06.12.2020.

16:37

Foto:

Magazin

PROBIOTICI U DOBA KORONE - Da li ih uzimati NA SVOJU RUKU, koja HRANA je NAJBOLJA, a koja NAJGORA?

- Najveći imnunološki organ su creva, a dobre bakterije, koji bi trebalo da ima 85 odsto i više, osim što nas štite, utiču i na gojaznost, dijabetes, alergije, nervni sistem, alchajmer, multiplu sklerozu… Njihov balans je važan, a vaš mikrobiom morate da hranite vlakanima i povrćem, u suprotnom će se promeniti ph, pomeniće se propustljivost creva - kaže prof. dr Dino Tarabar.

Šećer je najgora hrana

Najčešće greška su preterane količine antibiotika, pogrešne doze, predugo uzimanje, pogrešne indikacije, recimo za virus, jer antibiotici, osim ciljanih patogena, ubijaju sve ostale bakterije, a raznolikost u crevima je odlika zdravlja. Zato se uz antibiotika daju i probiotici.

Informer

- Šećer je najgora hrana, sve se apsorbuje u tankom crevu, pa za debelo crevo ne ostaje ništa, dok kad jedete jabuku sa korom, recimo, celuloza dospeva u debelo crevo, što je hrana za dobre bakterije. Birajte kompleksne ugljene hidrate, masti i belančevine - sugeriše doktor.

Da nešto nije u redu sa crevnom florom kazaće bol, nadutos, gađenje, povraćanje, poremećaj stolice...

- Probiotike ne bi trebalo da birate sami ukoliko imate neki problem, postoji veliki broj preparata, te izbor prepustite stručnjacima. Kada je reč o preventivi, jačanju imuniteta u doba korone, probiotici mogu da pomognu, svakako neće štetiti, sem ako niste imunokompromitovani, ako vam je organizam slab, mada su to retke situacije, recimo posle teških operacija, pankreatitisa... - navodi gastroenterolog.

Kiseli kupus kao lek

Ovi lekovi se koriste i u terapiji kod kovida, utiču pozitivno na tok bolesti i težinu kliničke slike, a za to postoje dokazi prikupljeni tokom više istraživanja.

Informer

- Kada sami birate preparat važno je da su probiotske kulture žive, da ih je više, postoje preparati sa 3,4,5,8 kultura, što više to bolje i obavezno proverite rok trajanja - savetuje prof. dr Dino Tarabar.

Njihov efekat traje onoliko dugo koliko ih pijete (nema ih u cvevima već posle 5-6 dana), a mogu se piti i neograničeno, recimo kod pojedinih hroničnih bolesti poput nervoznih creva, uleceloznog kolitisa...

Osim pravilnom ishranom, svojim crevima možete da pomognete ako redovno spavate, fizički ste aktivni, uzimate dovoljno tečnosti, i izbegavate stres. Sve ovo povećava njihovu propustljivost.

- Među prirodne probiotike spadaju jogurt, kefir, beli luk, švašpski sir, jabukovo sirće, kiseli hleb (beskvasni ražani), kiseli krastavac, crna čokolada, mango, a najviše kiseli kupus - kaže doktor i dodaje da uz probiotike kao preventivu za jačanje imuniteta treba uzimati vitamin D, cink, magnezijum, selen i vtamin C.