18.01.2021.

13:04

Foto:

Magazin

OD ADITIVA BOLI GLAVA! Nutricionista otkriva 5 vrsta NAMIRNICA koje treba IZBEGAVATI!

Nije tajna da su glavobolje i migrene posledica stresa, zamora, dehidracije, hormonalnog disbalansa. Ali i ono što jedemo može da bude uzrok ovih stanja. Neke osobe su naročito osetljive na određene sastojke koji se nalaze u namirnicama, kaže Dijana Radetić, nutricionista dijetetičar, a rešenje za ovaj problem je izbacivanje te namirnice iz ishrane. Ukoliko patite od glavobolje, pokušajte sa eliminacijom sledećih sastojaka.

Informer

Glutamat ćete, između ostalog, naći u mesnim prerađevinama

Glutamat, pojačivač ukusa

Prehrambeni proizvodi koji imaju intenzivan ukus gotovo sigurno imaju natrijum glutamat u sastavu, te je lista sa ovim sastojkom dugačka.

Đumbir protiv bola i mučnine

Određene namirnice, poput đumbira, imaju antiflamatorna svojstva i već dugo se koriste kao efikasan lek protiv glavobolje. Da biste napravili rastvor, izrendajte pola kafene kašičice đumbira, dodajte to u šolju vode i popijte. Ili, umesto toga, sipajte šolju vruće vode preko jedne kašike sveže rendanog đumbira, pustite da se čaj malo ohladi i popijte ga. Đumbir je posebno delotvoran protiv migrena, mada nije potpuno jasno kako deluje. On takođe pomaže da se kontroliše mučnina, koja veoma često prati ovo stanje.

- Mnoga istraživanja ukazuju da ovaj pojačivač može izazvati glavobolje, a nalazi se u mesnim prerađevinama, zamrznutim polugotovim i gotovim prehrambenim proizvodima, gotovim prelivima za salatu, keksu, prehrambenim proizvodima u konzervi, dehidriranim prehrambenim proizvodima u kesici - navodi Dijana Radetić.

Na etiketama se ovaj pojačivač ukusa može naći pod različitim nazivima, a neki od njih su:

* E-621
* autolizirani ekstrakt kvasca
* kalcijum kazeinat
* aroma
* glutaminska kiselina

Koliko god možete, koristite namirnice najbliže svom izvornom obliku, savetuje nutricionista.

Slatkiši

- Šećer naglo podiže glukozu u krvi, a pod reakcijom insulina dolazi do isto tako naglog pada glukoze u krvi. Ovakva reakcija može da bude uzrok glavobolji. Pored ovog problema, može doći i do hormonske promene (adrenalina i noradrenalina) koje utiču na krvne sudove u mozgu i tako dovode do glavobolje - objašnjava Dijana Radetić.

Informer

Umesto konditorskih proizvoda, birajte šećer u prirodnom obliku

Većina prehrambenih proizvoda u sebi sadrži veću količinu dodatnog šećera, dodaje nutricionista, a kada ga izbegavamo, treba da znamo da na etiketama može da se nađe i pod sledećim nazivima:

* fruktoza
* šećerna trska
* sukroza
* visoko fruktozni kukuruzni sirup
* dekstroza
* maltodekstrin

- Nema potrebe da se izbegava šećer koji se nalazi u prirodnom obliku u celovitim namirnicama, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i mlečni proizvodi. Ove namirnice pored određene količine šećera sadrže i biljna vlakna, vitamine, minerale i antioksidante - naglašava naša sagovornica.

Kafa

Kofein iz kafe ili čaja takođe može da bude okidač glavobolje kod osetljivih osoba.
Ukoliko izbegavate kofein imajte na umu da:

Informer

Osetljive osobe bi trebalo da izbegavaju kofein

* šolja kafe sadrži 80 mg kofeina
* šolja crnog čaja sadrži 40 mg kofeina
* šolja zelenog čaja sadrži 20 mg kofeina

Tvrdi sir i crno vino

- Kombinacija tvrdi (stari) sir i vino zvuči kao idealan deo večere i atmosfere uz društvo bliskih osoba. Ipak, navedeni par sadrži i veću količinu aminokiseline tiramina, koji je izazivač glavobolje kod osoba sa manjkom određenih enzima - objašnjava nutricionista i dodaje da problem može da izazove i belo vino zbog veće količine sulfata koji mu se dodaju.

Informer

Hedonistička kombinacija za glavobolju

Nitrati i nitriti

Nitrati i nitriti koji imaju funkciju konzervansa dodaju se mesnim prerađevinama i dimljenim proizvodima, sugeriše nutricionista. Ovi dodaci povećavaju nivo azot-oksida, gasa koji naše telo i samo proizvodi i koji izaziva širenje krvnih sudova.

Informer

Brokoli sadrži prirodne nitrate

- Ukoliko nitrati kod vas izazivaju glavobolju, obrate pažnju i na povrće koje ih prirodno sadrži u većoj količini: kelj, brokoli, repu, praziluk, spanać, rotkvice. Kada god je to moguće, kupujte ekološke proizvode, zato što oni sadrže manju količinu nitrata od konvencionalnih proizvoda - savetuje Dijana Radetić.

Da li je VAKCINA protiv KORONE za ljude sa ALERGIJAMA? EPIDEMIOLOG razrešava DILEMU!

ISTINE i ZABLUDE o VODI! Evo koja je zdravija - FLAŠIRANA ili ČESMOVAČA i koja NE SME da se PIJE SVAKI DAN!