14.10.2020.

13:54

Foto:

Magazin

VOĆE BOGOVA! Sočni plodovi koji podstiču PLODNOST MUŠKARCA, obaraju holesterol, čuvaju srce...

Nar je simbol plodnosti, ljubavi, ponovnog rađanja, zdravlja i izobilja, voće bogate istorije, mitologije i simbolike. Spominje se u mnogim kulturama i religijama - u Starom zavetu kao drvo koje je cvetalo u Rajskom vrtu, a svoje mesto je našao i u brojnim umetničkim delima, od Rafaela do Sezana, od Homera do Šekspira. Možete ga jesti na mnogo načina - kao salatu, sok, dodatak slatkišima... a kako god da ga konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan, jer ova božanstvena voćka snižava holesterol, reguliše pritisak, usporava starenje... i još mnogo toga.

Sastav i lekovitost

Plod nara, koji sazreva u kasnu jesen, bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Sto mililitara (manja čaša) nara sadrži čak 16 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, a prelepu crvenu boju dobija od antocijanida i tanina.

Informer

Za više akcije u krevetu


Plodovi nara dokazano povećavaju plodnost muškaraca, jer pozitivno utiču na kvalitet i koncentraciju spermatozoida. Osim toga, utvrđeno je da dve čase soka od nara dnevno povećavaju libido, kako kod muškaraca, tako i kod žena, jer ovo voće utiče na povećanje nivoa testosterona u organizmu kod oba pola.

Takođe sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji podiže raspoloženje, kao i estrogena, koji učestvuje u održavanju koštane mase. Ovo otkriće izuzetno je važno za prevenciju osteoporoze.

Klinička istraživanja pokazuju da jedinjenja koje nalazimo samo u naru, zvana punikalagini, doprinose zdravlju srca i krvnih sudova. Takođe, smanjuju holesterol i krvni pritisak i ubrzavaju otapanje masnih naslaga u krvnim sudovima nastalih usled ateroskleroze. Punikalagini su i glavni izvor antioksidativnog delovanja nara.

Uz koristi za srce i krvne sudove, sastojci koji se nalaze u naru sprečavaju rast raka dojke, prostate, debelog creva i leukemije.

Sok i ekstrakt

Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno dejstvo od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara deluje i do deset puta jače. Sok deluje i antiaterogeno, odnosno sprečava aterosklerozu, dok ulje semenki i fermentisani sok od nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate.

Za podizanje imuniteta, kao i prevenciju različitog spektra bolesti, stručnjaci preporučuju da dnevno popijete 2,5 decilitra sveže ceđenog soka nara.

Informer

Marokanski tažin

Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 500 g jagnjetine isečene na kockice, veliki crni luk, grubo iseckan, 2 velike šargarepe, isečene na kolutove, 2 čena belog luka, sitno iseckana, 2 kašike mešavine začina po ukusu (kumin, korijander, cimet, đumbir, kurkuma...), 400 g konzerve seckanog paradajza, 400 g konzerve leblebije, isprane i oceđene, 200 g suvih kajsija, 600 ml pilećeg bujona. Za služenje: 120 g semenki nara, 2 velike šake lista korijandera, grubo iseckanog.
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Zagrejte ulje u tepsiji i jagnjetinu zapecite sa svih strana. Izvadite meso na tanjir, a zatim dodajte crni luk i šargarepu i pržite 2-3 minuta dok ne porumeni. Dodajte beli luk i pržite još minut. Dodajte začine i paradajz, posolite i pobiberite. Vratite jagnjetinu nazad sa leblebijama i kajsijama. Prelijte bujonom, promešajte i pustite da krčka. Pokrijte posudu i stavite u rernu na jedan sat. Ako je jagnjetina još uvek žilava, pecite je još 20 minuta dok ne omekša. Kad je jelo gotovo, ostavite ga da se odmara, a zatim poslužite sa zrnima nara i začinskim biljem, uz kuskus ili pirinač.

Informer

Sorbe od nara

Sastojci: 3 šolje hladnog soka od nara, pola šolje meda, sok od jednog limuna.
Priprema:
Sok dobro pomešajte s medom i dodajte limunov sok. Nakon što ga ostavite tri sata u zamrzivaču, možete uživati u ovom izuzetno zdravom i ukusnom desertu.

Informer

Naršarab sos

U Azerbejdžanu se sos od soka nara - naršarab obično poslužuje uz ribu ili pileće ražnjiće.
Sastojci: 4 i po šolje sveže isceđenog soka od nara (od 8 velikih nara), 2 kašike smeđeg šećera, kašika soka od limuna.
Priprema:
Izvadite semenke nara i istisnite iz njih sok, najbolje rukama (stavite rukavice) ili kašikom u situ (sitnoj cediljki) ispod koga ste stavili veću posudu. U šerpu sipajte sveže isceđeni sok od nara, dodajte šećer, pustite da sok proključa na umerenoj do jakoj vatri i mešajte dok se šećer ne rastvori. Dodajte limunov sok, promešajte i smanjite vatru, tek toliko da se krčka. Kuvajte sok oko jedan sat i 10 minuta, mešajući ga svakih 10 minuta. Sok će se zgusnuti i smanjiti na tri četvrtine šolje. Isključite šporet i pustite da se melasa od nara ohladi. Sipajte u staklenu teglu sa hermetički zatvorenim poklopcem i čuvajte u frižideru do dva meseca.