21.12.2020.

11:55

Foto:

Magazin

Ako želite MIRNIJI i BOLJI SAN, jedite ove NAMIRNICE!

Mnogo je načina kako poboljšati san, a jedan od njih je i uvođenje promena u način ishrane, s obzirom na to da neke namirnice imaju svojstva koja poboljšavaju san.

Stručnjaci predlažu da sledećih sedam namirnica konzumirate pre spavanja ako želite da poboljšate kvalitet vašeg sna.

Informer

Bademi

Bademi su orašasti plodovi sa mnogo dobrobiti za naše zdravlje. Oni su izvor melatonina i magnezijuma, minerala koji poboljšava san.

Informer

Piletina i ćuretina

Zbog značajnog sadržaja proteina i amino kiseline triptofan, koja pospešuje proizvodnju melatonina, piletina i ćuretina izazivaju pospanost, pa su odličan izbor za večeru.

Informer

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice sadrži antioksidans apigenin, koji receptorima u mozgu šalje znakove umora, te smanjuje nesanicu i dokazano poboljšava kvalitet sna.

Informer

Kivi

Ova voćka puna je serotonina, kao i antioksidanasa, a oboje utiču na kvalitet sna.

Informer

Gusti sok od višnje

Osim nekoliko bitnih nutritivnih sastojaka, poput magnezijuma, fosfora i kalijuma, sok od višnje takođe sadrži visok nivo melatonina, zbog kojeg je vrlo pogodan izbor napitka za veče.

Informer

Punomasna riba

Ribe poput tune, lososa i skuše pune su vitamina D i omega 3 masnih kiselina, koje takođe dokazano pospešuju san i čine ga čvršćim.

Informer

Orasi

Sa preko 19 vitamina i minerala orasi su riznica zdravlja. Bogati su magnezijumom, fosforom, bakrom, omega 3 kiselinama, ali i melatoninom, a kombinacija svih ovih nutritiva izvrstan je recept za dobar san.

*Napomena: Sve ove namirnice je najdelotvornije piti/jesti dva do tri sata pre spavanja kako se ne bi pojavile probavne smetnje ili gorušica.

Rizik za DIJABETES, ALCHAJMER... Zašto NIJE ZDRAVO spavati u TOPLOJ SOBI?

Uspešni ljudi imaju ove rituale pred spavanje! Uvedite ovih 5 NAVIKA I USPEH VAM JE ZAGARANTOVAN!