Autor: Informer.rs

16.08.2024.

15:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Odmah uzmite so i stavite je u frižider! Kada budete videli šta radi, oduševićete se!

So koju stavite u frižider brzo će se zgrudvati jer upija suvišnu vlagu iz njegove unutrašnjosti. Ovo svojstvo soli ne samo da pomaže u regulisanju vlažnosti, već igra ključnu ulogu u sprečavanju razvoja buđi i drugih mikroorganizama koji vole vlažne uslove.

Nizak nivo vlažnosti u frižideru je od suštinskog značaja za očuvanje svežine namirnica, a so je prirodni saveznik u ovom procesu. Pored toga, so je poznata po tome što može neutralisati neprijatne mirise, što dodatno doprinosi održavanju higijene i prijatnog ambijenta unutar frižidera.

Koliko soli treba staviti u frižider?

Da biste postigli optimalne rezultate, dovoljno je da u frižider stavite jednu do dve kašike soli. So možete staviti u malu šoljicu ili na tanjirić, i pozicionirati je što bliže povrću, jer je povrće često izvor vlage. Ova količina soli će efikasno upijati vlagu i pomoći u održavanju svežine namirnica. Nakon tri nedelje, so će izgubiti svoje upijajuće sposobnosti, pa je potrebno zameniti je novom količinom.

Informer

Kako pravilno ređati hranu u frižideru?

Pravilno raspoređivanje hrane u frižideru je ključno za očuvanje svežine namirnica i efikasno korišćenje prostora. Donji deo frižidera je hladniji od gornjeg, pa je idealno mesto za čuvanje mesa, kobasica i ribe. Ove namirnice zahtevaju niže temperature kako bi ostale sveže i bezbedne za konzumaciju. Srednje police su najbolje mesto za mlečne proizvode kao što su jogurt, sir i pavlaka, jer im ove temperature najviše odgovaraju. Povrće se obično čuva u posebnim fiokama namenjenim za to, gde je optimalna temperatura i vlažnost za njegovo očuvanje. Jaja, puter i margarin najbolje je držati u vratima frižidera, dok se džemovi i gotova jela mogu smestiti na gornje police.

Gde postaviti frižider u stanu?

Lokacija frižidera u stanu igra važnu ulogu u njegovoj efikasnosti. Frižider bi trebalo postaviti što dalje od izvora toplote, kao što su šporet ili radijator. Ako je frižider preblizu ovim izvorima toplote, postoji rizik da će se spoljašnji deo frižidera pregrevati, što može dovesti do povećane potrošnje električne energije kako bi se unutrašnjost adekvatno ohladila. Ovo ne samo da povećava račune za struju, već može skratiti i vek trajanja frižidera. Stoga, pažljivo birajte mesto za frižider, vodeći računa o udaljenosti od toplotnih izvora, kako biste osigurali njegovu dugotrajnost i efikasnost.