28.03.2022.

16:33

Foto: Shutterstock

Magazin

KAKO DO SNAŽNIH I DUŽIH NOKTIJU NA PRIRODAN NAČIN? Ovi vitamini su KLJUČNI!

Želite da imate negovane, glatke, čvrste nokte? Imate problema s pucanjem, belim mrljama i gljivicama na noktima? Razmišljate o ugradnju veštačkih noktiju? Veštački nokti nisu rešenje vašeg problema. Ovaj pothvat može da bude i opasan ako ga radite kod nestručne osobe. Uz pravilnu negu i ishranu možete da imate lepe i negovane nokte.

Nega noktiju

Čvrsti i lepi nokti svakako bolje izgledaju na negovanim rukama. Svoje ruke redovno negujte.  Čuvajte se preterane hladnoće i toplote, deterdženata, kiselina i hemijskih supstanci. Tokom čišćenja koristite zaštitne rukavice.

Ako ruke izlažete štetnim materijama, potopite ih u posudu s maslinovim uljem i limunom, tako će koža postati otpornija.

Informer

Negovani nokti 

Ako imate jako suve ili osetljive ruke, pre spavanja ih namažite maslinovim uljem i navucite pamučne rukavice da ulje deluje preko noći, piše alternativa za vas.

Vitamini za rast noktiju

Poznato je da lepota dolazi iznutra. Zbog toga je ishrana jedan od temelja zdravih i lepih noktiju. Unosite dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, gvožđe, silicijum, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine D, A i E. Obavezno povećajte unos kalcijuma.

Vitamin D potreban je za snagu i rast noktiju. Najbolji način da telo napunite ovim važnim vitaminom je redovno izlaganje suncu.

Informer

Vitamin A

Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, čini kožu lepšom i čvršćom i podstiče brži rast noktiju. Ima ga u limunu, dinji, paprikama, karfiolu, pomorandži, jagodama, kiviju.

Podstaknite cirkulaciju u rukama i prstima! Dokazano je da rad rukama i prstima poput kucanja, sviranja, šivenja ili gimnastike podstiče rast noktiju.

Kad nokti prebrzo rastu

Nokti rastu različitim brzinama, što su prsti na nogama i rukama duži, to nokti brže rastu. Kod trudnih žena nokti takođe rastu brže. Ako vam nokti rastu suviše brzo, proverite štitnu žlezdu, jer je to moguć znak hipertireoidizma, odnosno hiperaktivnosti tiroide. Moguća je i veza sa psoriazom, kada se ćelije kože prebrzo obnavljanju i kada se nakupljaju u crvene bolne naslage, odnosno plak.

Ako vam nokti rastu jako sporo i lošeg su kvaliteta, to može da bude znak loše ishrane.