08.07.2019.

09:52

Foto:

Magazin

POPAJ JE IPAK BIO U PRAVU! Spanać povećava mišiće!

Naučnici berlinskog univerziteta i Svetska antidopinška agencija (WADA) objavili su da hemikalija hidroksiekdison ili ekdisteron koja se nalazi u povrću povećava snagu i da bi trebalo da bude zabranjen kao doping.

Prema ovoj studiji, sportisti koji su tokom desetonedeljnog treninga dobijali hidroksiekdison preko dodataka u hrani bili su tri puta jači od onih koji su trenirali sa placebom.

- Očekivali smo da ćemo videti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika - rekla je berlinska profesorka Marija Par.

KAJSIJE čuvaju vid, štite od DIJABETESA I SRČANIH OBOLJENJA!

Mnoge vrsta povrća sadrže hidroksiekdison, ali spanać je među njima najpoznatiji.

Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sličan ljudskim androgenima poput testosterona. Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost poboljšanja telesne ravnoteže i smanjenja ćelijskog stresa. Sportistima je zanimljiv jer povećava retenciju (zadržavanje) azota i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

Informer

Naučnici su do sada sproveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizuje nivo šećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultuje konstantnim osećajem visoke energije, podstiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprečava visok nivo šećera u krvi i visok nivo insulina, ima jaka protivupalna svojstva, smanjuje visok nivo kortizola, povećava sportske performanse povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istovremeno povećava brzinu i snagu.

PRETERALI STE SA SUNČANJEM? Ovi saveti će vas spasiti!

Inače, Popajev lik nastao je 1929. godine.

- Možda su oni tada već znali nešto što smo mi tek morali da dokažemo - rekla je Par.

Naučnici su savetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci.

Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.

Tagovi: