06.09.2021.

11:24 >> 11:26

Foto: Shutterstock

Magazin

Kako da budete FIT i POSLE LETA? TRENER tvrdi da su dovoljna DVA MINUTA ZNOJENJA!

Ako ste tokom letnjih meseci stekli zavidnu telesnu formu plivanjem i laganijom hranom, savet je da i u narednom periodu ne prestajete sa fizičkom aktivnošću i odabirom namirnica koje nisu samo "prazne kalorije". Stalno menjajte način rekreacije jer time izbegavate dosadu i pokrećete sve grupe mišića, a dovoljna su vam i dva minuta intenzivnog treninga dnevno, kaže Milan Zarić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja.

Bolna tačka

- S obzirom na to da ide lošije vreme, fizičku aktivnost treba preseliti u neki zatvoreni prostor, pod uslovom da epidemiološka situacija bude stabilna. Što se tiče dama, preporučujem vežbanje u fitnes-klubovima, a ukoliko nemaju motiv da vežbaju same, preporučujem da se priključe nekom od grupnih fitnes-programa koji imaju nešto veći intenzitet rada, poput aerobika, taj boa i slično. Ako neko ne voli grupne treninge, tu je teretana, gde se aktivnost, vežbe, a i cilj, u smislu šta želite da postignete, mogu individualno dozirati. Obavezno se posavetujte sa trenerom barem jednom, na početku, kako bi se napravio plan i program treninga koji se može sprovesti - savetuje Milan Zarić.

Bez kasnih obroka i slatkiša

Sve vežbe ovog sveta neće vam pomoći da ostanete zdravi ukoliko se pravilno ne hranite, kaže profesor sporta.
- Izbacite sve visokokalorične namirnice, kasne obroke i slatkiše, a ukoliko želite da smršate, znajte da je izbalansirana ishrana 70 odsto uspeha, a trening svega 30. Budite umereni i ne zaboravite na zeleniš, sveže povrće, voće, ribu, meso... - savetuje Milan Zarić.

Muškarcima preporučuje vežbanje u teretani kao i, što zbog treninga, što zbog druženja, uvek aktuelne aktivnosti poput fudbala i košarke. Ukoliko zbog korone ne želite da se izlažete riziku ili vam je prosto draže da vežbate kod kuće po principu "sam svoj majstor" i uštedite vreme u odlasku i povratku sa rekreacije, profesor sporta predlaže da se fokusirate na pravilno držanje tela.

- Treba angažovati velike grupe mišića, pre svega leđa i stomaka, i to ne samo zbog njihovog jačanja već i zbog pravilnog držanja, jer su kod ljudi koji imaju preko 30 godina problemi sa donjim delom leđa najčešći. Ovo nastaje usled nedovoljne snage mišića stomaka, gluteusa (sedalne regije), zadnje lože i zadnjeg, lumbalnog dela leđa, a kada se ove četiri grupe objedine i dovoljno dobro ojačaju, onda se problemi mogu držati pod kontrolom - kaže naš sagovornik.

Informer

Dok ne padnete s nogu

Set osnovnih, bazičnih vežbi koje bi trebalo da upražnjavamo tokom cele godine uključuje razne varijante vežbe poznate kao plank (izdržaj u gornjoj poziciji skleka), različite varijacije čučnjeva i trbušnjaka, savetuje Zarić.

- Tokom jednog treninga treba uraditi set od šest vežbi sa 10-20 ponavljanja, a aktivnost treba da traje 30 minuta dnevno, minimum tri puta nedeljno. Ukoliko želite da ubrzate ceo proces, probajte takozvani visokointenzivan intervalni trening (eng. HIIT), koji brzo podiže puls i ostale parametre kondicije. To može da bude brzo trčanje u mestu, visoki skok (skip), obično preskakanje vijače, naizmenično smenjivanje skleka, čučnja i skoka, trčanje sa naglim, kratkim promenama pravca, kao "muva bez glave", izbačaj tegova... - sugeriše Milan Zarić i dodaje:

Informer

- Suština ovog treninga je da pokreće što više mišića, da se radi ekstremno visokim intenzitetom od dva do 20 minuta (svakog dana) i da se za to vreme preznojite do maksimuma, što znači da ste sagoreli mnogo masti. U isto vreme povećaćete mišićnu izdržljivost, snagu i kondiciju za veoma kratko vreme, što je odlično kod početnika i onih koji lako gube volju za vežbanjem.