Autor: Informer.rs

19.06.2024.

08:55

Foto: Shutterstock

Magazin

Saveti za fotografisanje hrane! Za bolji efekat - voće i povrće poprskajte vodom, a meso premažite uljem

Oni koji su ovaj hobi ozbiljno shvatili, pa od njega solidno i zarađuju reklamirajući restorane, znaju sve cake koje treba uskladiti da bi kolač, kafa, voćna salata ili meso izgledali besprekorno na fotografijama. Ako volite da kuvate, zabavite se u svojoj kuhinji i postanite "foto-gastro" za svoju dušu i prijatelje. Ove smernice biće vam korisne da napravite album sa fotografijama omiljenih specijaliteta.

Birajte hranu

Nije svaka hrana za fotografisanje. Birajte onu koja je lepa na izgled sa interesantnom teksturom. Pripazite na to da su sirove namirnice uvek sveže. Voće i povrće možete poprskati vodom da izgleda svežije, a ako slikate meso, premažite ga s malo ulja da ne izgleda suvo.

Prirodno svetlo

Posudu sa hranom fotografišite uvek blizu prozora. Čak najjednostavnija domaća jela, pite i kolači, najbolje izgledaju na dnevnom svetlu.

Informer

Pazite na ugao

Eksperimentišite i snimajte hranu iz nekoliko različitih uglova: odozdo, odozgo, sa strane, kružite kamerom oko tanjira, podižite se i spuštajte. Efekat zamućene pozadine dobićete ako snimate iz nižeg ugla.

Stilizovanje

Poput profesionalaca, dekorišite tanjir grančicom svežeg bilja, kapima sosa, mrvljenim začinom ili pak pored njega stavite svećicu koja gori.

Važna je i boja tanjira

Na fotografijama uvek bolje izgleda jelo servirano u jednobojnom tanjiru ili posudi. Izaberite bele, crne ili tanjire nežnih pastelnih nijansi, pogotovo kada fotografišete kolače. Izbegavajte providne staklene tanjire i podloge od kojih se odbija svetlo.