Autor: Informer.rs

18.02.2021.

12:17

Foto:

Magazin

ANTIOKSIDANTI SMANJUJU RIZIK OD MNOGIH BOLESTI! U ovim namirnicama ih ima NAJVIŠE

Slobodni radikali su jedinjenja koja uzrokuju štetu u telu i u krajnjem slučaju dovode do razvoja bolesti.

Kada količina slobodnih radikala nadmaši količinu antioksidansa u telu, može se razviti stanje koje se naziva oksidativni stres, a on može da ošteti DNK, ali i druge važne molekule organizma. Kada je DNK oštećen, nastaje veliki rizik za razvoj kancera. Osim toga, dokazano je da je oksidativni stres glavni krivac za prerano starenje.

Takođe, ukoliko nemamo dovoljno antioksidanasa u telu, može doći do oboljenja poput dijabetesa, srčanih bolesti i raka.

Naše telo ima određenu količinu antioksidanasa, ali se oni nalaze i u određenim namirnicama. Voće i povrće su odlični izvori, a vitamini C i E su efikasni antioksidansi.

Informer

Kako se hranite?

Evo koja to hrana obiluje antioksidansima: 

Suve šljive
Crno grožđe
Borovnice
Kupine
Jagode
Maline
Šljive
Pomorandže
Grejp
Trešnje
Kelj
Spanać
Brokoli
Cvekla
Jabuke
Breskve 
Prokelj
Sočivo 
Banane
Mango 
Beli i crni luk
Grašak
Kukuruz
Krompir
Paradajz
Šargarepa