27.01.2020.

15:51

Foto:

Magazin

NE PRETVARAJTE HRANU U - OTROV! Ove greške ČESTO PRAVIMO u kuhinji!

Možda jeste savršen kuvar ali svejedno može vam se desiti da u kuhinji stalno pravite jedne te iste greške, a da toga niste svesni. Pred vama je nekoliko čestih grešaka, uz savete kako ih izbeći...

BRZO I LAKO SE PRAVE! Ukusne salate za ljubitelje MORSKIH PLODOVA!

MEKANI I NEODOLJIVI! Kolačići od 5 sastojka, gotovi za pola sata!

 

Zagorela hrana

Sirova i slabo kuvana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može biti takva. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se stvaraju hemikalije koje mogu da povećaju rizik od razvoja opasnih bolesti.

Informer

Heterociklična jedinjenja (HCA) i policiklični ugljovodonici su dve hemikalije koje se formiraju kada se meso sprema na visokim temperaturama, a one mogu da povećaju rizik od razvoja opasnih bolesti. Ako ne možete da se odreknete pečene hrane, praktikujte spremanje na indirektnoj vatri. Na taj način će meso biti savršeno, bez izlaganja direktnoj vatri.

JEDETE VIŠE, A MRŠAVITE? Da, ako ste na jednoj od NAJPOPULARNIJIH DIJETA na svetu!

Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju pretnja od unosa viška neželjenih kalorija, već i od hemikalija koje se stvaraju kada se određene namirnice, na primer krompir, prže na visokoj temperaturi.

Informer

Akrilamid je hemikalija koja se najviše koristi u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi opasnim materijama. Iako studije do danas nisu potvrdile povezanost između ove hemikalije i razvoja opasnih bolesti, bolje je "igrati na sigurno" i smanjiti temperaturu tokom spremanja hrane.

RUČAK ZA DESETKU! Piletina na francuski način!

Zagrevate pogrešna ulja

Stručnjaci tvrde da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za srce ako se zagreva na visokoj temperaturi, ali poručuju da ne otpušta štetne toksine tokom zagrevanja. Nutricionista Bridžet Benet kaže da se maslinovo ulje, tokom zagrevanja "raspada" i da zato veliki broj važnih sastojaka poput omega 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Informer

Ulja poput suncokretovog, sojinog i kukuruznog se takođe "raspadaju" na visokim temperaturama i proizvode potencijalno opasne sastojke poput lipidnog peroksida, koji uništava zdrave ćelije u telu, kao i akrolein, koji se smatra veoma opsanim. Zato - pripazite na temperaturu.

Tagovi: