24.08.2020.

08:39 >> 08:45

Foto:

Magazin

UPOZORENJE stručnjaka za hranu i OTROVE: Ovih 6 stvari NE JEDITE!

Bill Marler je advokat i nikada ne bi davao savete oko hrane rizične da se njom otrujete, da nije proveo 20 godina uterujući parnice zbog trovanja hranom. On neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izvukao 600 miliona dolara odštete u korist klijenata koji su blaže, teže ili i fatalno stradali od neispravne hrane. Pa kad on kaže da se određeni rizik ne isplati, onda mu treba verovati. Sledi popis šest namirnica s kojima se nije šaliti:

Informer

6. Sirove ostrige

Marler kaže da je u posljednjih pet godina video više trovanja školjkama nego u poslednje dve dedenije. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtriraće i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sistem čoveka, onda... Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

5. Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. obolelo je prijavljenih 2000 ljudi. Marler smatra da je opasnost danas mnogo manja nego u 90-im. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuvana.

Informer

4. Unapred oprana ili iseckana salata ili voće

Ovu kategoriju Marler "izbegava poput kuge". I to zato što god se hrana više obrađuje, seže, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

Informer

3. Krvavo meso

Svi njegovi odresci koje je pojeo u poslednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije pripremanje odreska, vrlo je verovatno da je prodrla i dublje. Ne pripremite li meso kako treba (ostavite iznutra krvavo) rizikujete E. Coli, salmonelu, a potom i svu armiju drugih, manje popularnih bakterija.

MOŽETE POSLE DA IH BACITE! Lekove NIKADA ne čuvajte na OVA dva mesta, a kad odlomite tabletu...

2. Sirove klice iz semenki

Nekuvane ili lako kuvane klice iz semenki registrovane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD-u od sredine 90-ih. Pre nekoliko godina jednu zaista veliku i gadnu doživela je i Evropa. Uglavnom je reč opet o salmoneli i E. Coli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno da semenke, koje god bile, budu zaražene bakterijama.

Informer

1. Nepasterizovano mleko

U SAD-u samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasterizovanog mleka i proizvoda od njega. O kakvom je velikom riziku reč pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mleko, a istovremeno je obolelih bilo puno osoba u relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasterizovanom soku. Za Marlera u obzir ne dolazi ni jedno ni drugo.