12.05.2024.

06:21

Foto: Shuterstock

Magazin

Saveti koji će vam olakšati muke i uštedeti novac: Evo kako da sačuvate namirnice od propadanja

Da biste racionalno iskoristili namirnice koje kupujete na pijaci i u prodavnici, pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da uštedite novac jer će vam proizvodi duže trajati.

Kako se čuva povrće

Povrće poput krastavaca ili tikvica osušite ili dobro obrišite krpom pre nego što ih stavite u frižider jer vlaga koju sadrže ubrzava kvarenje. Možete da ih čuvate u foliji ili u plastičnoj kesi iz koje ste prethodno istisnuli vazduh.

Paradajzu i pečurkama odgovaraju kese od papira. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir jer tako neće ispuštati supstance koje podstiču kvarenje.

Informer

Sir u papir

Sir zamotajte u papir za pečenje, a maslacem premažite odrezanu stranu. Mekše sireve umotajte u aluminijumsku foliju, a brojni kuvari ga čuvaju u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv buđi.

Celer ili brokoli duže će zadržati svežinu ako se zamotaju u samolepljivu foliju. Tako mogu da stoje u frižideru i do dve nedelje.

Uvelu salatu možete da "spasete" ako je potopite u posudu sa hladnom vodom, pa će na taj način zadržati svežinu.

Informer

Da se ne pokvare jaja

Izbegavajte da jaja stavljate u pregradu na vratima frižidera jer zbog čestog otvaranja temperatura postaje nestabilna.

Ukoliko je mladi luk počeo da se suši, operite ga, sitno iseckajte, ubacite u plastičnu kesu pa stavite u zamrzivač.

Kupus je najbolje da odmah pojedete, jer posle nedelju dana počinje da gubi vlagu. Svež kupus možete čuvati u plastičnoj kesi u frižideru i do dve nedelje, jer će tako zadržati svežinu i sadržaj vitamina. Ako počne da vene, dovoljno je da odstranite spoljne listove.

Krompir je najbolje držati na hladnom i tamnom mestu u papirnoj kesi. Ako čuvate krompir u frižideru, hladan vazduh utiče na ukus i teksturu, i može da pretvori skrob u šećer.