Autor: Informer.rs

03.03.2021.

10:30

Foto:

Magazin

NAJGORI NEPRIJATELJI VITKE LINIJE! Ove namirnice jedemo svaki dan, a usporavaju nam METABOLIZAM

Ako je metabolizam zaista glavni krivac, da li se on određenom hranom može aktivirati i da li postoje namirnice koje ga usporavaju? Nutricionisti daju potvrdan odgovor. 

 - Vaš metabolizam je ono što stvara i sagoreva energiju iz hrane - kaže nutricionista, Melisa Majumdar. 

Genetika igra najveću ulogu i od toga najviše zavisi kakv će nam metabolizam biti. Takođe, osobe sa većom mišićnom masom lakše sagorevaju hranu. "Povećavanje mišićne mase vežbanjem ubrzava naš metabolizam čak i kada ne vežbamo aktivno", kaže ona.

Određena hrana može ubrzati ili usporiti metabolizam, što može uticati na gubitak kilograma. Ove namirnice bi trebalo izbegavati, ukoliko želite vitku figuru:

Rafinisane žitarice

Rafinisana zrna poput onih koja se nalaze u prerađenoj, pakovanoj hrani, belom hlebu, testeninama i pirinču mogu sabotirati gubitak težine. Studija objavljena u junu 2011. godine u časopisu "Nev England Journal of Medicine" dokazala je da usled konzumiranje ove hrane, kilaža može drastično da se poveća.

Informer

Ishrana je bitna kada je u pitanju vitka linija

Rafinisane žitarice sadrže prazne kalorije, nemaju vlakna i mogu da izazovu nagle skokove šećera u krvi. " Ne stvaraju osećaj sitosti, pa na kraju možete da pojedete mnogo više hranne nego što vam je zaista potrebno".

Sokovi puni šećera

Studija objavljena u julu 2017. godine u časopisu "BMC Nutrition" otkrila je da konzumiranje obroka sa visokim sadržajem proteina uz piće zaslađeno šećerom može negativno uticati na energetski bilans, usporiti metabolizam masti i dovesti do toga da telo skladišti više masti.

 - Budući da je reč o koncentrovanom obliku šećera, sok može da poveća šećer u krvi i učiniti da osećate glad odmah nakon što ga popijete -  kaže Melisa.

Granola

Iako se često promoviše kao zdrava hrana, granola je bogata kalorijama i mastima, a visok sadržaj šećera u većini vrsta može povećati nivo šećera u krvi i učiniti da se osećate još gladnije.

Umesto toga, potražite granolu napravljenu od 100 posto integralnih žitarica, orašastih plodova i ograničene količine sušenog voća, a izbegavajte one sa dodatkom šećera i ulja.

 - Granola je jedna od onih mitskih zdravih namirnica koja ima puno kalorija i šećera -  kaže ona.

S druge strane, tu su namirnice koje mogu da ubrzaju metabolizam i koje treba što češće jesti, a to su: Jaja, avokado, ljute papričice i proizvodi od celih žitarica.