01.11.2021.

12:57

Foto: Shutterstock

Magazin

Volite da jedete BELI LUK, ali vas je STRAH da to ljudi NE OSETE?! OVO je najbolji način da se miris neutrališe!

U našoj tradicionalnoj medicini beli luk zauzima posebno mesto, što je potvrdila i zvanična medicina sredinom prošlog veka. Sadrži više od dvesta biološki aktivnih materija, a najprisutnija su eterična ulja, vitamini A, B1, B2 i C, minerali kalijum, gvožđe, sumpor, jod, kalcijum, fosfor, selen. Svi sastojci su u koncentrovanom obliku i lekovite su i u minimalnim količinama.

Zvanična medicina potvrdila je da adenozin iz belog luka sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, a organske komponente koje sadrže sumpor smanjuju holesterol i deluju preventivno na razvoj malignih bolesti. Potvrđeno je da dovodi do širenja krvnih sudova, i to naročito perifernih kao što su krvni sudovi glave, očiju i nogu, što je značajno za pojedine vrste glavobolja, kao i bolne grčeve u potkolenicama.

Informer

Izrazito je delotvoran kod gripa i bronhitisa

Šta još može beli luk? Snižava krvni pritisak za pet do deset odsto, normalizuje ubrzan rad srca, poboljšava rad krvnih sudova i bolju ishranu srčanog mišića, a deluje i na održavanje elastičnosti krvnih sudova. Takođe pospešuje varenje i rad želuca, podstiče rad jetre, bubrega i prostate, a pomaže i kod različitih plućnih oboljenja. Izrazito je delotvoran kod gripa i bronhitisa, zbog čega ga u Rusiji zovu i ruski penicilin.

Kako sprečiti zadah od belog luka

Ako izbegavate ovu veoma zdravu namirnicu jer je prati neprijatan i jak zadah učinite sledeće: na daščici sitno iseckajte 2-3 čena belog luka, a potom opet operite ruke. U šolju za belu kafu (0,25-0,3 l) sipajte probiotski jogurt i dodajte iseckani beli luk i 1-2 kašičice mlevenog lanenog semena i par kapi limunovog soka. Sve dobro promešajte kašičicom da se dobije što homogenija masa, dakle da nema grudvica. Svi navedeni sastojci pozitivno utiču protiv mirisa belog luka, ali istovremeno su odlični i protiv visokog pritiska i holesterola.

Informer

Beli luk kombinujte sa jogurtom koji neutrališe njegov miris 

Pijte tako da ne žvaćete ovaj „obogaćeni” jogurt, a ako još nešto jedete uz to, zalogaj ostale hrane progutajte pre nego što uzmete gutljaj jogurta. Jasno je, dakle, da u obroku ne smete dalje koristiti nož kojim ste sekli luk, kao ni daščicu i kašičicu kojom ste mešali jogurt.

Kako nema žvakanja belog luka, niti zadržavanja u ustima, nema ni smrada. Ukoliko operete zube posle jela, ni vi nećete osećati onaj odvratni ukus zaostao od žvakanja belog luka u prvom slučaju.

Ovde postoji samo jedan način da neko (pa i vi) oseti miris belog luka koji ste jeli: ako podrignete.

Kako „lečiti” zadah od belog luka

Aromu belog luka efikasno suzbijaju: slačica, odnosno senf. Uzmete kašičicu senfa i muljate ga malo u ustima, posle čega ga ispljunete. Posle toga možete i da pojedete malo senfa, tek da koliko-toliko neutrališete i onaj ukus; mleko, kiselo mleko, jogurt, kefir, čaj – svi oni donekle pomažu u suzbijanju mirisa; sveže peršunovo lišće i listovi nane – kao i žvakanje žvakaćih guma sa ukusom nane (mente); semenke anisa, komorača, karanfilić i mirođija – kao i sa slačicom, žvakanje, bez gutanja donosi delimičan rezultat. Nekoliko zrna kafe takođe pomaže protiv zadaha. Limunada bez šećera smanjuje zadah. Pranje zuba i jezika posle jela smanjuju zadah ali ne u većoj meri.

Informer

Nana takođe neutrališe miris

Sve navedeno ne može se porediti sa efikasnom prevencijom, pa ukoliko već niste, pokušajte da sprečite šokantni miris pre nego što se pojavi.