02.04.2020.

09:07

Foto:

Magazin

U SAMOIZOLACIJI SMO UVEK GLADNI! Zbog ovih ŠEST RAZLOGA često otvaramo FRIŽIDER

Period epidemije je veoma stresan i težak, a poznato je da mnogi ljudi više jedu kada su izloženi stresnim situacijama. Konzumiranje hrane na nervnoj bazi nikako nije dobro, a nabacićete i neki kilogram.

U nastavku vam donosimo neke razloge zašto često sebe sada uhvatite da često otvarate vrata frižidera, tražeći da nešto gricnete. 

Zapravo ste žedni

Često nam se dešava da žeđ zamenimo s gladi. Gledajte da uvek pijete dovoljno vode – i to ne samo onda kad osetite žeđ, nego inače.

Čaša vode zaista može da popravi raspoloženje.

Pod stresom ste

Kada su izloženi stresu, tužni su ili imaju neke druge psihičke probleme, mnogi ljudi tada traže utehu u hrani, a da zapravo nisu gladni.

Pokušajte svesno da se zapitate zašto baš sada želite da jedete... Da li zato što ste gladni ili vam je potrebno nešto da skrenete misli?

Informer

Niste baš gladni, a opet jedete

Prebrzo ste jeli, istovremeno radeći nešto drugo (npr. dok za računarom pregledavate vesti i mejlove). Upravo to dovodi do toga da ne primećujemo kada smo siti.

Dosadno vam je

Nemate ništa pametnije da radite, pa ste se "bacili" na zalogaje.  Pre nego što krenete da pravite sendvič iz puke dosade –  prošetajte u svom dvorištu ili očistite kupatilo. Na taj način ćete zaboraviti na osećaj gladi koji zapravo i nemate.

Nemate rutinu

Ako ste od onih ljudi koji svaki dan doručkuju, ručaju i večeraju u isto vreme, onda se verovatno ređe borite s osećajima gladi.

Informer

Ako telo nema rutinu za jelo, u međuvremenu se češće javlja napad gladi. Dakle, pokušajte da isplanirate obroke tačno u određeno vreme.

Iscrpljeni ste

Kad smo umorne, mi obično jedemo jer želimo da napunimo telo energijom.

Međutim, tada često posegnemo za slatkišima, a to nije dobro. Šećer u krvi nam naglo poraste, zatim još brže padne. Nakon toga smo vrlo brzo opet gladne.

Stoga, bolje pojedite nešto zdravije, poput voća i povrća.