Magazin
5 štetnih namirnica koje ne smete da koristite posle isteka roka! Pravilno čitajte datume na ambalaži - evo šta svaki znači
Na proizvodima gotovo uvek piše neki datum za koji većina nas uvek pomisli da je datum isteka roka trajanja, a često to nije.
Rok upotrebe - zadnji datum do kojeg je proizvod na vrhuncu kvaliteta.
Najbolje iskoristiti do - zadnji datum do kojeg je ukus i miris najbolji.
Pakovano na dan - dan i datum na koji je proizvod pakovan.
Datum isteka roka trajanja - datum na koji proizvod prestaje biti siguran za konzumaciju.
U Americi proizvođačima čak nije ni obaveza utisnuti datume na proizvode dok je situacija u Europi malo drugačija. U EU proizvođači su obavezani utisnuti bar neku formu datuma na proizvodu, pa od američkih pet formi datuma, kod nas se mogu birati između dva, datum isteka roka trajanja i rok upotrebe.
Uprkos tome, mnogi i dalje biraju da ignorišu te datume i više veruju svom njuhu, a kod ovih par proizvoda to je možda i najgora stvar koju možete da napravite jer naš njuh, nažalost, nije sveznajući.
Bacite ih nakon isteka roka trajanja!
Prva, malo i neočekivana stvar, su umaci i namazi u staklenim ambalažama. Uprkos tome što su u staklu i drže se na hladnom i mračnom i dalje se kvare! Čim ih prvi put otvorite bakterije se ušunjaju unutra, a nakon nekoliko korišćenja leglo se samo povećava. Zato je bitno poštovati utisnute datume. Hrana u staklenim ambalažama ima dugo trajanje, tako da ne treba biti problem da bacite nešto poput kečapa koji šest meseci može stajati u frižideru.
Hladno ceđeni sokovi su nekima oličenje zdravlja, što i jesu, ali treba se paziti. Sokovi koje kupujemo u prodavnicama su maksimalno prerađeni kako bi se ubile sve štetne bakterije što im omogućuje jako dug rok trajanja. To s prirodnim hladno ceđenim sokovima nije tako, oni su neprerađeni i to ih čini sklonijima nakupljanju štetnih bakterija. Iskoristite ih u što kraćem mogućem roku nakon kupovine.
Delikates ili naresci takođe su se našli na ovoj listi, što nije iznenađujuće. Preporučuje se sveže narezane delikatese potrošiti u roku od tri do pet dana i ne kupovati više nego što u tom periodu možete da pojedete. Ako kupujete već narezane delikatese koji su hermetički zatvoreni, oni mogu stajati dosta duže ako nisu otvoreni, ali čim se otvore situacija je ista kao i sa sveže narezanim, tri do pet dana.
Zeleno lisnato povrće i bobičasto voće može stajati od tri do nedelju dana zavisno od voća i povrća, ali vam za prepoznavanje njihove pokvarenosti ne trebaju datumi. Za ovo vam je, samo ovaj put, dovoljno čulo vida. Ako vidite da je list povrća osušen i taman, bacite. Ako vidite da su vam bobice gnjecave i tamne, bacite. A ako vidite da nećete uspeti da ih pojedete pre nego što se pokvare, uvek ih možete zamrznuti za kasnije.