Magazin
OD ADITIVA BOLI GLAVA! Nutricionista otkriva 5 vrsta NAMIRNICA koje treba IZBEGAVATI!
Nije tajna da su glavobolje i migrene posledica stresa, zamora, dehidracije, hormonalnog disbalansa. Ali i ono što jedemo može da bude uzrok ovih stanja. Neke osobe su naročito osetljive na određene sastojke koji se nalaze u namirnicama, kaže Dijana Radetić, nutricionista dijetetičar, a rešenje za ovaj problem je izbacivanje te namirnice iz ishrane. Ukoliko patite od glavobolje, pokušajte sa eliminacijom sledećih sastojaka.
Glutamat, pojačivač ukusa
Prehrambeni proizvodi koji imaju intenzivan ukus gotovo sigurno imaju natrijum glutamat u sastavu, te je lista sa ovim sastojkom dugačka.
Đumbir protiv bola i mučnine
Određene namirnice, poput đumbira, imaju antiflamatorna svojstva i već dugo se koriste kao efikasan lek protiv glavobolje. Da biste napravili rastvor, izrendajte pola kafene kašičice đumbira, dodajte to u šolju vode i popijte. Ili, umesto toga, sipajte šolju vruće vode preko jedne kašike sveže rendanog đumbira, pustite da se čaj malo ohladi i popijte ga. Đumbir je posebno delotvoran protiv migrena, mada nije potpuno jasno kako deluje. On takođe pomaže da se kontroliše mučnina, koja veoma često prati ovo stanje.
- Mnoga istraživanja ukazuju da ovaj pojačivač može izazvati glavobolje, a nalazi se u mesnim prerađevinama, zamrznutim polugotovim i gotovim prehrambenim proizvodima, gotovim prelivima za salatu, keksu, prehrambenim proizvodima u konzervi, dehidriranim prehrambenim proizvodima u kesici - navodi Dijana Radetić.
Na etiketama se ovaj pojačivač ukusa može naći pod različitim nazivima, a neki od njih su:
* E-621
* autolizirani ekstrakt kvasca
* kalcijum kazeinat
* aroma
* glutaminska kiselina
Koliko god možete, koristite namirnice najbliže svom izvornom obliku, savetuje nutricionista.
Slatkiši
- Šećer naglo podiže glukozu u krvi, a pod reakcijom insulina dolazi do isto tako naglog pada glukoze u krvi. Ovakva reakcija može da bude uzrok glavobolji. Pored ovog problema, može doći i do hormonske promene (adrenalina i noradrenalina) koje utiču na krvne sudove u mozgu i tako dovode do glavobolje - objašnjava Dijana Radetić.
Većina prehrambenih proizvoda u sebi sadrži veću količinu dodatnog šećera, dodaje nutricionista, a kada ga izbegavamo, treba da znamo da na etiketama može da se nađe i pod sledećim nazivima:
* fruktoza
* šećerna trska
* sukroza
* visoko fruktozni kukuruzni sirup
* dekstroza
* maltodekstrin
- Nema potrebe da se izbegava šećer koji se nalazi u prirodnom obliku u celovitim namirnicama, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i mlečni proizvodi. Ove namirnice pored određene količine šećera sadrže i biljna vlakna, vitamine, minerale i antioksidante - naglašava naša sagovornica.
Kafa
Kofein iz kafe ili čaja takođe može da bude okidač glavobolje kod osetljivih osoba.
Ukoliko izbegavate kofein imajte na umu da:
* šolja kafe sadrži 80 mg kofeina
* šolja crnog čaja sadrži 40 mg kofeina
* šolja zelenog čaja sadrži 20 mg kofeina
Tvrdi sir i crno vino
- Kombinacija tvrdi (stari) sir i vino zvuči kao idealan deo večere i atmosfere uz društvo bliskih osoba. Ipak, navedeni par sadrži i veću količinu aminokiseline tiramina, koji je izazivač glavobolje kod osoba sa manjkom određenih enzima - objašnjava nutricionista i dodaje da problem može da izazove i belo vino zbog veće količine sulfata koji mu se dodaju.
Nitrati i nitriti
Nitrati i nitriti koji imaju funkciju konzervansa dodaju se mesnim prerađevinama i dimljenim proizvodima, sugeriše nutricionista. Ovi dodaci povećavaju nivo azot-oksida, gasa koji naše telo i samo proizvodi i koji izaziva širenje krvnih sudova.
- Ukoliko nitrati kod vas izazivaju glavobolju, obrate pažnju i na povrće koje ih prirodno sadrži u većoj količini: kelj, brokoli, repu, praziluk, spanać, rotkvice. Kada god je to moguće, kupujte ekološke proizvode, zato što oni sadrže manju količinu nitrata od konvencionalnih proizvoda - savetuje Dijana Radetić.
Da li je VAKCINA protiv KORONE za ljude sa ALERGIJAMA? EPIDEMIOLOG razrešava DILEMU!
ISTINE i ZABLUDE o VODI! Evo koja je zdravija - FLAŠIRANA ili ČESMOVAČA i koja NE SME da se PIJE SVAKI DAN!