21.02.2022.

17:58 >> 18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

KADA TREBA BACITI ŠERPU? Nutricionista objašnjava ŠTA sve treba da ZNATE o POSUĐU!

Na tržištu se mogu naći različiti materijali posuđa, debljina premaza, šarenoliki dizajn i veoma različite cene. Kako se snaći i kupiti kvaliteno posuđe koje će dugo trajati i biti bezbedno, savetuje nutricionista Branka Mirković.

- Posuđe može biti od čelika, raznih vrsta metala, najčešće od bakra i aluminijuma, sa različitim premazima. Nekada se koristio emajl, danas različite vrste teflona i tefala, sa keramičkim premazima, od kaljenog stakla, keramike, zemljano, plastično... – navodi Branka i naglašava da kada ga kupujete vodite računa o osnovnim arakteristikama.

Ovo je njen vodič kroz posuđe:

* Čelično posuđe, dobro obrađeno, sa težim dnom, kvalitetnim drškama i poklopcem veoma dugo traje i lako se održava. Obavezno proverite dekleraciju na kojoj pišu sve karakteristike i način održavanja.Proverite da li posuđe koje se koriste i u rerni ima metalne drške. Ako ga pravilno koristite i perete ima najduži vek trajanja. Ne kupujte jeftine kopije jer su štetne po zdravlje - prilikom kuvanja oslobađaju teške metale koji tako dospevaju u hranu.

Informer

Bakarno posuđe je prilično skupo, a lako može da se ošteti

* Bakarno posuđe se više koristi u svetu nego kod nas i ima vrlo specifičnu namenu. Kvalitetno bakarno posuđe je veoma skupo, lako može da se ošteti, a nepravlnim održavanjem mu skraćujete vek.

* Alumijumsko posuđe je gotovo izašlo iz upotrebe. Mekano je i savitljivo. Odlično propušta toplotu, ali i deo metala tako da ga skoro i nema na tržištu. Nađe se na buvljacima, sumnjivog je porekla i najbolje je ne kupovati ga.

* Emajlijano posuđe, ako je dobro urađeno i emajl dobro pečen, je odlično posuđe, ali ga kupujte od proverenih proizvođača. Dobićete dekleraciju i način korišćenja i održavanja. Kopije su lagane, emaj je tanak i lako se oštećuje. Bez obzira na lep dizajn najbolje je ne kupovati ga, a ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe.

Informer

Ozbiljni proizvođači daju jasne dekleracije sa načinom upotrebe i održavanja  tefala i teflona

* Posuđe od tefala i teflona je već duže vremena u upotrebi. Koliko je kvalitetno zavisi od vrste, kvaliteta i debljine premaza. Loše posuđe kratko traje, brzo se oštećuje i odmah ga treba izbaciti iz upotrebe. Ozbiljni proizvodjači ovog posuđa daju jasne dekleracije sa načinom upotrebe i načinom održavanja. Najčešća greška prilikom održavanja je da se topla posuda nalije hladnom vodom. Temperaturna razlika skraćuje vek posuđu kao i korišćenje jake hemije ili agresivnih sunđera, četki i metalnih pomagala prilikom pranja.

* Posuđe sa keramičkim premazom se relativno skoro pojavilo na tržištu. Proizvođači ga agresivno reklamiraju kao “trajno” “doživotno”, ali svedoci smo da posle dve tri godine proizvdu inovativnu generaciju tog posudja sa “još kvalitetnijim premazom”... To posuđe ne traje dugo, lako se oštećuje i ako zaista želite takvo posuđe kupite najboljeg kvaliteta.

* Posuđe od kaljenog stakla je dobrog kvaliteta i relativno dugo traje, ako ga pravilno koristie. Važno je da se dobro održava i uvek stavlja na hladnu plotnu ili u hladnu rernu. Prednost je što se vidi hrana tokom procesa pripreme i može da služi kao posuda u kojoj se servira. Najčešća se koristi za pripremu hrane u mikrotalasnim rernama.

Informer

Ako se pravilno koristi i održava keramičko posuđe dugo traje

* Keramičko posuđe je različitog kvaliteta. Kvalitetno posuđe ima odličan deblji premaz koji nije štetan po ljudsko zdravlje. Ako se pravilno koristi i održava dugo traje. Nekvalitetno ima nižu cenu, lakše je po težini i lako se oštećuje.

* Plastično posuđe uglavnom služi za čuvanje hrane u frižideru ili zamrzivaču. Veoma je važno kakav je kvalitet plastike. Ako je dobrog kvaliteta, nije od reciklirane plastike i naznačene su karakteristie, dobro se održava i dugo traje. Nekvalitetno plastično posuđe je od reciklirane plastike, tanko, puca i što je najvažnije - svi loši sastojci toksikuju hranu.

- Dobro razmilsite koje su vaše potrebe (često samo par šerpi i jedan ili dva tiganja vrtimo u krug) i tada kupite ono što vam zaista treba. Kupujte deklarisano posuđe - bolje platite malo skuplje – i povremeno dokupljujte. Jeftino posuđe, čak i ako ima privlačan dizajn, i jeftini kuhinjki setovi samo će vam izmamiti novac, a polako ali konstantno trovati hranu koju spremate u njima – upozorava Branka Mirković.