19.12.2021.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Nega TELA tokom ZIME! Ne smete da zaboravite PRAVILO od TRI MINUTA!

Kako se tokom hladnih dana smanjuje količina prirodnih masnoća u koži i sa njene površine isparava više tečnosti, koži je, pre svega, neophodno nadoknaditi vlažnost koju je izgubila. Koristite kreme koje nisu samo na bazi hidrantnih supstanci već i na bazi ulja. Masnoće u kremama prave film na našoj koži i ne dozvoljavaju odavanje vode. Kreme koje koristimo treba da sadrže masne kiseline i komponente poput prirodnih vlažećih faktora: uree, glicerola, alfa hidroksi kiselina, koje imaju veći kapacitet vezivanja vode.

Informer

Čak i osobe sa masnijom kožom mogu u toku zime da koriste proizvode na bazi ulja

Najbolja prirodna sredstva za hidrataciju jesu razne vrste ulja, koja će doprineti da vaša koža ostane hidrirana i tokom zime. U zavisnosti od tipa kože, možete odabrati bademovo ulje, ulje pšeničnih klica, ulje napravljeno od koštica kajsije ili ši buter. Čak i osobe s nešto masnijom kožom mogu u toku zime slobodno da koriste proizvode na bazi ulja, a posebno se preporučuje ulje jojobe koje reguliše lučenje masti i ne zatvara pore.

Predugo čekanje

Kreme nanosite više puta u toku dana a obavezno nakon pranja lica, tuširanja, kao i pre izlaska na hladnoću. Dermatolozi su otkrili pravilo od tri minuta. Hidratantna krema mora stajati u našem kupatilu kako bismo je, najkasnije tri minuta nakon tuširanja, nanele na svoju kožu. Žene često predugo čekaju kako bi nanele kremu ili to uopšte ni ne učine. Pore se šire zbog vrućine i pare, a vodu ćemo zadržati u telu ako kremu nanesemo tokom ta prva tri ključna minuta.

Piling i maske

Osim hidratacije, nemojte zaboraviti na piling i maske. Piling kože pomaže da se uklone mrtve ćelije se površine i omogućava bolje prodiranje hidratantnih krema. Pilinge treba uraditi jednom nedeljno. Ako je koža izrazito suva, treba izbegavati oštre piling maske, tonike na bazi alkohola ili adstrigentne maske (koje skupljaju pore), jer mogu previše da odstrane zaštitni lipidni sloj na koži.

Informer

Ako vam se suše usne, uradite piling pre stavljanja maske

Najbolji domaći sastojci iz špajza koji će dodatno nahraniti kožu su: banana, žumance (zajedno sa belancetom ako imate masnu kožu), med, pavlaka i kašika maslinovog ulja u kombinaciji sa bilo kojim od ovih sastojaka.