila oko 21 sat u mestu Zvečka kod Obrenovca, kada je "mercedes" ogromnom brzinom najpre udario u traktorsku prikolicu, pa u traktor, usled čega se ovo poljoprivredno vozilo prevrnulo. Nezvanično saznajemo da je vozač "mercedesa" bio mortus pijan, sa više od dva promila alkohola u organizmu.

U još nekoliko sudara koji su se dogodili proteklog vikenda širom Srbije povređeno je više od deset osoba.

Informer

Apel MUP: Budite oprezniji, poštujte propise

Ministarstvo unutrašnjih poslova je povodom serije tragedija ponovo apelovalo na učesnike u saobraćaju da budu oprezniji i da poštuju propise.
- Uprkos maksimalnim naporima saobraćajne policije, koja je prošle nedelje pojačala prisustvo na putevima i sprovela međunarodnu akciju pojačane kontrole brzine, dogodilo se više saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Imajući u vidu da je od početka jula u saobraćajnim nezgodama poginulo čak 70 osoba, dok je oko 2.000 povređeno, MUP apeluje na sve učesnike u saobraćaju da povećaju opreznost, da budu odgovorni i da poštovanjem propisa pomognu kako bi se unapredila bezbednost na putevima - rekli su u policiji.