06.07.2020.

12:54 >> 12:56

Foto:

Magazin

OVA SAMONIKLA BILJKA LEČI GRIP, odlična je prevencija od virusa, puna je VITAMINA C... Ovako je najzdravija!

- Zova može biti popularna tema ovih dana, kako određena istraživanja ukazuju da pomaže brže izlečenje od gripa i dobra je prevencija virusnih infekcija. Dobro se pokazala za uporni kašalj, te kao čuvar naših bronhija i pluća zaista zaslužije naslovnicu ovih dana - objašnjava za Blic dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija i dodaje da s sbzirom na to da sadrži velike količine vitamina C, flavonoida, karotenoida i drugih antioksidanasa i zaštitinih materija ne čudi ovo njeno svojstvo.

Informer

- Odmah moramo naglasiti da sadrži i otrovne materije, naročito u zelenim cvetovima, te takve ne treba brati, a svakako i zrele treba termički obraditi kako bi se neutralisao toksični efekat.

NE STAVLJAJTE JUNETINU U HAMBURGERE I SALATE, evo i zašto!

Nutricionista ističe i da način na koji tradicionalno koristimo zovu u kulinarstvu ipak nije najbolji, te da se upravo zbog toga njen učinak dovodi u pitanje. Ona, takođe, naglašava da moramo da obratimo pažnju na to gde beremo zovu.

Informer

- Ono što mene kao nutricionistu brine jesu tradicionalni načini pripreme cvetova zove, a to je najčešće kuvanje sirupa sa ogromnom količinom šećera ili pohovanje cvetova prženjem u dubokom ulju. Ovakva priprema nameće pitanje da li je veće šteta ili korist konzumacije zove? Takođe treba naglasiti da je imperativ brati cvetove u šumama, vikend naseljima i sličnim mestima odvojenim od gradskog zagađenjav - kaže Olajdžija.

Informer

Ova nutricionistkinja kaže da je rešenje jednostavno - pohovane cvetove ispecite, nemojte ih pržiti, a umesto soka od zove radije izaberite čaj.

Informer

- Čaj može rešiti problem same pripreme zove, međutim sa čajem ne treba preterivati, zbog diuretskog dejstva, mogućeg disbalansa elektrolita i drugih efekata, te se treba konsultovati sa farmaceutom i lekarom oko samih količina čaja koji možemo konzumirati. Što se tiče pohovanih cvetova oni su više delikates nego hranljiv obrok, ali i njih možemo pripremiti tako što ćemo ih peći u rerni umesto prženja.