06.12.2020.

10:38

Foto:

Magazin

ČUVAJTE ZDRAVLJE, ono vam je sada NAJVAŽNIJE - Top saveti za JAČANJE IMUNITETA!

U nekoliko lakih koraka možete da ojačate imunitet hranom, tvrdi dr. Oz pozivajući se na plan ishrane svog saradnika dr Joela Fermana. Imuni sistem kod većine ljudi radi s 50 odsto kapaciteta, kažu lekari. S druge strane, dodaju, mnoga istraživanja su pokazala da hrana bogata antioksidansima može da udvostruči njegovu snagu, tako da bakterije i virusi koji uđu u organizam ne stignu da se razmnože i izazovu bolest.

Uz hranu bogatu hranjivim sastojcima, uništićete toksine koji izazivaju bolesti, pomoći telu da pokrene sistem čišćenja, obnoviti energiju, izgubiti na težini, stati na kraj bolestima i produžiti sebi život.

Orasi, semenke i pasulj

Stvaranjem jakog imunog sistema, dr Ferman veruje da muškarci mogu da požive do 95, a žene i do 100 godina. Neka vam na meniju bude hrana s najviše vitamina, minerala i fitohemikalija, a najmanje kalorija. Tu spadaju šareno voće i povrće, tamno lisnato zeleno povrće, paradajz, paprika i bobičasto voće. Tamno lisnato povrće sadrži limfocite koji podstiču probavu, bobice pak sadrže antocijan i bioflavonoide koji štite srce i sprečavaju rak.

Informer

Izbegavajte hranu bogatu zasićenim masnim kiselinama i transmasnim kiselinama, šećerom i onu od belog brašna jer naglo podiže nivo insulina, što podstiče skladištenje masti, slabi imunitet i povećava rizik od raka. Uz hranu koja se polako apsorbuje telo može da pravilno upija hranjive sastojke i koristiti ih u borbi protiv bolesti.

Takva hrana su orasi, semenke i pasulj. Steroli u orašastim plodovima i semenkama pomažu da se eliminišu loše masti iz tela, čime se omogućava apsorpcija dobrog i obaranje “lošeg” LDL holesterola, kao i povećanje funkcije mozga.

Meso samo kao prilog

Najvažniji gradivni elementi ove ishrane su namirnice biljnog porekla. Previše životinjskih proizvoda povećava hormon IGF-1, koji stvara više prostora za taloženje masnoće i rast tkiva koje se povezuje s rakom.

Informer

Stoga neka meso čini 10 odsto vašeg jelovnika - koristite ga kao prilog, a ne kao glavno jelo. I na kraju, pripazite kako jedete. Prosečan čovjek svaki zalogaj prožvače manje od 15 puta. Pokušajte da dodate 10 zagriza svakom zalogaju jer ljudi koji duže žvaću hranu pojedu 10 odsto manje.

Pridržavajući se ovih pravila, dr Ferman i dr Oz veruju da ćete ojačati imunitet i do 10 puta u roku dva meseca.