Autor: Informer.rs

20.06.2024.

06:20

Foto: Shuterstock

Magazin

5 stvari u kući koje loše utiču na zdravlje! Obratite pažnju prilikom uređivanja doma

Evo u čemu mnogi greše prilikom uređivanja kuće, ne vodeći računa o zdravlju:

Posteljina od pogrešnih materijala

Kada kupujemo posteljinu, među najvažnijim stavkama su nam izgled i udobnost, ali pažnju bi trebalo obratiti i na materijale od kojih je ona načinjena.

Naime, brojne su posteljine napravljene od sintetičkih materijala poput poliestera koji nisu vazdušasti i prozračni i na kojima se lako nakupljaju mrtve ćelije kože, prašina i brojni alergeni.

S obzirom na to da posteljina od takvih materijala ne sme da se pere na visokim temperaturama, sve što se na njoj nakupilo često ne može u potpunosti da se ukloni, što negativno utiče na naše zdravlje.

Mogu se javiti problemi sa disanjem, alergijske reakcije ili kožna oboljenja.

Najbolje je odabrati posteljine koje su u potpunosti napravljene od prozračnih materijala poput pamuka ili lana.

Informer

pamučna posteljina

Pogrešno osvetljenje

I osvetljenje u našem domu ima veliki uticaj na zdravlje i raspoloženje.

Potrebno je voditi računa o intenzitetu svetla, ali i o tonovima.

Ne treba svaku prostoriju u kući da tretiramo jednako. Za spavaću sobu i dnevni boravak najbolje bi bilo izabrati slojevito osvetljenje - imati jedan veliki luster koji osvetljava čitavu prostoriju, a u ostatku sobe  podne lampe te male lampe koje možemo staviti na sto ili komodu pored kreveta.

Osvetljenje u kući bi trebalo da bude u toplim tonovima, a najbolje je kada lampe imaju postavku prigušivanja - mogućnost da se svetlo pojača ili smanji.

Tako na primer, kako se približava vreme spavanja, poželjno bi bilo prigušiti svetlo kako bi telo dobilo signal da je vreme za odlazak na spavanje.

Jaka rasveta u hladnim tonovima dodatno će nas razbuditi, a može nas učiniti i nervoznima.

Informer

Previše prozirne zavese

Lagane, gotovo prozirne zavjese, idealne su za prostorije poput dnevnog boravka ili radne sobe u kojima boravimo tokom dana i u kojima je važno da se osećamo budnima.

Ali kada je reč o spavaćoj sobi, one i nisu dobar izbor.

Naime, ovakvo zavese u prostoru puštaju mnogo svetlosti što može ometati naš ritam spavanja i negativno uticati na hormone, krvni pritisak i raspoloženje. 

Za spavaću sobu najbolje bi bilo izabrati tamne, teške zavese koje će dovoljno zamračiti prostoriju i omogućiti nam da lakše utonemo u dubok san.

Informer

zavese

Nameštaj i predmeti sa isparljivim organskim jedinjenjima

Isparljiva organska jedinjenja poput formaldehida, benzena i trikloretilena se često nalaze u raznim materijalima i bojama, kao i premazima za zid, drvo, plastiku i metal. Ima ih posebno u starim komadima nameštaja.

Ova jedinjenja polako isparavaju  tokom vremena i negativno utiču na disajne puteve, kožu pa i mentalno zdravlje.

Prilikom odabira boja za zidove ili nameštaj, obratite pažnju da ne sadrže ove materijale. Ako već imate stari nameštaj, koristite prečišćivaće vazduha i redovno provetravajte prostorije.

Informer

stari nameštaj

Loše organizovan spoljni prostor

Spoljni prostor poput terase, balkona ili dvorišta veoma je važan za mentalno zdravlje, posebno ako mnogo vremena provodimo unutra - ako radimo od kuće, na primer.

Već deset minuta boravka napolju, makar to bilo i na tersai, može pozitivno uticati na koncentraciju, smanjiti nivo stresa i doprineti da se osećamo bolje.

Veoma je važno da spoljni prostor bude uredan i skladan, da nije prenatrpan i da u njemu nema nereda ili bilo čega  što može negativno uticati na naše emocije.

Najbolje bi bilo kada naš balkon ili terasa bili uređeni u smirujućim, zemljanim tonovima i kada bi obilovali zelenilom, odnosno biljkama.

Informer